Flytta till Kristinestad!

Funderar du på att flytta till Kristinestad? Välkommen, vi hjälper dig!  Här har vi samlat information för dig som går i flyttankar. 

Liten flicka vattnar i odlingslådor.

Karta, där Kristinestads position framgår i relation till andra städer.

I samband med en flytt kan det dyka upp många frågor. Då kan det vara skönt att ha någon att luta sig mot, som hjälper dig att få svar på dina frågor samt ge dig några tips och trix för att snabbt hitta rätt i din nya stad. Tveka inte att kontakta oss, vi hjälper dig gärna med tips, information och kontakter för arbete, bostad, skola med mera.

Du kan kontakta oss via e-post till kristinestad@krs.fi eller per telefon +358 6 2216 200 (växeln). 

Beställ vårt nyhetsbrev

Ett par sitter på en bänk och blickar ut över en brygga och havet.

Projektet Talent Scout arbetar med att locka arbetstagare till regionen. Följ gärna projektets Facebooksida Live & Work in Kristinestad! Du kan också ta kontakt via e-post; liveandwork@krs.fi 

Broschyren Din framtid i Kristinestad (öppnas i nytt fönster)

Här hittar du mera information om staden, läs också mer om varför våra invånare trivs så bra här

 

Vårt livs bästa beslut

Företagarparet Henrik och Saija Ådjers flyttade till Kristinestad från södra Finland då barnen närmade sig skolåldern. Det visade sig vara ett bra val för hela familjen. Förutom skolor i prima skick erbjuder Kristinestad en väldigt gynnsam miljö för företagare. Paret känner att de får all den hjälp och det stöd de behöver i sitt företagande, både av staden och andra företagare. Dessutom njuter den här aktiva familjen av det stora utbudet av fritidsaktiviteter.

Fabién och Polina Attié har bott i Kristinestad några år och är förvånade över hur mycket den lilla staden har att erbjuda dem och deras barn. Samtidigt som Kristinestad utgör en lugn och trygg miljö att uppfostra barn i så uppskattar paret Attié att det händer mycket, speciellt på det kulturella planet.

Carmela Kärr, 22, som flyttat tillbaka till Kristinestad efter några år i Åbo, märker att allt fler i hennes egen ålder gör samma sak - eller så flyttar de inte ens bort, som hennes sambo Sebastian Mitts. I byn Tjöck i Kristinestad har paret allt de kan önska sig för att skapa sitt drömliv.

Alexandra och Juho Teir berättar hur de genom att flytta till Kristinestad fått precis det liv de velat ha. I den idylliska småstaden uppskattar barnfamiljen speciellt tryggheten och närheten till välfungerande basservice som daghem och skolor. Det ”okrångliga” livet i Kristinestad gör att familjen känner sig ha lite mer tid än de skulle haft på en större ort.

Seija och Christian Buss känner att flytten till Kristinestad var deras livs klokaste beslut. I den rofyllda småstaden har de hittat ett lugn de inte hittat någon annanstans. I sitt rymliga hem har de numera rum för både barnbarn och vänner – som stortrivs då de kommer på besök och gärna stannar länge.

Efter 30 år flyttade Harri Alatalo tillbaka till Kristinestad, ett beslut han tycker han borde tagit långt tidigare. I Kristinestad har denna estetiskt lagda businessman hittat alla komponenter han behöver för att få balans i livet.


Flyttar du från utlandet? 

Hos folkpensionsanstalten och InfoFinland hittar du mycket nyttig information. När du väl har flyttat, hjälper vår servicepunkt dig under vardagar, kl. 9-12 och 13-15. I samma utrymmen betjänar welcome office våra invandrare på torsdagar.

 

Hjärtligt välkommen hit till oss! 

 
Du som nyss flyttat, fyll i vår inflyttarenkät. Vi vill gärna veta mer om dig och varför du flyttade hit.


Praktisk information

 

 Kom också ihåg detta då du flyttar:

  • Gör flyttanmälan. 
  • Gör ett elavtal med valfritt elbolag.
  • Flytta din internetuppkoppling och ev. fasta telefonabonnemang.
  • Kontrollera ifall hemförsäkringen behöver uppdateras.
  • Anlita flytthjälp.
  • Kontrollera om du har rätt till bostadsbidrag och andra FPA-förmåner.
  • Om du flyttar till egnahemshus, beställ avfallshantering och vatten.
  • Om du flyttar till lägenhet, meddela disponenten att du flyttat in.

En man promenerar på en gårdsplan.