Stadsmuseum Carlsro

Besök museet

Stadsmuseum Carlsros öppethållningstider
1.6. - 31.8.2024
dagligen kl. 11 - 17
Annars efter överenskommelse.
Obs! Midsommar 21. - 23.6. stängd!

Inträde
8 € / vuxen
2 € / ungdomar
0 € / under 7-åriga

Fritt inträde
för barn under 7 år, Understödsförening för Carlsro medlemmar, museianställda samt assistenter till handikappade och för personer som uppvisar presskort eller Museikort.

Om du inte har ett museikort från tidigare, kan du köpa ett vid biljettkassan. Mer info om museikortet hittar du på museot.fi.

Till många av museets evenemang är det fritt inträde!

Guidningar för grupper
Språk: svenska, finska, engelska
Längd: 60 min
Gruppstorlek: max 20 personer (om gruppen är större kommer vi att dela)
Utöver entréavgiften tillkommer en guidningspris: 55 € / grupp.
Obs! Fri tillgång till museiguidningar och workshops för Kristinestads dagis- och skolgrupper.

Gruppbesök bör alltid bokas på förhand via museets e-mejl: carlsro@krs.fi. Annulleringar bör göras senast föregående vardag före klockan 16. För icke annullerade bokningar debiterar vi full avgift. 

Besöket betalas gärna vid museets kassa i samband med besöket (vi föredrar bankkort). Vill ni ha faktura var vänlig och meddela faktureringsadressen i samband med bokningen.

Plats
Stadsmuseum Carlsro ligger på Carlsrovägen 181, 64100 Kristinestad.

Parkeringsplatser finns vid Carlsrovägen 181 precis utanför museiområdets portar. Vid behov går det att köra in till museiområdet med personbil eller turbuss. Det finns ingen reserverad inva- eller bussparkeringsruta.

Tillgänglighet för rörelsehindrade
Tyvärr är museiområdet inte hinderslös. Museets byggnader är svåråtkomliga för rörelsehindrade. Det finns trappor och trösklar och ojämn marken. Utställningar in i byggnaderna är svagt belysta. Observera att för tillfället är Telia-anslutning svag på området. 

Infodisk och biljettförsäljning finns i museets huvudbyggnad – Villa Carlsro. Byggnaden har trappa till ytterdörren och det saknas ett räcke. Ta gärna kontakt på förhand så planerar vi ert besök så att ni ska få en så givande upplevelse som möjligt. 

Utedass finns på området. Vi använder regnvatten (eller sjövatten) för att tvätta händerna.

Information om Carlsro

Kristinestads stadsmuseum ligger vid stranden av Storträsket ungefär fem kilometer norr om Kristinestad. Kommerserådet och skeppsredaren Carl Alfred Carlström byggde sin sommarvilla år 1896. Villan kallades Carlsro och den ritade arkitekt Fredrik Thesleff

C. A. Carlsrtröm förlorade villan vid en tragisk konkurs på 1910. Den såldes på auktion följande år och fungerade som sommarhotell med olika drivande företagare 1922–1945. Verksamheten var olönsam och villan stod oanvänd till år 1960. 

Villan såldes på auktion och den inropades av kristinestadsbon Åke Weckström. Å. Weckström grundade museum in i byggnaden, som blev stadsmuseum år 2002.

Bekanta sig med museets aktuella händelser och utställningar via linken "Aktuellt".

Kontakt

Museets kontakt uppgifter:
Carlsrovägen 181
64100 Kristinestad
carlsro@krs.fi

FB: Carlsro museum
IG: carlsromuseum

Personalens kontaktuppgifter:
Tarja Aurell
Museichef 
+358 40 848 6550
tarja.aurell@krs.fi

Anna Karhila
Museiamanuens
+358 40 825 4492
anna.karhila@krs.fi

Riitta Raikio-Söderlund
Kultursekreterare
tfn +358 40 508 5230
riitta.raikio-soderlund@krs.fi