Museer och gallerier

Museerna som besöksobjekt

Kristinestads stora och unika utbud av muséer erbjuder också mycket roligt, aktivt och intressant program för barn och unga.

 

galleri gottorp 3

Art Center Galleri Gottorp

Välkomna att besöka Galleri Gottorp, beläget ca 4 km norr om Kristinestad. Den idylliska gården omges av ett flertal stockbyggnader fyllda av konstverk, men här finns också utställningar om den lokala historien, t.e.x. Livet på 1600-talet och Häxprocesserna i Kristinestad.

Konstverken är gjorda av galleriets ägare Stina Engvall, men varje sommar finns också gästande konstnärers arbeten utställda.

Kaffe och hembakt serveras på den soliga terrassen. Man kan också hälsa på hos schamanen, titta in i Alices stuga eller meditera en stund i Buddha Barn. Det är också möjligt att övernatta uppe bland trädtopparna i vårt härbre. Galleriet är öppet enl. överensk. i maj-juni, augusti-sept. och i juli ti – sö. Se hemsidan för närmare information.

Museum
På Galleri Gottorp finns förutom konstutställningar två historiska utställningar. I 1600-talsstugan kan man bekanta sig med livet i Kristinestad på 1600-talet. I tittskåp med dockor och berättelser kan man ta del av hur stadsbornas vardag såg ut under stadens första århundrade.

I Häxhuset får man ta del av den tragiska förföljelsen av oskyldiga kvinnor som dömdes till döden för trolldom och besök på Blåkulla, dit de enligt vittnesmål fört med sig barn och erbjudit djävulen sina tjänster. Häxhysterin spred sig från Europa via Sverige till Finland och fick ett starkt fäste i Österbotten. I Kristinestad var det fyra kvinnor som avrättades och brändes på bål under åren 1669-1677

Öppet enl. överensk. i maj, juni, augusti, september,  i juli ti – sö. (mera info på hemsidan)

Galleri Gottorp
Skrattnäsvägen 353 Kristinestad
Stina Engvall,  tel. +358405094733
Facebook: https://www.facebook.com/gallerigottorp/  

Galleri Gottorp

 

carlsro 2Carlsro museum

Carlsro är ett unikt museum där en bevarad herrskapsvilla från 1800-talet sammansmälter  med ett personligt museum med en mångskiftande föremålssamling. I villan förnimmer man känslan av hur herrskapet levde om somrarna vid sekelskiftet 1900, hur huset användes som hotell på 1900-talet och hur en samlares vision att bevara den lokala historien tar sig i uttryck.

Öppettider:
juni-augusti ti-sö kl. 12-16
Övriga tider enligt överenskommelse.


Carlsro museum
Carlsrovägen 181, 64100 Kristinestad
Riitta Raikio-Söderlund, tel. +358 40 508 5230
Carlsro understödsförening, Lars Nisula tel. 044 915 1191,
lars.nisula@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/CarlsroMuseum

Museiportal i Österbotten - Carlsro museum

http://www.krs.fi/Carlsro museum

Galleri Spectra

Galleri Spectra vid Skolgatan 10 i Kristinestad är beläget några minuters promenad från torget. Det vackra restaurerade 1800-talshuset ägs av den lokala konstföreningen Spectra. Här hålls utställningar av både lokala konstnärer och utomstående. Galleriet kan hyras av grupper och enskilda. I de vackra rummen med gamla kakelugnar, trägolv och stockväggar passar alla slags konstverk.

Om man själv vill övervaka sin utställning finns det också ett rum att övernatta i. I huset finns två väl utrustade arbetsrum för konstnärer. Sedan 2018 har Spectra i samarbete med föreningen Yelema tagit emot residenskonstnärer i juni och augusti. Konstnärer från bl.a. Japan, Canada, Australien har varit mycket nöjda med arbetsmiljön och funnit Kristinestad synnerligen inspirerande.

Galleri Spectra
Skolgatan 10 Kristiinankaupunki
Mera information om residensverksamheten finns på kristinestadsresidency.org
För information om Spectras verksamhet och uthyrning kontakta Tarja Boström, sekr.
e-mail: tarja.bostrom@gmail.com
tel: +358 (0)40 747 4606

 

sjofart

Sjöfartsmuseum i Kristinestad

Salutorget 1, 64100 Kristinestad
Öppettider:
15.6-31.8 alla dagar utom måndagar 12-16.
Övriga tider enligt överenskommelse.

Sjöfartsmagasin i Badhusparken

Strandgatan, 64100 Kristinestad
Öppettider:
juli alla dagar utom tisdagar kl. 12-16. Övriga tider enligt överenskommelse.
Kontaktperson: Christer Norrvik tel. 040 359 0450, cnorrvik@gmail.com

Skeppsbyggande och sjöfarten är en viktig del av Kristinestads historia. I Sjöfartsmuseet i Kristinestad finns föremål, fotografier och berättelser som har anknytning till sjöfart, skeppsbyggeri och rederiverksamhet i staden. De otroliga seglatserna som man gjorde förr kommer till liv i den mångsidiga utställningen. Båtar, motorer och skalenliga miniatyrmodeller av skeppsvarv, tjärhov och ångbåtsbrygga i sjöfartsmagasinet.

Museiportal i Österbotten - sjöfartsmuseet

http://edu.krs.fi/museo/suomi/merimuseo/merimuseo.html

 

lebellLebellska köpmansgården och Felénska huset

I den stämningsfulla Lebellska köpmansgården kan besökaren utforska stilhistoriska interiörer från 1700-1800-talen och en viktig del av Kristinestads historia. Ursprungliga detaljer finns kvar i huset och ger museet tillsammans med möbler, bruksföremål och prydnader en autentisk atmosfär.
Till museihelheten hör numera också  det intilliggande empirebyggnad från 1841 Felénska huset.  
I Felénska huset byggs så småningom upp interiörer från senare 1800-tal. Huset med interiörer från senare 1800-talet används som samlingslokal och utrymme för specialutställningar av olika slag.


Öppettider:

Övriga tider enligt överenskommelse.

Lebellska köpmansgården och Felénska huset
Strandgatan 51-53, 64100 Kristinestad
Kontaktperson:
Carl-Anders Lundberg, tel. 040 508 5251 
canne.lundberg@pp.inet.fi

Museiportal i Österbotten - lebellska köpmansgården

 

kilen webbKiilin kotiseutumuseo

Kilens hembygdsgård är ett omfattande musei- och fritidsområde på ett naturskönt område invid kusten. Museet berättar om den bonde-, fiske- och allmogekulturen som präglar kustbyarna i svenska Österbotten.

Öppettider: www.kilen.fi
Övriga tider enligt överenskommelse.

Kilens hembygdsgård
Kilvägen 90, 64490 Sideby
Kontaktperson: Ulf Gringgärds tel. 040 0973 775 eller 040 684 5080
info@kilen.fi
Facebook: https://www.facebook.com/KilenKiili

Kilens hembygdsgård

 

Soldattorpet

Sandviksvägen 180, Uttermossa
Kontaktperson: Riitta och Raimo Nummela tel. 0400 433 656 och 400 433 655.

Soldattorpet ligger i ett naturskönt område vid sjön Tönijärvi i Uttermossa. Rierestaurangen med 150 platser är ett unikt ställe för familjefester eller möten, för föetag och grupper. Området är ett historiskt soldattorp-område från 1800-talet med gamla byggnader och vandringsleder.

 

Korsumuseum

Bötomberget (vid Restaurang Lokalgrottan, 64300 Lappfjärd
Kontaktperson: Hans Ingvesgård tel. 0400 269 381, hansb.ingvesgard@gmail.com

Besök enligt överenskommelse.
En samling som berättar om krigstida händelser, 61:a infanteriregementets truppförband och dess insatser.