Stadsfullmäktige godkände bokslutet för år 2022

13.06.2023

Stadsdirektörens översikt

Året 2022 inleddes med förhoppningen om att pandemin som präglat verksamheten året innan skulle avta och att vi kunde småningom återgå till ”det normala”. Så blev det inte. 24 februari inledde Ryssland ett invasionskrig i Ukraina, vilket fortfarande pågår. Konsekvenserna av kriget är förödande, både vad gäller mänskligt lidande men också i form av materiell förstörelse. Kriget har även påverkat Kristinestad. Under senvåren 2022 anlände de första ukrainarna till Kristinestad. I april 2022 inledde ca 140 grundskoleelever sin förberedande undervisning. Under våren inledde dryga 200 vuxna sina språkstudier. Personalen vid både serviceområdet för utbildning och serviceområdet för välfärd har gjort enastående insatser i att på kort tid ordna undervisning åt såväl barn som vuxna. Kommuninvånare ställde upp med allt från kläder till bostäder.

1.1.2022 inledde samkommunen Österbottens välfärdsområde sitt arbete. Det innebar bland annat att en stor del av personalen överfördes till samkommunen, liksom ansvaret för vård- och omsorg. Framför allt under första halvåret föranledde samkommunen fortsättningsvis mycket arbete främst för ekonomi- och löneavdelningen vilka fick svara på många frågor av tidigare anställda. Samkommunen upphörde vid årsskiftet 2022-2023 i och med att de nationella välfärdsområdena inledde sitt arbete. För Österbottens del innebar detta bland annat att kommunerna inte längre kan sälja mat- och städtjänster till välfärdsområdet utan verksamheten måste bolagiseras eller överlåtas på existerande stödtjänstbolad. I Syd-Österbotten diskuterades möjligheten att bilda ett gemensamt stödtjänstbolag av Kristinestad, Kaskö och Närpes, som kunde sälja tjänster såväl åt Välfärdsområdet som åt kommunerna. Bolaget bildades hösten 2022 med även Korsnäs och Vörå som delägare. Bolaget har ännu inte inlett sin verksamhet, förberedelsearbete inför detta pågår.

Kristinestads näringslivscentral har arbetat med företag inom besöksnäringen med Hållbart resandecertifiering, Sustainable Travel, som är ett program som Visit Finland driver. Under året certifierades över hälften av företagen inom besöksnäringen. Detta gjorde att Kristinestad, som andra destination i Finland, utsågs till en hållbar destination.

Arbetet med den gröna omställningen fortsatte under året, bland annat genom den planerade emetananläggningen på Björnön. Ytterligare en vindkraftspark togs i drift i slutet av året. Arbetet med två större solparksanläggningar inleddes. Generalplaneringen ett nytt industriområde inleddes.

Under året inleddes samarbete med Finest Future, syftande till att få utländska studeranden till stadens båda gymnasier hösten 2023.

Under året har bostadsbristen blivit alltmer påtaglig. Den stora mängden ukrainska flyktingar samt en stor mängd vindkraftparker under uppbyggnad i regionen har gjort att det är svårt att hitta lediga hyresbostäder. Fastighets Ab Kristinestads Bostäder Kiinteistö Oy har haft mycket god beläggning under hela året.

Under 2022 beviljades 3 bygglov för radhus, bygglov för 10 egnahemshus, bygglov för tillbyggnad av 4 industribyggnader, 1 bygglov för tillbyggnad av affärsbyggnad samt ändringslov och tillbyggnad i 3 offentliga byggnader.

Ett varmt tack till alla i personalen för det gånga året. Ett stort tack även till förtroendevalda och samarbetspartners, samt naturligtvis invånarna.

Mila Segervall
Stadsdirektör

Den allmänna ekonomiska utvecklingen

Året 2022 var utmanande på många sätt. Efter coronapandemin trodde vi att situationen äntligen skulle normaliseras men Rysslands anfallskrig i Ukraina i februari visade att inget är så säkert som osäkerheten. Kriget förorsakade en rekordartad flyktingvåg, beredskapsåtgärder och att inflationen ökade vilket medförde utmaningar för företagens verksamhetsförutsättningar.

Skatteintäktsutvecklingen var fortsättningsvis stark och den översteg alla prognoser. Kommunernas skatteintäkter ökade med 1,4 miljarder euro och var således betydligt högre än man hade beräknat på hösten. Sysselsättningsutvecklingen har ansetts vara en central faktor. Samfundsskatteintäkterna ökade med t.o.m. 7 %, kommunskatteintäkterna med 5 % och även fastighetsskatteintäkterna med över 6 %. Å andra sidan steg också kostnaderna snabbt då kommunernas utgifter ökade med i genomsnitt 5 %. Mest ökade energikostnaderna vilka enligt bokslutsprognoserna ökade med cirka 8 % jämfört med förra året.

Den exceptionellt goda utvecklingen på arbetsmarknaden avtog under slutet av året. Speciellt servicebranscherna anställde ny arbetskraft. Den goda sysselsättningssituationen och inbesparingarna från tiden under coronapandemin stödde hushållens ställning. Många branscher led av arbetskraftsbrist vilket hade en negativ inverkan på tillväxten. Marknadsräntorna började stiga i början av året och till följd av detta kommer priset för investeringar som finansieras med främmande kapital att stiga vilket försvagar hushållens konsumtionsmöjligheter. Beredningen av social- och hälsovårdsreformen pågick under hela året och de nya välfärdsområdena inledde sin verksamhet 1.1.2023. På grund av den exceptionella kostnadsökningen kommer eventuellt en del av kommunernas finansieringsbas att överföras till välfärdsområdena då kommunernas bokslutsuppgifter för år 2022 publiceras.

Världsekonomins uppsving under fjolåret syntes i stadens ekonomi. I den ursprungliga budgeten uppskattades skatteintäkterna till 26,0 miljoner euro men denna uppskattning överskreds med hela 1,4 miljoner euro.

Av stadens lån har 94 % bundits till fasta räntor under lågräntetiden. En eventuell höjning av marknadsräntorna förorsakar således inget omedelbart tryck på räntekostnaderna men höjde priset på ny låntagning redan år 2022.

Väsentliga förändringar i Kristinestads verksamhet och ekonomi

Kriget i Ukraina hade en stor inverkan på Kristinestads verksamhet och ekonomi år 2022. På grund av flyktingströmmen från Ukraina ökade elevantalet inom serviceområdet för utbildning med 100 elever våren 2022. För dessa elever inrättades snabbt undervisningsgrupper för förberedande undervisning och som mest uppgick elevantalet till 140 elever. Detta höjde bland annat lönekostnaderna med t.o.m. 11,8 % jämfört med förra året. De ökade kostnaderna inom serviceområdet för utbildning inverkade negativt på stadens ekonomi eftersom kostnaderna kan ses redan i resultatet för år 2022 och finansieringen av den förberedande undervisningen kommer att synas i utbetalningen av statsandelarna år 2024.

Kostnaderna steg också inom serviceområdet för välfärd till följ av uppdragsutbildningen som ordnades för ukrainare men för detta erhölls 100 % finansiering. Inom serviceområdet för tekniska tjänster ökade energikostnaderna med 9,6 % jämfört med år 2021. Verksamhetsintäkterna för serviceområdet för tekniska tjänster ökade med 9,4 % tack vare försäljningen av mat- och städtjänster och uthyrning av utrymmen till samkommunen för Österbottens välfärdsområde.

Samkommunen för Österbottens välfärdsområde inledde sin verksamhet i början av år 1.1.2022. Produkionen av social- och hälsovårdstjänster överfördes till samkommunen då Kristinestad gjorde en rekordartad affärsöverlåtelse. Kristinestads personal minskade med 136 personer jämfört med förra året. Köks- och städfunktionerna som har hört till serviceområdet för välfärd överfördes till serviceområdet för tekniska tjänster. Samkommunen fakturerade kostnaderna för specialsjukvård på normalt sätt under året, men på grund av utmaningar i samkommunens verksamhet fick staden endast förskottsräkningar för primärhälsovårdens del. I februari 2023 informerade samkommunen att budgeten överskreds med 29 miljoner euro och att Kristinestad enligt beräkningarna kommer att få en tilläggsräkning på 2,1 miljoner vilket överskrider budgeten. Främst på grund av detta överskred budgeten för serviceområdet för livskraft med 2,6 miljoner euro.

Så kallade icke-lagstadgade uppgifter och sektorövergripande samservice som främjar sysselsättningen samt främjande av integrationen blev kvar hos staden. Dessa uppgifter överfördes dels till serviceområdet för livskraft och dels till serviceområdet för välfärd.

Den största investeringen år 2022 var grundförbättringen av gator och vägar och summan för detta uppgick till dryga 462 000 euro. Utbyggnaden av Lappfjärds daghem färdigställdes år 2022 och projektets totala kostnader steg till 1,4 miljoner euro. Åldersro värmecentral färdigställdes år 2022 och nettokostnaderna för den steg till 490 000 euro. Kostnaden för det nya vattentaget i Kallträsk blev 708 000 euro. Lånestocken steg till 32,6 miljoner euro.

År 2022 fick staden en inkomst om 890 000 euro av vindkraftverken i form av fastighetsskatter. Fastighetsskatt betalades totalt för 43 vindkraftverk. Antalet kraftverk ökade med 22,9 % och fastighetsskatten från vindkraftverken steg med t.o.m. 48,9 % jämfört med förra året dvs. nästan 300 000 euro.

Hela bokslutet kan läsas här.

Gå till "Aktuellt"