Kaupunginvaltuusto hyväksyi vuoden 2022 tilinpäätöstä

13.06.2023

Kaupunginjohtajan katsaus

Vuosi 2022 alkoi siinä toivossa, että toimintaan edellisenä vuonna vaikuttanut pandemia laantuisi ja voisimme vähitellen palata ”normaaliin”. Näin ei kuitenkaan käynyt, koska 24. helmikuuta Venäjä aloitti Ukrainassa hyökkäyssodan, joka jatkuu edelleen. Sodan seuraukset ovat tuhoisia sekä ihmisten kärsimyksen että aineellisten tuhojen osalta. Sota on vaikuttanut myös Kristiinankaupunkiin. Ensimmäiset ukrainalaiset pakolaiset saapuivat Kristiinankaupunkiin loppukeväästä 2022. Huhtikuussa 2022 n. 140 peruskoululaista aloitti valmistavassa opetuksessa. Kevään aikana kieliopinnot aloitti reilut 200 aikuista. Sekä koulutuksen palvelualue että hyvinvoinnin palvelualue ovat tehneet korvaamatonta työtä järjestäessään opetusta lyhyessä ajassa sekä lapsille että aikuisille. Kuntalaiset avustivat pakolaisia kaikin keinoin mm. lahjoittamalla vaatteita ja tarjoamalla asuntoja.

Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymä aloitti toimintansa 1.1.2022. Se tarkoitti muun muassa, että suuri osa henkilöstöstä siirtyi kuntayhtymän alaisuuteen, kuten myös vastuu perusturvasta. Etenkin ensimmäisen vuosipuoliskon aikana kuntayhtymästä aiheutui kuitenkin edelleen paljon työtä lähinnä talous- ja palkkaosastolle, joka joutui vastaamaan moniin aikaisempien työntekijöiden kysymyksiin. Kuntayhtymä lakkautettiin vuodenvaihteessa 2022–2023 kansallisten hyvinvointialueiden aloitettua toimintansa. Pohjanmaan osalta tämä tarkoitti muun muassa sitä, että kunnat eivät enää voi myydä ruokaja siivouspalveluja hyvinvointialueelle, vaan toiminta tulee yhtiöittää tai luovuttaa olemassa olevalle tukipalveluyhtiölle. Suupohjan rannikkoseudulla keskusteltiin, että Kristiinankaupunki, Kaskinen ja Närpiö voisivat perustaa yhteisen tukipalveluyhtiön, joka voisi myydä palveluja sekä hyvinvointialueelle että kunnille. Yhtiö perustettiin syksyllä 2022, ja sen osakkaiksi liittyivät myös Korsnäs ja Vöyri. Yhtiö ei vielä ole aloittanut toimintaansa, mutta valmistelutyöt sitä varten ovat käynnissä.

Kristiinankaupungin elinkeinokeskus on työskennellyt matkailuyritysten kanssa Visit Finlandin johtaman Kestävä matkailu -sertifikaatin (Sustainable Travel) parissa. Vuoden aikana sertifikaatti myönnettiin yli puolelle kaupungin matkailualan yrityksistä. Tämän ansiosta Kristiinankaupunki nimettiin Suomen toiseksi kestäväksi matkailukohteeksi.

Vihreään siirtymään liittyvä työ jatkui vuoden aikana muun muassa Karhusaareen suunnitteilla olevaan emetaanilaitokseen liittyvien asioiden osalta. Yksi uusi tuulivoimapuisto otettiin käyttöön vuoden lopussa. Aloitettiin työ liittyen kahteen suurempaan aurinkovoimalaitokseen. Uuden teollisuusalueen yleiskaavoitus aloitettiin.

Vuoden aikana aloitettiin yhteistyö Finest Futuren kanssa, minkä tarkoituksena on saada ulkomaalaisia opiskelijoita kaupungin molempiin lukioihin syksyllä 2023.

Asuntopula on pahentunut vuoden aikana. Ukrainalaisten pakolaisten suuri määrä sekä seudulla rakenteilla olevien tuulivoimapuistojen suuri määrä on johtanut siihen, että on vaikeaa löytää vapaita vuokra-asuntoja. Fastighets Ab Kristinestads Bostäder Kiinteistö Oy:llä on ollut erittäin hyvä käyttöaste koko vuoden ajan.

Vuonna 2022 myönnettiin 3 rivitalon rakennuslupaa, 10 omakotitalon rakennuslupaa, 4 teollisuusalueen laajennuksen rakennuslupaa, 1 liikerakennuksen laajennuksen rakennuslupa sekä 3 julkisen rakennuksen muutoslupaa ja laajennuslupaa.

Lämmin kiitos koko henkilöstöllemme kuluneesta vuodesta. Suuri kiitos myös luottamushenkilöille ja yhteistyötahoille sekä tietenkin myös kaikille asukkaille.

Mila Segervall
kaupunginjohtaja

Yleinen talouskehitys

Vuosi 2022 oli monella tapaa haastava. Koronavuosien jälkeen luultiin jo, että päästäisiin hengähtämään mutta Venäjän helmikuussa aloittama sota Ukrainassa osoitti, että mikään ei ole niin varmaa kuin epävarmuus. Sota aloitti ennätyksellisen pakolaisaallon, varautumistoimet ja kiihdytti inflaatiota ja aiheutti haasteita yritysten toimintaedellytyksiin.

Verotulojen kehitys oli jälleen vahvaa ja ne ylittivät kaikki ennusteet. Kuntien verotulot lisääntyivät 1,4 miljardilla eurolla, joka oli huomattavasti enemmän kuin vielä syksyllä arvioitiin. Yhtenä keskeisenä tekijänä on pidetty työllisyyskehitystä. Yhteisöveron tuotto kasvoi peräti 7 prosenttia, kunnallisvero 5 prosenttia ja kiinteistöverokin yli 6 prosenttia. Toisaalta myös kulujen kasvu oli ripeää, kun kuntien kulut kasvoivat keskimäärin 5 prosenttia. Eniten kasvoivat energiakulut, jotka tilinpäätösarvioiden mukaan kasvoivat noin 8 prosenttia edellisvuodesta.

Työmarkkinoiden huippuvire alkoi loppuvuodesta tasoittumaan. Varsinkin palvelualat palkkasivat uutta työvoimaa. Hyvä työllisyystilanne ja korona-aikana kertyneet säästöt tukivat kotitalouksien asemaa. Useat alat kärsivät työvoiman puutteesta, joka hidasti kasvua. Markkinakorot lähtivät nousuun alkuvuonna, joka tulee nostamaan vieraalla pääomalla rahoitettujen investointien hintaa ja heikentää kotitalouksien kulutusmahdollisuuksia. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen valmistelu jatkui koko vuoden ja 1.1.2023 uudet hyvinvointialueet aloittivat toimintansa. Poikkeuksellinen kustannusten kasvu saattaa siirtää osan kuntien rahoituspohjasta hyvinvointialueille, kun kuntien tilinpäätöstiedot vuodelta 2022 julkaistaan.

Kaupungin taloudessa näkyi viime vuoden positiivinen vire verotuloissa. Alkuperäisessä talousarviossa arvioitiin verotuloja kertyvän 26,0 miljoonaa euroa mutta tämä arvio ylitettiin jopa 1,4 miljoonalla eurolla.

Kaupungin lainoista 94 % on matalien korkojen aikana sidottu kiinteisiin korkoihin. Mahdollinen markkinakorkojen kasvu ei täten välittömästi aiheuta kasvupainetta korkokuluissa mutta nosti jo vuonna 2022 uuden lainanoton hintaa.

Olennaiset muutokset Kristiinankaupungin toiminnassa ja taloudessa

Ukrainan sota vaikutti Kristiinankaupungin toimintaan ja talouteen merkittävästi vuonna 2022. Pakolaisvirta Ukrainasta nosti koulutuksen palvelualueen oppilasmäärä 100 oppilaalla keväällä 2022. Näille perustettiin nopealla aikataululla valmistavan opetuksen oppilasryhmät ja korkeimmillaan oppilasmäärä kävi 140 valmistavan opetuksen oppilaassa. Tämä kiihdytti merkittävästi mm. palkkakustannusten kasvua oli 11,8 % edellisvuoteen verrattuna. Kasvaneet kustannukset koulutuksen palvelualueella painoivat kaupungin taloutta, kun kustannukset näkyvät tuloksessa jo vuoden 2022 puolella ja valmistavan opetuksen rahoitus tulee näkymään vuoden 2024 valtionosuuksien maksatuksessa.

Myös hyvinvoinnin palvelualueella kustannukset kasvoivat ukrainalaisille järjestetyn toimeksiantokoulutuksen vuoksi, mutta tähän saatiin 100 % rahoitus. Teknisen palvelualueella erityisesti energiakustannukset kasvoivat vuoteen 2021 verrattuna 9,6 %. Teknisen palvelualueen toimintatuotot kasvoivat 9,4 %:lla, kun se myi ruokahuolto- ja siivouspalveluita sekä vuokrasi tilojaan Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymälle.

Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymä aloitti toimintansa 1.1.2022. Kuntayhtymälle siirtyi sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottaminen, kun Kristiinankaupunki teki ennätyksellisen liikkeenluovutuksen. Kristiinankaupungin henkilöstömäärä pieneni 136 henkilöllä edelliseen vuodenvaihteeseen verrattuna. Perusturvan palvelualueen alaisuudessa olleet keittiö- ja siivoustoiminnot siirtyivät tekniselle palvelualueelle. Kuntayhtymä laskutti erikoissairaanhoidon kulut normaalisti vuoden aikana, mutta perusterveydenhuollon osalta saatiin ainoastaan ennakkolaskuja kuntayhtymän haasteiden vuoksi. Helmikuussa 2023 kuntayhtymä tiedotti, että talousarvio ylittyi 29 miljoonalla eurolla ja laskelmien mukaan Kristiinankaupungin maksettavaksi tulisi talousarvion ylittävä 2,1 miljoonan euron lisälasku. Lähinnä tämän vuoksi elinvoimaisuuden palvelualue ylitti talousarvion 2,6 miljoonalla eurolla.

Kristiinankaupungille jäivät vanhan perusturvan palvelualueen toiminnasta ns. ei-lakisääteiset tehtävät sekä työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu sekä integraation edistäminen. Nämä tehtävät siirtyivät osittain elinvoimaisuuden palvelualueelle ja osittain hyvinvoinnin palvelualueelle.

Suurimmat investoinnit vuonna 2022 olivat katujen ja teiden uudisrakentaminen ja perusparannustyöt, jotka olivat reilut 462 000 euroa. Lapväärtin päiväkodin laajennustyöt valmistuivat vuonna 2022 ja projektin kokonaiskustannukset nousivat 1,4 miljoonaan euroon. Åldersron lämpökeskus valmistui vuonna 2022 ja sen nettokustannukset nousivat 490 000 euroon. Kallträskin uuden vedenottamon hintalapuksi muodostui 708 000 euroon. Lainakanta nousi 32,6 miljoonaan euroon.

Vuonna 2022 tuulivoimalaitokset tuottivat 890 000 euroa kaupungin kassaan kiinteistöverojen muodossa. Kaiken kaikkiaan 43 tuulivoimalaitoksesta maksettiin kiinteistöveroja. Voimalaitosten määrä nousi 22,9 prosentilla ja tuulivoimalaitosten maksamien kiinteistöveron määrä jopa 48,9 % edellisvuoteen verrattuna eli lähes 300 000 eurolla.

Lue koko tilinpäätös tästä.

Siirry "Uutiset"-sivulle