Tips för att bli en hållbar konsument

1. Använd i första hand det du redan har: Vi har ofta en hel del saker som gömmer sig i våra skåp och förvaringsutrymmen. Vi kanske inte alltid ens minns vad vi sparat under åren. Botanisera på din vind eller i din källare, det kan mycket väl hända att du hittar saker som du kunde återuppta i användning.

2. Låna: Måste vi alltid äga allt vi använder? Skulle det vara möjligt att låna kläder och prylar av personer i din omgivning? Eller kanske köpa ett kort till ett kläduthyrningsföretag och samtidigt stödja en lokal tjänsteproducent?

3. Byt: Tröttnat på dina saker och kläder? Ett tips är att byta saker med någon i din omgivning som också tröttnat på sina saker. Förutsättningen för att det här ska fungera är att ni båda vill ha det den andra erbjuder. Ett tips att hitta personer att byta till exempel kläder med är att delta i en klädbytardag. Spana också efter byt och sälj-grupper på sociala medier.

4. Köp begagnat: Genom att välja begagnat sparar du på material, energi och transport som skulle uppstå vid produktionen av en ny produkt. Dessutom är det billigare för din plånbok.

5. Gör själv: Då du gör själv vet du hur plagget har blivit tillverkat och du får exakt det du vill ha.

6. Köp nytt: Alltid är det inte möjligt att köpa det vi behöver som begagnat, och det finns heller kanske inte personer i vår omgivning som kan låna ut eller byta saker med oss. Då är vi tvungna att köpa det vi behöver som nytt. I dessa fall kan det ändå vara bra att en sista gång fråga sig själv:

  • Köper jag produkten för att jag verkligen behöver den, eller är det frågan om ett begär som avtar med tiden?
  • Vem stöder du med ditt köp?
  • Vad innehåller produkten?
  • Var är produkten gjord, uppfyller den de säkerhetskrav som EU ställer?
  • Hur lätt är det att återvinna produkten du köper? Som en hållbar konsument har du en plan för vad du ska göra med plagget efter att du slutat använda den. Säljer du vidare det eller kan du reparera plagget ifall det går sönder?
     

Källa: Marthaförbundet

buyarchy 2020 11 02 092602