Hållbarhet och förvaring

Vet du skillnaden mellan bäst före-datum och sista användningsdatum?

"Bäst före"-märkningen finns på livsmedel som håller sig relativt bra, som grötflingor, mjöl och linser. Den anger produktens minsta hållbarhetstid när den förvaras på rätt sätt. Att överskrida det betyder inte att produkten nödvändigtvis behöver slängas omedelbart. Kontrollera produktens användbarhet med dina sinnen: om produkten fortfarande ser, luktar och smakar normalt kan den användas.

Sista utgångsdatum ska anges på livsmedel som lätt blir dåliga, såsom kött och fisk, rom och skaldjur. Som namnet antyder är sista förbrukningsdatum den dag då livsmedlet är avsett att användas senast. Till skillnad från bäst-före-datumet är sista förbrukningsdatum relaterat till matens säkerhet.

 

Korrekt förvaring hjälper maten att hålla sig ätbar längre

Lägg inte maten i tillredningsbehållaren i kylskåpet direkt efter tillagning. Lägg den i en separat behållare med lock och kyl den i diskhon, på balkongen eller i annat kyligt utrymme. Avkyld mat ska läggas direkt i kylen, undvik att ha maten att stå i rumstemperatur länge! Kylskåpets temperatur bör vara +2–+6 grader Celsius. Kallaste platsen i kylskåpet är oftast längst ner i skåpet och varmast på översta hyllan och i dörren. 

Använd frysen! Många sorters mat går att spara i frysen, såsom bröd, örter, soppor och grönsaker. Frysen ger mer tid till bevarandet av både råvaror och rester, men kom också ihåg att äta ur frysen. 

 

Källa: Konsumentförbundet