Nya regler för ungdomsjobbsedeln gäller fr.o.m. 1 januari 2025

17.12.2024

Från och med 1 januari 2025 börjar nya regler gälla för ungdomsjobbsedeln i Kristinestad. Sedeln är ett stöd för att underlätta ungdomars sysselsättning och den riktar sig till Kristinestadsungdomar. Staden reserverar årligen 20 000 euro för ungdomsjobbsedeln.

Vem kan få ungdomsjobbsedeln?

Sedeln beviljas fortsättningsvis till ungdomar som under året fyller 15–24 år, det vill säga under år 2025 gäller sedeln de som är födda mellan 2001 och 2010.

Ungdomarna måste ha varit skrivna i Kristinestad den 31 december 2024.

Varje ungdom kan endast få en sedel per kalenderår.

Hur ansöker man?

Endast ungdomar kan ansöka om en ungdomsjobbsedel. Ansökan görs via en elektronisk blankett på stadens webbplats. Ansökan ska lämnas in mellan 1 januari och 31 maj 2025. Totalt finns 80 sedlar att fördela under ett år, och de beviljas i den ordning ansökningarna kommer in.

Ansök om ungdomsjobbsedel här

OBS, ansökningsformuläret öppnar 1.1.2025 kl. 08:00.

Hur används ungdomsjobbsedeln?

För ungdomar är sedeln ett konkret verktyg som kan underlätta att få anställning. Berätta gärna för arbetsgivaren du söker jobb hos, att du har beviljats en ungdomsjobbsedel av staden Kristinestad!

Företag som anställer ungdomar med en beviljad sedel kan få ekonomiskt stöd för anställningen. Stödbeloppet är 3 euro per arbetad timme, upp till max 90 timmar, vilket innebär att en sedel kan vara värd högst 270 euro. Arbetsgivare ska sedan redovisa anställningen elektroniskt via stadens webbplats för att kunna få stöd.

När sker redovisningen?

Redovisningen sker under två perioder:

Period 1: pågår fram till 31 augusti. Under denna tid kan företag löpande redovisa anställningar och få stödet utbetalt. En redovisad sedel räknas som förbrukad även om ungdomens arbetstimmar inte når maxgränsen på 90 timmar.

Sedan går staden igenom redovisningarna från den första perioden och ser om det finns medel kvar i budgeten. Eventuella oanvända timmar återförs till den andra omgången. Om inte samtliga 80 sedlar gått åt, återbördas också deras timmar till den andra redovisningsomgången.

Period 2: pågår till och med 31 december. Företag kan då fortsättningsvis redovisa beviljade ungdomsjobbsedlar SAMT söka stöd för anställning av ungdomar som inte har en personlig sedel.

Samtliga redovisningar och nya ansökningar för den andra omgången måste skickas in senast den 31 december, och stödet betalas då ut i januari året därpå.

Prioriteringsordning för period 2:
1.      Första prioritet: Arbetsgivare som anställt ungdomar med beviljade sedlar har möjlighet att få fullt stöd för 90 timmar per ungdomsjobbsedel.
2.      Andra prioritet: Arbetsgivare som inte har fått stöd under pågående år. Här används medel från outdelade sedlar och oanvända timmar (t.ex. om en sedel inte utnyttjats fullt ut). Det kan innebära att stödet inte täcker en hel sedel.
3.      Tredje prioritet: Arbetsgivare som redan fått stöd under pågående år får eventuella resterande medel, men även här kan stödet vara begränsat.

Varför införs de nya reglerna?

De nya reglerna görs för att förenkla administrationen och budgetuppföljningen av ungdomsjobbsedeln. Tidigare kunde både ungdomar och företag ansöka om sedeln när som helst under året och antalet sedlar som beviljades var inte begränsat, vilket skapade svårigheter i uppföljningen.

Mer information

Fullständiga regler och detaljer om hur man ansöker finns på stadens webbplats. Där hittar du också länken till ansökningsformuläret för ungdomsjobbsedeln.

Gå till "Nyheter - delta och påverka"