Invånarnas röst formar framtidens Kristinestad 

09.06.2025

Under våren 2025 har staden Kristinestad satsat på att lyssna in invånarna. Vi ordnade diskussionstillfällen i sju byar för att höra på invånarnas tankar om stadens nutid och framtid. Med hjälp av en byarunda och en enkät som fanns tillgänglig både digitalt och via biblioteken fick vi en mångsidig bild av hur det är att bo i Kristinestad, vad som fungerar bra och vad som borde utvecklas. Syftet har varit att få information om hur staden upplevs av invånarna och tillsammans skapa en riktning för framtiden. 

Ett stort tack till alla som deltog! Era åsikter är värdefulla med tanke på arbetet med stadens nya strategi. Invånarnas åsikter kommer nu att ligga till grund för tjänstemännens arbete med att ta fram ett utkast till den nya strategin “Kristinestad 2035”, som utarbetas under våren. 

Havet, tryggheten och naturen – det som gör staden Kristinestad unik 

Det som allra flest deltagare lyfte fram som det bästa med Kristinestad var närheten till havet, tryggheten samt den vackra och lugna naturen. I en värld som förändras i allt snabbare takt ses lugnet och småskaligheten som värdefulla.  

Tvåspråkigheten upplevs som en naturlig styrka. Gemenskapen spelar också en viktig roll för trivseln. Det märks att många känner ett starkt band till sin hembygd, sina grannar och föreningslivet. Flera deltagare beskrev även stadens historia och kulturmiljö – särskilt de gamla trähusen – som något som ger staden karaktär och charm.

Kommunal service får gott betyg 

Undersökningen visar att invånarna i allmänhet är nöjda med den kommunala servicen. Skolor, barnomsorg, bibliotek, idrotts- och fritidstjänster får genomgående höga betyg. Det finns ett starkt stöd för att basservicen ska bevaras – inte bara i stadskärnan utan också i byarna. 

Samtidigt lyfter man även fram saker som borde förbättras. Flera uttrycker önskemål om bättre kommunikation från staden – både i form av tillgänglig information och möjligheter till dialog och påverkan. Kollektivtrafiken, särskilt mellan byarna och stamstaden, nämns ofta som ett område som behöver stärkas. Likaså efterfrågas ett bredare fritids- och kulturutbud, inte minst för ungdomar och barnfamiljer. 

Vad gör att man trivs – och vad minskar trivseln? 

Förutom havet, naturen och tryggheten så nämns också korta avstånd, tillgång till service och möjligheten att njuta av tystnad och närhet som viktiga trivselfaktorer. Många pekar även på stadens kulturarv som en del av det som gör platsen värdefull. 

Samtidigt visar resultaten att vissa faktorer minskar trivseln: avsaknaden av kollektivtrafik, dåliga cykel- och gångvägar samt ett upplevt bristande utbud av aktiviteter, framför allt för unga. En del upplever att utvecklingen är för starkt koncentrerad till stamstaden, vilket skapar känslor av att byarna hamnar i skymundan. Å andra sidan visar enkätens resultat att byborna är minst lika nöjda med stadens service som centrumborna.  

Kristinestad 2035 – vad vill vi vara? 

När invånarna fick välja vilka värden som borde beskriva Kristinestad år 2035 framträdde fyra starka ledord: 

  • Livskraft  
  • Företagsvänlighet  
  • Utveckling 
  • Trygghet 
     

Det här är inte bara ord – de utgör en riktning. I det pågående strategiarbetet kommer dessa värden att vara centrala och vägleda de prioriteringar som görs. Vi vill fortsätta att vara en plats där människor trivs, utvecklas och vill stanna – eller som de vill återvända till. 

Gå till "Nyheter - delta och påverka"