Aktuellt

(Workshop 28.9.2024, klo 9.30-15, Bio DUX, Sjögatan 21 och Zoom)
Ta vara på och ta hand om ditt arkiv!
En utbildningsdag om arkivering och digitalisering för hembygdsföreningar.

Arrangeras tillsammans med Finlands svenska hembygdsförbund

Sista anmälningsdag: 24.9.2024.
Anmälningar via Finlands svenska hembygdsförbunds hemsidor: https://www.hembygd.fi/…/museiutbild…/anmalan_arkivworkshop/


(Evenemang 27.9.2024, kl. 12-19)
Avslutningsfest gör museisäsongen
* Fri entré till museet
* Fri entré till utställningen Villaliv
* Bageriprodukter på Carlsros veranda – Sparris står för PopUp-caféet
* REKO-försäljare på museiområdet
* Konsert klo 18-19


(Utställning 5.6.2024 ->)
Huvilaelämää – Villaliv
En utställning av Kristinestads villor och sommarfirandet.
I Carlsros museiområdets Bastu sommar 2024.


(Föreläsning 1.8. kl. 14-17)
Helbe Pajari | Småtimmar
Ämnen: Traditionell flerfägsvirkning från Österbotten
Det finns inga uppgifter om virkningens historia förrän på 1800-talet. Detta arbete med en virknål är dock känt över hela världen. Varje epok har virkat sina egna material och mönster.

Vi dyker ner i den exceptionellt fina traditionen i Österbottens kustregion, flerfärgad virkning, som har använts för att göra vantar, hängslen, bälten, mössor, hattar, påsar och tröjor.

Ta med dig tre trådar i samma tjocklek men olika färger och en matchande virknål för att prova grunderna i färgvirkning.

Föreläsningen är kostnadsfri och anordnas tillsammans med Kristinestads medborgarinstitutet. Vänligen anmäl dig till föreläsningen genom medborgarintitutets studietjänster: https://uusi.opistopalvelut.fi/kristinestad/fi/course/4642 


(Konsert 4.8.2024, kl. 14)
Sofie & Vanda Duo
Viskonsert @ Carlsro
Sommarmusik i stadsmuseet Carlsro park. Konserten är kostnadsfri.

Sofie sjunger till komp av Niklas ’Vanda’ Norrgrann på gitarr. De spelar allt från visor till rockigare låtar. Förutom sång och gitarr, varierar de låtarna med munspel och tvärflöjt.

Repertoar kommer att innehålla flera visklassiker av Cornelis Vreesvijk och Mats Paulson, men också modernare låtar av Melissa Horn och Uno Svenningson.


(Föreläsning 1.8. kl. 14-17)
Helbe Pajari | Småtimmar
Ämnen: Folkliga band och snören
Kom och bekanta dig med den finska hantverkstraditionen, som har sina rötter i den finska förhistorian.

Vi bekantar oss med grindband, brickband, flätade band och kavelfransar. Under föreläsningen finns möjlighet att prova på att göra enkla snören och band.

Det är viktigt att anmäla sig för att vi kan skaffa fram rätt mängd undervisningsmaterial.

Föreläsningen är kostnadsfri och anordnas tillsammans med Kristinestads medborgarinstitutet. Vänligen anmäl dig till föreläsningen genom medborgarintitutets studietjänster: https://uusi.opistopalvelut.fi/kristinestad/fi/course/4641


(Evenemang 21.7.2024, kl. 13)
Kristinestads Svenska Församling: Friluftsgudstjänst
Friluftsgudstjänst och spelmanssamling vid Carlsro museum.

Spelmansgudstjänsten är ett omtyckt återkommande sommarevenemang. Tjöck spelmanslag står för musiken och prosten Lars Nisula predikar.


(Konsert 13.7.2024, kl. 15)
I Fäälan @ Carlsro
Gratis parkkonsert på stadsmuseet Carlsro.


(Dans 29.6.2024 kl. 13)
Ira Tuppurainen och Maiju Tiuraniemi, sommarvandrare i regionala danssentret i Västra Finland, besöker på stadsmuseet Carlsro.
Det blir lek, överraskningar och en fläkt av färger!

Föreställnings- och workshop är uppbyggd kring rum och dess element, vilket leder till rörelse, akrobatik, dans och tricks. Varje föreställning och efterföljande workshop är annorlunda och unik - en samling av utrymmen, artister och deltagare.


Kan plats vara som en magisk låda som öppnar sig för nya dimensioner? Det kommer att upptäckas i Sommarvagabonders resa!

Sommarvagabonders kilometer rullats med en hybridbil från samarbetspartner Hertz.


(Föreläsning 18.6. kl. 14-17)
Helbe Pajari | Småtimmar
Ämnen: Japanskt broderi
Uråldriga japanska broderier väcker förtjusning just nu över hela världen.

Det folkliga borobroderiet är en lapp- och lagningsteknik som kan användas för att reparera även det finaste plagget och samtidigt skapa och förnya ett plagg så att det får helt nya dimensioner.

Sashiko-broderier är alltid mycket noggrant gjorda. Förhållandet mellan motiven, det valda tyget och garnets tjocklek är ett bevis på förstklassig virtuositet. Linjerna och stygnen är utförda med stor noggrannhet. Precisa små stygn gjorda med tunn tråd tillsammans med motivet skapar en stark och samtidigt förtjusande lätt kontrast. Sashiko-mönster kan vara kraftigt stiliserade växtmotiv. Många av dessa individuella motiv är uråldriga symboler för familjevapen. Andra sidan kan Sashiko vara rent geometriskt ytbroderi som täcker hela eller delar av textilytan.

Om du har enfärgat bomulls- eller linnetyg hemma och bomullstrådar för broderi, ta med dig dem till föreläsningen för experiment med Sashiko. Ta också med små bomullslappar (kan vara enfärgade och brokiga), sax, broderinålar och broderitråd för att öva med.

Läraren kan också ta med sig små tyglappar och nålar och trådar mot en liten avgift, så att du kan prova båda teknikerna. Kom ihåg att kryssa för om du behöver material från läraren när du anmäler dig.

Föreläsningen är kostnadsfri och anordnas tillsammans med Kristinestads medborgarinstitutet. Vänligen anmäl dig till föreläsningen genom medborgarintitutets studietjänster: https://uusi.opistopalvelut.fi/kristinestad/fi/course/4640 


(Föreläsning 11.6. kl. 14-17)
Helbe Pajari | Småtimmar
Ämnen: Kulturella textilier - Hur tar jag hand om och underhåller släktklenoder?
Kom och diskutera skötsel och underhåll av familjens värdefulla textilier. Ta med familjens älskade textil och berätta vilka frågor du behöver få svar på.

Textilvärderingskursen är en öppen grupp där Helbe Pajari diskuterar och undersöker de värdefulla gamla textilier som deltagarna tagit med sig. De som tar med sig textilier för utvärdering kan förbereda sig genom att ta reda på bakgrundsinformation om textiliernas historia. Det vore viktigt att veta vem har tillverkat textilen, och var och när? Varifrån kommer den textila designen? Hur och var har man tagit fram materialet? För vilket ändamål är textilen tillverkad? Vilka alla har ägt textilen under dess historia?

Om evenemanget väcker ett behov och intresse för att konservera textilier kan vi ordna en kurs i skötsel och underhåll av värdefulla textilier vid Kristinestads medborgarinstitut under läsåret 2024–25.

Föreläsningen är kostnadsfri och anordnas tillsammans med Kristinestads medborgarinstitutet. Vänligen anmäl dig till föreläsningen genom medborgarintitutets studietjänster: https://uusi.opistopalvelut.fi/kristinestad/fi/course/4639


Konsert 16.6.2024, kl. 14)
Kalle Teir & Camilla Nordlund
Sommarmuseik på Carlsro


(Sommarlägret 11.-12.6.2024)
Lägret är inställt! Välkommen med på ett spännande sommarläger till Carlsro. 
Där vi lär oss göra olika traditionella hantverk, gör mat, leker, fiskar, simmar och har det roligt tillsammans. De som vill har även möjlighet att övernatta i tält på området. 

Lägret är ett samarbete mellan Staden Kristinestad/museiarbetet, Kristinestads 4H och Närpes 4H.


(Evenemang 1.5.2024)
Välkommen till Första majkonsert
i Kristinestads stadsmuseum Carlsro den 1.5.2024 klockan 15.
På scenen uppträder sångerskan och dragspelsartisten Jonna Pirttijoki.

Biljetter (15 €) kan köpas på plats. 

Jonna Pirttijoki förmedlar glädje, professionalism och passion. I konserten får vi höra Jonnas egen musik och även fransk chanson och argentinsk tango med österbottnisk twist. Kom med på en underhållande och mångsidig musikresa!