Nätverket för Finlands vindkraftskommuner: Ett misstag som Finland inte har råd att göra

18.12.2024

Uttalande
Nätverket för Finlands vindkraftskommuner
18.12.2024

Ett misstag som Finland inte har råd att göra

I Finland har man skapat en utmärkt modell för fastighetsskatter på vindkraft, som Sverige har uppmärksammat och håller på att kopiera till sin egen praxis. Med hjälp av modellen har byggandet av förnybar energi fått en bra fart, eftersom den motiverar kommunerna att planlägga vindkraft i sina områden. Förnybar energi lockar till sig industriinvesteringar i ren omställning, vilket Finland annars har svårt att få, eftersom  många länder lockar med stora subventioner Modellen säkerställer att det utanför tätorterna i Finland kommer en enorm livskraft med stora investeringar. Utredningsrapporten om reformen av statsandelarna föreslår att fastighetsskatten på förnybar energi i den finska modellen ska avskaffas. Ledningen för Nätverket  Finlands vindkraftskommuner anser att planerna är extremt kortsiktiga och mycket skadliga för Finlands framtid.

Kommunen drar full nytta av fastighetsskatterna på vindkraft, solkraft och vattenkraft. Fastighetsskatten på vindkraft har höjts två gånger under det senaste decenniet, vilket har skapat ett mycket starkt incitament för kommunerna att planlägga sina områden för vindkraft. Vindkraftsprojekten har också utvecklats bra.

”Att fastighetsskatten från förnybara energikraftverk ska ingå i utjämningssystemet  är som att kasta en våt trasa i ansiktet på flitiga kommuner. Sådana kommuner som möjliggör en gynnsam miljö för nya industriella investeringar och samtidigt bidrar till Finlands utsläppsminskningar genom produktion av ren el. Det handlar också om att många kommuner, genom att förlita sig på sina egna styrkor, har kunnat stärka sin ekonomi genom egna åtgärder. Nyttan av dessa projekt måste också fås, eftersom livsmiljön och landskapet förändras, markanvändningen får begränsningar och framför alltbehöver vi ha svåra och till och med splittrande diskussioner i vår kommun under tillståndsprocessen. Vi har ingen motivation att fortsätta planera för vindkraft om vi inte får full fastighetsskatteförmån”, säger ordförandena för Finlands vindkraftskommuners nätverk.

I rapporten som överlämnades av utredarna föreslås att fastighetsskatterna på vind- och vattenkraftverk samt solkraftverk ska ingå i utjämningssystemet till 50 %.

"Utanför de största stadsområdena förlorar kommunerna i alla nuvarande centraliseringslösningar ändå. Om vi drar nytta av något är det inte rätt att försöka dela det direkt med andra. Utredarna skriver i sin rapport att behandlingen av kraftverksfastigheter i utjämningen är en mycket liten del av statsandelarna i euro och gäller främst små kommuner. Det är verkligen så att det är en liten summa i statsandelarna, men för en enskild vindkraftskommun är summan enorm. Ekonomin har också planerats med tillit till att det nuvarande systemet ska bestå. Är det verkligen så att små kommuner kan offras i en fråga som är liten i det stora hela? Detta prövar verkligen rättskänslan. Även bara spekulationen kring denna fråga fördröjer projekten", säger Tarja Hosiasluoma, kommundirektör i Karvia och vice ordförande i nätverket.

"Finland klarar sig inte bara med hjälp av de stora stadsregionerna. Styrkorna i glesbygdsområdena är att producera mat, industriråvaror och energi. Det är extremt kortsiktigt att fatta beslut som försvagar landsbygdsområdena – hela Finland förtvinar då. De nu planerade förändringarna i utjämningssystemet för statsandelar gynnar stora städer som redan har mer handlingsutrymme i sina budgetar", påminner Mila Segervall, stadsdirektör i Kristinestad och vice ordförande i nätverket för Finlands vindkraftskommuner.

"De planerade reformerna har delvis motiverats med att de kompenserar för de svårigheter som östra Finland har att främja vindkraftsprojekt på grund av försvarsmaktens synpunkter. Det är klart att moderniseringen av områdesövervakningen i östra Finland måste lösas som en separat fråga med ökade försvarsanslag, samtidigt som vindkraftsbyggandet i området måste möjliggöras så brett som möjligt. De nu planerade förändringarna ger inte den verkliga livskraft som östra Finland behöver, tvärtom: när vattenkraften inkluderas i utjämningssystemet blir situationen för de vattenkraftsdominerade kommunerna i östra Finland sämre, inte bättre", säger Mika Simoska, vice ordförande i nätverket och kommundirektör i Tervola.

"Finland konkurrerar med andra länder om nya industriinvesteringar, vätgasanläggningar, datacenter och många andra projekt. Vårt trumfkort är möjligheten att snabbt öka produktionen av förnybar energi, vilket i praktiken innebär vindkraft på grund av dess kostnadseffektivitet och snabba byggbarhet. Vi förväntar oss också att utredarna föreslår var Finland ska hitta nya trumfkort om det fungerande incitamentet för att främja ytterligare vindkraftsbyggande avskaffas", kommenterar Marjukka Manninen, kommundirektör i Ii och ordförande för nätverket för Finlands vindkraftskommuner.

"Nya industriinvesteringar förbrukar mycket el, och tillgången på el styr i hög grad deras placering. Förbindelsen mellan förnybar energi och dessa investeringar är mycket stark. Likaså är sambandet mellan ytterligare vindkraftsbyggande och kommunernas fastighetsskatteintäkter från kraftverk mycket starkt. Dessa starka samband måste förstås i reformarbetet med utjämningssystemet för statsandelar. Man måste förstå att det inte bara handlar om de små kommunernas livskraft, utan också om hela Finlands ekonomiska framtid. Här är man på väg att göra ett misstag som vi helt enkelt inte har råd med", säger Markus Vesterinen, vice ordförande i nätverket och näringslivsdirektör i Pieksämäki.

Ytterligare information

Ordförande Marjukka Manninen, kommundirektör i Ijo kommun, marjukka@manninen@ii.fi, tel. 050 390 0066
Vice ordförande Tarja Hosiasluoma, kommundirektör i Karvi kommun, tarja.hosiasluoma@karvia.fi, tfn. 040 022 1900
Vice ordförande Mila Segervall, stadsdirektör i Kristinestad, mila.segervall@krs.fi, tfn. 040 525 8523
Vice ordförande Mika Simoska, kommundirektör i Tervola kommun, mika.simoska@tervola.fi, tfn. 040 506 2928
Vice ordförande Markus Vesterinen, näringslivsdirektör  Pieksämäki stad, markus.vesterinen@pieksamaki.fi, tfn. 044 7995577

 

Vindkraftskommunernas nätverk

Vindkraftskommunernas nätverk grundades 2022 av sexton kommundirektörer. Nätverkets gemensamma mål är att dela kunskap och god praxis mellan kommuner, att korrigera missuppfattningar och även att främja lösningar för en jämnare fördelning av vindkraftsinvesteringar i Finland. I diskussionsforumet deltar främst kommundirektörer från cirka 150 kommuner i Finland där vindkraft redan har byggts eller där planeringen för det första vindkraftsprojektet åtminstone har påbörjats. Solenergikommunerna har sitt eget liknande nätverk.  Finlands förnybara rf  fungerar som facilitator för nätverken på kommunernas begäran.

Gå till "Aktuellt"