En tillbakablick på skolornas läsår och temat "Tvåspråkighet är en rikedom"

En tillbakablick på skolornas läsår och temat "Tvåspråkighet är en rikedom"

13.05.2022

Läsåret närmar sig sitt slut och vi blickar bakåt på året som gått. Temat för läsåret 2021-2022 har varit ”Tvåspråkighet är en rikedom”. Temat har synts i Kristinestads finskspråkiga och svenskspråkiga skolornas vardag i form av olika program genom hela läsåret.

På hösten började personalen planera kring hur samarbetet ska förverkligas och temat började synas i vardagen snabbt efter. Coronasituationen satte dock käppar i hjulen för genomförandet och tvingade framför allt gymnasie- och högstadiegrupperna att avboka program och träffas på distans, men under vårterminen har grupperna kunnat träffas personligen igen. Grupperna har bestått av årskursvisa klasser från de finskspråkiga och svenskspråkiga skolorna.

Lågstadieeleverna har fått glädja sig åt program som morgonpromenader runt Kristinaplan och gemensam problemlösning. Eleverna har också bland annat skrivit dagbok om sin vardag och sina intressen och de har fått ha presentationer om nationella dagar som Kalevaladagen och Svenska dagen. Högstadiegrupperna har haft projektdagar med ämnen som företagsamhet och återvinning. Gymnasiegrupperna har bland annat fått åka runt och bekanta sig med företag i staden och även fått planera resa till hösten med budget och transport.

Genom att jobba tillsammans och lära känna varandra och varandras språk, har skolornas elever och personal tillsammans kunnat främja den berikande tvåspråkigheten.

Läs också Kristinestads skolor satsar på tvåspråkigheten med läsårets tema

Gå till "Aktuellt"