Matsvinn hemma

När man ser till hela livsmedelskedjan uppgår mängden matsvinn i Finland till cirka 360 miljoner kilo per år. I Finland slänger hushållen mer än 100 miljoner kilo mat varje år. Per person slänger vi i genomsnitt 20–25 kilo mat per år till ett värde av cirka 100 euro.

G1LdFlcb 1

När det gäller att minska matsvinnet är det väsentligt att uppmärksamma de rutiner och vanor som gör att matsvinnet uppstår. Förekomsten av matsvinn påverkas också av hushålls- och matlagningskunskaper, som planering av måltider, kreativ matlagning och korrekt matförvaring. Du kan utveckla din egen hushålls- och matlagningskunskap till exempel genom att delta i matlagningskurser eller genom att använda tips och instruktioner som finns på nätet. 

Mest matsvinn i hushållen kommer från grönsaker, rotfrukter och potatis (23 %), näst mest från frukt (17 %) och tredje mest från kaffe (14 %). Visst onödigt! Det viktigaste är förstås att inte handla mer än man hinner äta eller koka mer kaffe än man planerar att dricka, men alla kan göra missbedömningar. Så istället för att låta ätbara råvaror bli till svinn kan du göra en smoothie på grönsaker och frukter som du inte hinner äta upp och frysa överblivet kaffe i iskuber som du sedan kan använda i bakning eller till iskafffe. 

tdA nbdJ

Med hjälp av matavfallskalkylatorn utvecklad av Paulig och Naturresursinstitutet kan du uppskatta hur mycket avfall som produceras i ditt hem. Samtidigt får du en uppskattning av den ekonomiska förlusten och det koldioxidavtryck det orsakar. https://www.lessfoodwaste.fi/paulig/Home (på finska)

Tips för att minska matsvinnet hemma

  • Planera dina matinköp i förväg och försök använda upp maten du har hemma innan nästa tur till affären. 
  • Kyl hemlagad mat innan du ställer in den i kylen.
  • Var kreativ! Till exempel kan det överblivna potatismoset användas för att baka läckra tunnbröd och den överblivna yoghurten kan användas till currysås.
  • Spara de lättglömda resterna av såser och kryddpastor i små påsar eller i isbitsfack i frysen. 
  • Om det finns en liten mängd mat kvar, använd den som en del av nästa dags måltid. Har du en större sats mat över, frys in den och så har du en färdigmåltid en annan dag. 
  • Pizza är en bra rätt när man vill tömma kylskåpet. Överblivna grönsaker, kött, fisk, ost, creme fraiche, persika och banan kan användas som pizzatopping. Bara fantasin sätter gränser!

 

Källa: Konsumentförbundet