Därför trivs invånarna i Kristinestad

Flytta till Kristinestad - det kan vara ditt livs bästa beslut!

Alexandra & Juho

Alexandra och Juho Teir berättar hur de genom att flytta till Kristinestad fått precis det liv de velat ha. I den idylliska småstaden uppskattar barnfamiljen speciellt tryggheten och närheten till välfungerande basservice som daghem och skolor. Det ”okrångliga” livet i Kristinestad gör att familjen känner sig ha lite mer tid än de skulle haft på en större ort.


Seija & Christian

Seija och Christian Buss känner att flytten till Kristinestad var deras livs klokaste beslut. I den rofyllda småstaden har de hittat ett lugn de inte hittat någon annanstans. I sitt rymliga hem har de numera rum för både barnbarn och vänner – som stortrivs då de kommer på besök och gärna stannar länge.


Harri

Efter 30 år flyttade Harri Alatalo tillbaka till Kristinestad, ett beslut han tycker han borde tagit långt tidigare. I Kristinestad har denna estetiskt lagda businessman hittat alla komponenter han behöver för att få balans i livet.


Carmela & Sebastian

Carmela, 22, som flyttat tillbaka till Kristinestad efter några år i Åbo, märker att allt fler i hennes egen ålder gör samma sak - eller så flyttar de inte ens bort, som hennes sambo Sebastian. I byn Tjöck i Kristinestad har paret allt de kan önska sig för att skapa sitt drömliv.


Fabién & Polina 

Fabién och Polina har bott i Kristinestad några år och är förvånade över hur mycket den lilla staden har att erbjuda dem och deras barn. Samtidigt som Kristinestad utgör en lugn och trygg miljö att uppfostra barn i så uppskattar paret Attié att det händer mycket, speciellt på det kulturella planet.


Henrik & Seija

Företagarparet Henrik och Saija flyttade till Kristinestad från södra Finland då barnen närmade sig skolåldern. Det visade sig vara ett bra val för hela familjen. Förutom skolor i prima skick erbjuder Kristinestad en väldigt gynnsam miljö för företagare. Paret känner att de får all den hjälp och det stöd de behöver i sitt företagande, både av staden och andra företagare. Dessutom njuter den här aktiva familjen av det stora utbudet av fritidsaktiviteter. 


Sanna & Helli

Det var kärlek vid första ögonkastet då Esbobon Sanna hittade sitt blivande hem i Kristinestad, en stad som var helt obekant för henne. Nu vårdar hon ömt sitt nya, över 100-åriga hem och tillsammans med dottern Helli upptäcker hon efterhand den nya hemstaden, där varje gata bjuder på fantastiska upplevelser för den som uppskattar det vackra.


Anthony & Tiina

Anthony och Tiina flyttade tillbaka till natursköna Kristinestad efter studietiden då de upplevde att hemstaden kan erbjuda dem allt det de behöver för att må bra. En trygg plats för barnen att växa upp på, närhet till både jobb och aktiviteter, samt en möjlighet att bygga sitt drömhus vid havet.


Kimmo & Satu

Satu förälskade sig i sagolika Kristinestad under en semester och då Kimmo åratal senare hittade ett jobb i närheten av Kristinestad föll pusselbitarna äntligen på plats. Nu kan historieintresserade Satu och Kimmo knappt se sig mätta på sin nya hemstad och njuter av den omkringliggande naturen med alla fina vandringsleder. 

 

Vi frågade fler av våra invånare varför de trivs i Kristinestad, och fick bland annat dessa svar: 

Närheten till havet och naturen.

Den fina och pittoreska stadsmiljön med sina gamla hus, finns en oerhört intressant miljö att även använda för diverse filmprojekt. Människor är överlag vänliga här och bortsett från att somliga talar om att det inte sker något, så gör det det, bara man använder ögon och öron, det är allmänt tryggt att bo i Kristinestad. Därför är det så härligt gott att bo och leva här.

Vacker gammal trähusstad.

Ofta kommer en känsla över mig att man faktiskt inte kunde ha det bättre och att allt vår familj behöver finns inom rimliga avstånd.

Förmånligt att delta i evenemang och hobbyer.

Det nya tvåspråkiga daghemmet, bra skolor, framgångsrika gymnasier.

Bra möjligheter till fritidsintressen. 

En fin stad som behöver fler barnfamiljer.

Förmånligt att bo/bygga.

I Kristinestad är det tryggt att bo med små barn. Alla känner varandra i skolan, vilket känns hemtrevligt. Barnen har bra fritidsmöjligheter och priserna är inte för höga. Hälsovårdscentralen ger bra betjäning, det går bra att få en tid och köerna är inte så långa. Man behöver till exempel inte vänta 5 h på jourmottagningen med ett öronsjukt barn, utan det är lätt att få tid. Då man hittar en arbetsplats rekommenderar jag att flytta ut på landet. Barnen blir harmoniska vuxna då de får växa upp i lugnet på landet i denna hektiska värld.  På semestern kan man kan alltid åka någon annanstans men det är trevligt att komma hem till Kristinestad.

En mattbrygga där mattvätt pågår.

Här finns byaanda som saknas på större orter.

Gäster från södra Finland beundrar det att här finns så få bilar.

Havet – alltid vackert på olika sätt varje dag och månad. Flyttfåglarna som anländer i stora flockar kommer med den glädjefyllda våren. Stadens gamla hus med sina gårdar i sommarens blomsterskrud. Uråldriga tallar och lövträd. Vårärten som växer på de gamla stengärdsgårdarna, gulmåra som påminner om djur på bete, strandens små söta strandrödtoppor och strandglim. Havtornsbuskarna och förvildade äppelträd. Blomsterängarna. Gåsarnas kacklande från havet och ejdrarnas läten. Havsdoften av blåstång som spolats upp på land. Den snötäckta stadens tystnad. Glädjen hos motionärerna på vårisarna. Att sitta vid stranden ger lugn och ro.

Lugnet, naturnära, alla känner alla, lätt att hitta till saker och tjänster.

Alla marknader tycker jag om, kanske skulle vara intressant om man skulle ordna mera små marknader på torget som förr i tiderna. Och alla små trähus som är så fina.

Jag studerar för tillfället på annan ort än Kristinestad, men en dag vill jag väldigt gärna återvända. 

Det bästa med att bo i Kristinestad är känslan av trygghet, lugn och förnöjsamhet.

Lugn plats att bo på. 

Försäljning på torget under gammaldags torgdag.

Här finns de tjänster vi behöver, på kort avstånd, lugn uppväxtmiljö för barnen och en vacker natur.

De tjänster som man behöver fås smidigt. Lätt och smidigt att få vanlig taxi.

En lugn och fin liten stad där nästa alla känner varandra.

Steinsånd i Lappfjärd.

Närheten till allt, företagsamheten, kulturutbudet, två/flerspråkigheten, naturen, lugnet, tryggheten. Kristinestad med omnejd är så vacker, det finns Bötombergen med dess utbud av natur, vandringsleder, skidcenter, restaurang mm. Kilens hembygdsområde med gästhamn. Vi har också bra basvård, stadens egen åldringsvård håller hög klass, med nybyggda fastigheter. Nya skolfastigheter, daghem m.m.

Staden är lugn och rätt trygg. Det är lätt att röra sig och det är t.ex. lätt att få parkeringsplats även i centrum. Bra möjligheter till fritidsintressen och fler i de närliggande kommunerna.

Närheten till havet och den rena luften är fina saker såsom även naturstigarna på Bötombergen och i staden.

Naturnära och fina fiskevatten.

Ett glittrande hav.

Jag tycker om att bo här för att det är en fin och lugn stad med trevliga invånare.

Kristinestad är en otroligt vacker och sympatisk stad. Naturen är nära, värdefull och ska tas till vara i rekreations- och turismhänseende.

För att det är nära till skog och vatten.

Friheten, naturen, möjligheterna till idrott, att röra på sig fritt. Tryggheten för barnen, för familjen. De mesta aktiviteter är gratis eller väldigt förmånliga.

Ett bekymmerslöst liv där man har alla möjligheter att må bra.

Det finns ett enormt utbud av fritidsaktiviteter där hela familjen kan delta. Dessutom väldigt billigt.

Det är lugnt och skönt här bor i naturen och mår bra.

Här finns bra och snabba läkartjänster. 

När jag är klar med mina studier vill jag göra något annat - typ resa och jobba utomlands men sedan vill jag komma tillbaka för att bo nära min familj. Kristinestad är tryggt och mysigt, och jag värderar naturen i hela kommunen högt. Det finns otroligt många vackra ställen att upptäcka. Det finns en vacker skärgård, fina skogar och vandringsleder, slalombacke, eljusspår... Kristinestad är vackert, tryggt och mångsidigt ❤️