Ungt företagande

 

Ung Företagsamhet rf (UF) är en ideell förening med målsättning att främja företagsamhet bland unga i Finland genom att hjälpa dem upptäcka och använda sina förmågor, det vill säga att lära sig genom att göra. Genom UF:s läromedel och digitala verktyg får elever, i åldrarna 7–25 år, kunskap om företagsamhet, personlig ekonomi och arbetslivet.

UF programmen genomförs i skolorna som en del av undervisningen, med färdigt avgiftsfritt material för både lärare och elever. Programmen bildar en helhet, Stigen för företagsamhetsfostran, med ämnesöverskridande samarbetsmöjligheter från förskola till högskola.

Ett år som företagare är ett av UF:s studieprogram i företagande för ungdomar i högstadiet, gymnasiet och andra stadiets yrkesutbildning. Under ett läsår får ungdomarna driva egna företag, så kallade UF-företag, i grupp om ca 3–5 elever, med riktiga varor och tjänster.

UF:s verksamhet är nationell och bedrivs med hjälp av tiotal regionkontor. Regionkontoret i Österbotten står till tjänst med avgiftsfri fortbildning och rådgivning gällande UF-programmen för alla skolstadier, från förskola till högskola. Kristinestads näringslivscentral är en av UF:s samarbetspartners i Österbotten och samarbetar med skolorna för att utveckla de ungas entreprenörskap.

Läs mera

Ung Företagsamhet rf

Stigen för företagsamhetsfostran

Ett år som företagare

Regionkontoret i Österbotten