Månadens hållbarhetstips
Uppiggande variation med grönsaker
Att äta vegetariskt ett par dagar i veckan är ett bra sätt att känna sig lättare och minska på koldioxidavtrycket. Vegedagarna kräver inga uppoffringar, det är kul att testa nya maträtter!
Besparingar: Du får mindre matutgifter när du använder färre dyra charkuterier, biffar och ostar. En bra basmat av rotsaker, säd och baljväxter är förmånlig. När det gäller animaliska produkter kan du i fortsättningen satsa på bättre kvalitet och till exempel ekologiska produkter.
Observera: Det krävs en liten attitydförändring om du är van vid att äta kött under varje måltid. Med en liten planering blir den vegetariska dagen snabbt rutin. Många vegetariska rätter från purésoppor till spenatplättar finns redan med på familjernas veckomatlistor och de är ett bra utgångsläge.
Mindre koldioxidavtryck: Genom att ha tre vegetariska matdagar i veckan kan du minska ditt koldioxidavtryck med fem procent om året. Besparingen motsvarar 2 800 kilometer med bil.
Flera tips: https://www.sitra.fi/sv/projekt/100-smarta-vardagsgarningar/