Hur sprider sig flödesvattnen från Tjöck å? Karteringen har blivit färdig

12.12.2024

Karteringen av översvämningshotade områden i nedre loppet av Tjöck å har blivit färdig. Arbetet har gjorts som ett samarbete mellan Kristinestad och NTM-centralen i Södra Österbotten och uppgifterna finns nu tillgängliga i miljöförvaltningens översvämningskarttjänst (www.vesi.fi/tulvakartat) och Lantmäteriverkets karttjänst Paikkatietoikkuna (kartta.paikkatietoikkuna.fi). De utarbetade kartorna beskriver hur översvämningar sprider sig och vilket vattendjupet är vid översvämningar med olika återkomstintervall.

e390d9ed 6238 4faf 82e9 10a3816706c7 w 960Det översvämningskarterade området längs Tjöck å i översvämningskarttjänsten. (Finlands miljöcentral, översvämningskarttjänsten.)

Karteringen ger goda basuppgifter särskilt när det gäller beredskap inför översvämningar och planeringen av markanvändningen. Det karterade området sträcker sig längs Tjöck å och Penikån (Peninluoma) i Kristinestad. De mest omfattande översvämningsområdena ligger mellan Påskmark och Stångbränn (Välikylä) samt i Lerviken vid nedre loppet av ån.

Tjöck ås bottengeometri mättes för karteringen och under vårflödet år 2024 samlade man vattenståndsobservationer för att komplettera observationer som gjorts under tidigare år. På basis av dessa uppgifter gjordes en flödesmodellering för att uppskatta åns högvattenstånd vid olika återkomstintervall för vattenföringen. På basis av flödesmodellen och Lantmäteriverkets material över terränghöjder utarbetades kartor över översvämningshotade områden och uppskattningar om hur översvämningar sprider sig i översvämningskänsliga områden. Det har gjorts separata uppskattningar för översvämningar som återkommer exempelvis med 20, 50, 100 och 250 års intervall. Maveplan Oy och Insinööritoimisto Pekka Leiviskä har fungerat som konsulter i arbetet.

I Tjöck å har det inträffat flera hotfulla översvämningssituationer och typiskt för ån är höstöversvämningar med snabbt förlopp. Till exempel i oktober 2012 fick störtregnet åns vattenföring att stiga snabbt och stora åkerområden täcktes av flödesvattnet, som också orsakade avbrott på vägar och orsakade problem för bostadshus och för vattentäkten. I slutet av november i år steg flödet till nivåer som motsvarar en översvämning som återkommer en gång på 20 år och detta ledde till problem och skador på vägar bland annat i Lerviken.

Kontakter
NTM-centralen i Södra Österbotten:
vattenhushållningsexpert Petter Höglund, tfn 0295 027 810, petter.hoglund@ely-keskus.fi 
Gruppchef Sari Yli-Mannila, tfn 0295 027 962, sari.yli-mannila@ely-keskus.fi 

Staden Kristinestad:
Vägbyggmästare Niklas Brandt, tfn 040 545 0021, niklas.brandt@krs.fi 

Gå till "Aktuellt"