Kaupunginhallituksen päätökset 11.11.2024
Kaupungihallitus kokoontui 11.11.2024 käsittelemään esityslistalla mainitut asiat. Esityslista kokonaisuudessaan löytyy tästä.
Kokouspöytäkirja julkaistaan kaupungin verkkosivustolla, kun se on valmis.
§ 146
Kristiinankaupungin ilmastosuunnitelma 2025–2030
Ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.
§ 147
Tuloveroprosentti 2025
Keskustelun aikana Mikael Hoxell ehdotti, että tuloveroprosentti pidetään nykyisellä tasolla, eli 8,90 %. Hoxell perusteli ehdotustaan sillä, että tässä vaiheessa ei ole perusteltua korottaa tuloveroprosenttia, koska vaikuttaa siltä, että kiinteistöverosta saadaan enemmän tuloja ensi vuonna.
Eva Lillmangs ja Agneta Teir kannattivat Hoxellin ehdotusta.
Anja Heinänen ehdotti, että tuloveroprosenttia korotetaan 0,1 %:lla, eli että se on 9,0 %. Heinäsen ehdotus ei saanut kannatusta, minkä vuoksi se raukesi.
Petri Pihlajaniemi, Paavo Rantala ja Tarja Nummela kannattivat kaupunginjohtajan ehdotusta. He katsoivat, että kaupungilla on oltava vakaa taloudellinen perusta ja että on syytä korottaa tuloverotuloprosenttia.
Puheenjohtaja Söderlund totesi, että on esitetty muutosehdotus, joka on saanut kannatusta. Kaupunginhallitus päätti ratkaista asian äänestämällä siten, että kaupunginjohtajan ehdotus oli JAA ja Hoxellin ehdotus oli EI. Äänestys suoritettiin nimenhuudolla:
JAA-ääniä: 4 kpl (Heinänen, Nummela, Pihlajaniemi, Rantala)
EI-ääniä: 5 kpl (Hoxell, Lillmangs, Heir, Söderlund, Teir)
Puheenjohtaja totesi Hoxellin muutosehdotuksen saaneen eniten kannatusta.
Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti Hoxellin ehdotuksen mukaisesti.
§ 148
Kiinteistöveroprosentit 2025
Ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.
§ 149
Talousarvio 2025 ja taloussuunnitelma 2026–2027
Ehdotus palautettiin, jotta voidaan selvittää Pohjanmaan hyvinvointialueen säästöehdotuksia ja mitä seurauksia niillä on kaupungin vuokratulojen kannalta. On vielä epäselvää, miten paljon kiinteistöverotuloja kaupunki saa ensi vuonna, mikä myös tulee selvittää seuraavaan kokoukseen.
Kaupunginhallitus käsittelee talousarvion 2.12. Kaupunginvaltuusto käsittelee talousarvion samana iltana 2.12.
§ 150
Elinvoimaisuuden palvelualueen talousarvion seurantaraportti 7/2024
Ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti
§ 151
Lausunto oikeuslaitostyöryhmän ehdotuksesta parantaa oikeuslaitoksen tehokkuutta
Ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.
§ 152
Takaus Härkmerenpuron ja sen sivu-uomien peruskuivatusta varten
Päätösehdotusta korjattiin siten, että takaussitoumus myönnetään 36 kuukaudelle anomuksen mukaisesti. Päätösehdotuksessa aika oli 48 kuukautta.
Paavo Rantala ehdotti, että takaussitoumusta ei myönnetä. Rantalan ehdotus ei saanut kannatusta, minkä vuoksi se raukesi. Rantala ilmoitti eriävän mielipiteen pöytäkirjaan.
Kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajan muutetun ehdotuksen.
§ 153
Talousarviomuutos 3/2024: Anomus lisämäärärahasta kustannuspaikalle 198030 Jätehuolto
Ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.
§ 154
Talousarviomuutos 4/2024: Anomus lisämäärärahasta avustajien palkkaamista varten.
Ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.
§ 155
Talousarviomuutos 5/2024: Anomus lisämäärärahasta kustannuspaikalle 050098 Työkyvyn ylläpitäminen
Ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.
§ 156
Talousarviomuutos 6/2024: verotulot ja valtionosuudet
Asia poistettiin esityslistalta. Se käsitellään kaupunginhallituksen seuraavassa kokouksessa.
§ 157
Tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen käsittely
Ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.
§ 158
Lausunto Pixneklinikan toiminnan kehittämisestä
Ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.
§ 159
Lausunto: Kristiinankaupungin yleislääketieteen osastoa koskevan ostopalvelun lopettaminen
Keskustelun aikana kaupunginhallitus esitti haluavansa korostaa yhdenvertaisuusnäkökulmaa ja sitä, ettei hyvinvointialue kohtele Pohjanmaan asukkaita yhdenvertaisesti. Haluttiin myös ilmoittaa hyvinvointialueelle, että kaupunki on halukas neuvottelemaan toimintayksikön toiminnan jatkumisesta Kristiinankaupungissa.
Keskustelun perusteella kaupunginjohtaja ehdotti kahta lisäystä ehdotukseensa:
- Toiminnan lakkauttaminen Kristiinankaupungissa tarkoittaa, että Kristiinankaupungin asukkaita kohdellaan epätasa-arvoisesti verrattuna muihin asukkaisiin, jotka asuvat paikkakunnilla, joihin hoito keskitetään. Hoidon keskittäminen muutamalle paikkakunnalle tarkoittaa, että asukkaita kohdellaan epätasa-arvoisesti.
- Kristiinankaupungin kaupunginhallitus on valmis neuvottelemaan asiasta yksikön toiminnan jatkumisen turvaamiseksi Kristiinankaupungissa.
Kaupunginhallitus hyväksyi yksimielisesti kaupunginjohtajan muutetun ehdotuksen.
§ 160
Skatan tonttien ja tontinosien hinnat, alue nro 2
Ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.
§ 161
Kristiinankaupungin lukion ja Kristinestads gymnasiumin ratsastuslinja
Ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.
§ 162
Ylimääräinen asia: Lausunto: Radiologisen toiminnan keskittäminen kolmeen yksikköön
Ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti, Kristiinankaupungin kaupunginhallitus antaa seuraavan lausunnon:
Radiologisen toiminnan lopettamista Kristiinankaupungissa koskevasta ehdotuksesta puuttuu kaukonäköisyys ja huolellisesti tehdyt vaikutusten arvioinnit, joiden pitäisi olla tärkeimmät perusteet, kun suunnitellaan toimintaan tehtäviä muutoksia.
Röntgentoiminnan siirtäminen Närpiöön voi aiheuttaa haasteita röntgenpalveluja tarvitseville, koska matkustusaika röntgeniin pitenee (vaikuttaa kielteisesti työnantajiin) ja ympäristökuormitus ja -päästöt lisääntyvät. Ei voi olla tarkoituksenmukaista, että hoitoa tarvitsevat joutuvat viettämään paljon aikaa tien päällä. Jos palvelut osittain järjestetään toisella paikkakunnalla, se heikentää myös mahdollisuutta saada hoitoa paikallisella tasolla ja saattaa johtaa hoitoketjun katkeamiseen. Toisin sanoen tämä voi tarkoittaa, että potilas menee lääkärin vastaanotolle Kristiinankaupungissa, josta hänet lähetetään röntgeniin Närpiöön, mistä hän joutuu sen jälkeen palaamaan Kristiinankaupunkiin lausuntoa varten ja joutuu mahdollisesti vielä kerran Närpiöön. Tämä voi johtaa siihen, että Kristiinankaupungissa ei kohta enää ole edellytyksiä harjoittaa perushoitoa, mitä Kristiinankaupungin kaupunginhallitus ei missään nimessä halua. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen tavoitteena oli hoidon turvaaminen lähellä asukkaita, ei palvelujen siirtäminen kauemmas. Koko röntgentoiminnan siirtäminen Närpiöön tulee lisäksi kuormittamaan siellä järjestettävää toimintaa, mikä saattaa pidentää odotusaikoja sekä lisätä henkilöstön työtaakkaa.
Toiminnan siirtäminen pois Kristiinankaupungista tarkoittaa myös, että Kristiinankaupungin asukkaita kohdellaan epätasa-arvoisesti verrattuna muihin asukkaisiin, jotka asuvat paikkakunnilla, joihin hoito keskitetään. Hoidon keskittäminen muutamalle paikkakunnalle tarkoittaa, että asukkaita kohdellaan epätasa-arvoisesti.
Kristiinankaupungin kaupunki on valmis neuvottelemaan Pohjanmaan hyvinvointialueen kanssa vuokrasopimuksesta uudelleen siltä osin kuin se koskee tiloja, joita Pohjanmaan hyvinvointialue ei enää käytä Kristiinankaupungissa (esimerkiksi Ålderson rivitalo ja dialyysitilat) edellyttäen, että se takaa radiologisen toiminnan säilymisen Kristiinankaupungissa.
Kristiinankaupungin kaupunginhallitus ehdottaa, että asetetaan neuvotteluryhmä, johon kuuluvat kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kaupunginjohtaja ja tekninen johtaja. Neuvotteluryhmä saa tehtäväkseen neuvotella Pohjanmaan hyvinvointialueen hallituksen puheenjohtajan ja johtajan kanssa, ja päätös on tehtävä ennen kuin Pohjanmaan hyvinvointialue käsittelee vuoden 2025 talousarvion.
Pykälä tarkastettiin välittömästi.