Cittaslow

cittaslow100x75 11

Kristiinankaupunki on Suomen ensimmäinen ja ainut Cittaslow-kaupunki, eli virallisesti leppoisa


Kristiinankaupunki on valittu ensimmäisenä suomalaisena kaupunkina Cittaslow-kaupunkien kansainväliseen verkostoon. Cittaslow-verkostoon kuuluu alle 50 000 asukkaan kaupunkeja, jotka panostavat tietoisesti hyvän elämän edistämiseen ja kestävään kehitykseen.  Arvostetun statuksen saavuttamiseksi arvioidaan 55 erilaista kriteeriä – vieraanvaraisuudesta ja lähiruoan tuotannosta kaupunkisuunnitteluun ja etätyön mahdollisuuksiin. Kristiinankaupungin jäsenyydestä päätti huhtikuussa 2011 Cittaslown kansainvälinen koordinointikomitea Italiassa, Pollicassa.

Arviointiprosessissa käytiin läpi kuusi eri osa-aluetta: ympäristö, infrastruktuuri, vieraanvaraisuus, kaupunkisuunnittelu, paikallinen tuotanto ja tuotteet sekä sitoutuneisuus Cittaslow-filosofiaan. Kaupungin hakemuksessa painottuivat muun muassa Vanhan Kaupungin historialliset, hyvin säilytetyt ja idylliset puutalokorttelit. 

Cittaslow korostaa kiireetöntä elämää, ainutlaatuisuutta ja paikallisuuden kunnioittamista sekä inhimillisiä, ympäristöystävällisiä ja kestäviä ratkaisuja.  Cittaslow-liikkeen filosofia perustuu koko yhteisön jatkuvaan kehittämiseen ja hyvään elämään ekologisuutta ja perinteitä vaalien. Cittaslow on perustettu Italiassa vuonna 1999. Kesäkuussa 2015 verkostoon kuuluu 190 kaupunkia 30 maassa.  

Kristiinankaupunki oli kuudes pohjoismainen Cittaslow-jäsenyyden saanut kaupunki. Aiemmin jäsenyyden olivat saavuttaneet Norjan Sokndal, Eidsskog ja Levanger, Ruotsin Falköping sekä Tanskan Svendborg. Kristiinankaupungissa Cittaslow-jäsenyys on osa asukkaiden kanssa yhdessä työstettyä kaupungin strategiaa.

Kaupunki on ylpeä voidessaan kantaa Suomen ja Kristiinankaupungin mainetta ja kunniaa Cittaslow -verkostossa. Jäsenyys oli upea tunnustus kaupungille sen hengestä ja elämänlaadusta. Cittaslow-filosofia on nivoutunut luontevalla tavalla  kaupungin kehittämisvälineeksi. Leppoisa elämä jatkuu, mutta niin tekee myös kehitys.

Jäsenyys on voimavara muun muassa uusien asukkaiden, työpaikkojen ja matkailijoiden houkuttelemisessa. Kaupunki haluaa erityisesti tukea asukkaidemme hyvinvointia modernin teknologian yhdistämisellä hyvään elämään. Tärkeätä on myös koota ja jakaa kokemuksia muiden verkoston kaupunkien kanssa. 

Kuinka paljon Cittaslow olet? | Visit Kristiinankaupunki

Vuonna 2019 Cittaslow-verkosto vietti 20-vuotisjuhlaansa. Vuonna 2021 Kristiinankaupunki juhli 10 vuoden jäsenyyttä.

logo asemblea cittaslow 20th Anniversary web 300 

Lisätietoja:

Anna-Kajsa Blomqvist-Liljeblad, Cittaslow-neuvoston puheenjohtaja
puh. +358 40 675 5011, sähköposti: anna-kajsa.blomqvist-liljeblad@krs.fi  

Angelique Irjala, toimitusjohtaja, Business Kristiinankaupunki,
puh. +358 40 569 3796, sähköposti: angelique.irjala@krs.fi 
 
Cittaslow-verkoston verkkosivusto

Cittaslow | Visit Kristiinankaupunki

Cittaslow | Facebook

Cittaslow | Instagram

Cittaslow | Youtube