WWF kutsuu suomalaiset auttamaan pölyttäjiä

WWF kutsuu suomalaiset auttamaan pölyttäjiä

08.05.2024

Perhonen pölyttää keltaista kukkaa.

Pölyttävien hyönteisten ja niiden elinympäristöjen häviäminen on maailmanlaajuinen riski, joka koskettaa myös Suomea. Pölyttäjien, niittykukkien ja muun lähiluonnon auttamiseksi WWF aloittaa Ala villiksi -kampanjan, joka kannustaa kaikkia suomalaisia villiinnyttämään koti- ja mökkipihojaan ja parvekkeitaan.

Suomessa on Tilastokeskuksen mukaan arviolta noin 1,3 miljoonaa pientaloa ja noin 500 000 mökkiä, ja parvekkeita on yli miljoonassa suomalaisessa asunnossa. Millainen vaikutus saataisiinkaan, jos kaikissa näissä annettaisiin enemmän tilaa luonnolle?

WWF kutsuu tänä keväänä kaikki puutarhaharrastajat ja nikkarit mukaan auttamaan pölyttäjiä omilla pihoillaan, mökeillään ja parvekkeillaan. Mukaan voi lähteä tekemällä pieniä ja suuria tekoja aina pölyttäjäystävällisistä kasvivalinnoista koko pihamaan villiinnyttämiseen.

Kampanjan idea on yksinkertainen: annetaan pinta-alaa luonnolle erilaisin keinoin, ja mukaan voi tulla ilmoittamalla luonnolle antamansa neliömetrit. Alavilliksi.fi-nettisivuilta löytyy kattavasti vinkkejä, millä tavoin pihamaata tai parveketta voi villiinnyttää.

”Villiinnyttämällä pihamaata laajennamme pölyttäjien elintilaa. Ahdingossa olevien niittykasvien vaaliminen on lisäksi itsessään arvokasta, vaikka pihalla ei näkyisikään esimerkiksi näyttäviä päiväperhosia”, WWF:n suojeluasiantuntija Eeva-Liisa Korpela muistuttaa.

Pölyttäjien säilyminen on ihmisten kannalta välttämätöntä. Jos pölyttäjiä ei ole, vaikutukset esimerkiksi ruokaturvaan ovat dramaattiset: noin 75 prosenttia maailman tärkeimmistä ruokakasveista on riippuvaisia pölyttäjien työstä. Pihamaan tai parvekkeen villiinnyttäminen auttaa luontoa laajemminkin kuin vain pölyttäjien näkökulmasta. Myös muut hyönteiset, pikkunisäkkäät, kuten siilit ja lepakot sekä linnut kiittävät, kun niille löytyy yhä enemmän pesäpaikkoja.

WWF Suomi on osa laajaa, kansainvälistä WWF-verkostoa, jolla on toimistoja noin 50 maassa ja toimintaa yli sadassa maassa. Rakennamme tulevaisuuden, jossa ihmiset ja luonto elävät tasapainossa.

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle