Kestävän toiminnan tarkistuslista

Hankinnat

  • Mietitäänhuolella hankintojen tarpeellisuutta ja vaihtoehtoja (lainaus, vuokraus)
  • Tavaroita hankitaan käytettyinä
  • Hankinnat tehdään keskitetysti yhdistämällä kuljetustarpeita
  • Kilpailujen palkinnoiksi annetaan aineettomia lahjoja, jotka eivät tuotaturhaa jätettä
  • Vähäisessä kaytössä olevia tavaroitalainataan tai vuokrataan edelleen

 

Tilat

  • Tilojen käyttöastetta seurataan ja pyritään tarvittaessa tehostamaan
  • Kun tila on tyhjänä useita päiviä, lämpötilaa alennetaan
  • Kun tila on useita kuukausia tyhjänä, kylmälaitteet otetaan pois päältä
  • Siivouksessa käytetään ympäristömerkittyjä pesuaineita

Jos halutaan olla edelläkävijöitä

  • Ostetaan vihreää sähköä

 

Tarjoilut

  • Suositaan kasvis- ja lähiruokaa
  • Suositaan vuodenaikaan sopivia tuotteita:tuoretuotteita kesällä, juureksia talvella
  • Tarjoilut mitoitetaan tarpeeseen
  • Mietitään etukäteen, mitä ylijääville ruoalle ja juomalle tehdään
  • Käytetään kestoastioita

Jos halutaan olla edelläkävijöitä

  • Suositaan tuotteita, joiden valmistuksessa on huomioitu ympäristö ja henkilöstön olosuhteet (esim. Luomu- ja Reilun kaupan merkki)


Jätteet

  • Tilassa/tapahtumassa on merkityt roska-astiat lajitteluohjeineen
  • Ohjeet kaksipuoliseen tulostukseen ovat näkyvillä ja oleasetuksena
  • Kokouksissa käytetään sähköisiä asiakirjoja

 

Liikkuminen

  • Toiminnot sijoitetaan lähelle jäsenistön asuinalueita
  • Miettikää, voisiko jotkin aktiviteetit yhtä hyvin järjestää etänä
  • Jos matkustamiseen tarvitaan henkilöautoa, suositaan kimppakyytejä