Kestävän toiminnan tarkistuslista
Hankinnat
- Mietitään huolella hankintojen tarpeellisuutta ja vaihtoehtoja (lainaus, vuokraus)
- Hankitaan tavaroita käytettyinä
- Tehdään hankinnat keskitetysti yhdistämällä kuljetustarpeita
- Kilpailupalkintoina annetaan aineettomia lahjoja, jotka eivät tuota turhaa jätettä
- Vähäisessä kaytössä olevia tavaroita lainataan tai vuokrataan edelleen
Tilat
- Tilojen käyttöastetta seurataan ja pyritään tarvittaessa tehostamaan
- Kun tila on tyhjänä useita päiviä, lämpötilaa alennetaan
- Kun tila on useita kuukausia tyhjänä, kylmälaitteet otetaan pois päältä
- Siivouksessa käytetään ympäristömerkittyjä pesuaineita
Jos halutaan olla edelläkävijöitä
- Ostetaan vihreää sähköä
Tarjoilut
- Suositaan kasvis- ja lähiruokaa
- Suositaan vuodenaikaan sopivia tuotteita: tuoretuotteita kesällä, juureksia talvella
- Tarjoilut mitoitetaan tarpeeseen
- Mietitään etukäteen, mitä ylijäävälle ruoalle ja juomalle tehdään
- Käytetään kestoastioita
Jos halutaan olla edelläkävijöitä
- Suositaan tuotteita, joiden valmistuksessa on huomioitu ympäristö ja henkilöstöolosuhteet (esim. Luomu- ja Reilun kaupan merkki)
Jätteet
- Tilassa/tapahtumassa on merkityt roska-astiat lajitteluohjeineen
- Ohjeet kaksipuoliseen tulostukseen ovat näkyvillä ja oletusasetuksena
- Kokouksissa käytetään sähköisiä asiakirjoja
Liikkuminen
- Toiminnot sijoitetaan lähelle jäsenistön asuinalueita
- Miettikää, voitaisiinko aktiviteetti yhtä hyvin järjestää etänä
- Jos matkustamiseen tarvitaan henkilöautoa, suositaan kimppakyytejä