Kestävän toiminnan tarkistuslista
Hankinnat
- Mietitäänhuolella hankintojen tarpeellisuutta ja vaihtoehtoja (lainaus, vuokraus)
- Tavaroita hankitaan käytettyinä
- Hankinnat tehdään keskitetysti yhdistämällä kuljetustarpeita
- Kilpailujen palkinnoiksi annetaan aineettomia lahjoja, jotka eivät tuotaturhaa jätettä
- Vähäisessä kaytössä olevia tavaroitalainataan tai vuokrataan edelleen
Tilat
- Tilojen käyttöastetta seurataan ja pyritään tarvittaessa tehostamaan
- Kun tila on tyhjänä useita päiviä, lämpötilaa alennetaan
- Kun tila on useita kuukausia tyhjänä, kylmälaitteet otetaan pois päältä
- Siivouksessa käytetään ympäristömerkittyjä pesuaineita
Jos halutaan olla edelläkävijöitä
- Ostetaan vihreää sähköä
Tarjoilut
- Suositaan kasvis- ja lähiruokaa
- Suositaan vuodenaikaan sopivia tuotteita:tuoretuotteita kesällä, juureksia talvella
- Tarjoilut mitoitetaan tarpeeseen
- Mietitään etukäteen, mitä ylijääville ruoalle ja juomalle tehdään
- Käytetään kestoastioita
Jos halutaan olla edelläkävijöitä
- Suositaan tuotteita, joiden valmistuksessa on huomioitu ympäristö ja henkilöstön olosuhteet (esim. Luomu- ja Reilun kaupan merkki)
Jätteet
- Tilassa/tapahtumassa on merkityt roska-astiat lajitteluohjeineen
- Ohjeet kaksipuoliseen tulostukseen ovat näkyvillä ja oleasetuksena
- Kokouksissa käytetään sähköisiä asiakirjoja
Liikkuminen
- Toiminnot sijoitetaan lähelle jäsenistön asuinalueita
- Miettikää, voisiko jotkin aktiviteetit yhtä hyvin järjestää etänä
- Jos matkustamiseen tarvitaan henkilöautoa, suositaan kimppakyytejä