Museotoiminta

Kristiinankaupungin museotoimi on perustettu 18.6.2002. Museotoimen tehtävänä on museoiden kehittäminen sekä kulttuuriympäristön, vanhan ja arvokkaan rakennuskannan suojelu.

Kristiinankaupungissa toimii neljä museota sekä pienempiä yksityismuseoita. Carlsro, Lebellin kauppiaantalo ja Kristiinankaupungin merimuseo esittelevät alueen historiaa ja merenkulkua kukin omalta, mielenkiintoiselta näkökannaltaan. Siipyyssä Kiilin kotiseutumuseossa näkyy kaunis kulttuurimaisema ja rakennusperintö. Kristiinankaupungin historiallinen puutalomiljöö on sellaisenaan elävä museo.

Museoissa järjestetään monenlaisia työpajoja, opastuksia ja ohjelmaa. Tiedot niistä löytyvät tapahtumakalenterista ja museoiden sivuilta. 

Museotoiminnalla on kaupungissa pitkät perinteet ja aktiivinen harrastustoiminta museoiden parissa on suosittua. Museoissa on myös työtä talkoolaisille.

Museotoimi opastaa korjausrakentamisessa ja neuvoo rakennusperintöavustuksen hakuprosesseissa.

Kristiinankaupungin esihistoria on ainutlaatuinen. Vanhimmat löydöt on tehty Susiluolasta ja ne on ajoitettu keski-paleoliittiseen kivikauteen, noin 100 000 vuotta vanhoiksi. Muinaisjäännöksiin tutustumisen voi aloittaa tutustumalla Kristiinankaupungin muinaisjäännöksistä kertovaan Ajan jälkiä- sivustoon.