Ajankohtaista

(Näyttely 5.6.2024 alkaen)
Huvilaelämää - Villaliv
Näyttely Kristiinankaupungin huviloista ja kesänvietto perinteistä Carlsron museoalueen Saunalla kesällä 2024.


(Luento 6.8.2024, klo 14-17)
Helbe Pajari | Pikkutunnit
Kulttuuritekstiilit: Perinteistä monivärivirkkausta Pohjanmaalta
Virkkauksen historiasta ei ole tietoa ennen 1800-lukua. Kuitenkin tämä koukulla työskentely on tunnettua kaikkialla maailmassa. Jokainen aikakausi on virkannut omanlaisiaan materiaaleja ja kuvioita.

Sukellamme Pohjanmaan rannikkoseudun poikkeuksellisen upeaan perinteeseen, monivärivirkkaukseen, jolla on valmistettu kintaita, henkseleitä, vöitä, myssyjä, lakkeja, pussukoita ja villapaitoja.
Ota kolme saman vahvuista eri väristä lankaa ja niihin sopiva koukku mukaasi, niin pääset kokeilemaan värivirkkauksen alkeita.
Luento on maksuton ja järjestetään yhdessä Kristiinankaupungin Kansalaisopiston kanssa. Ilmoittauduthan luennolle kansalaisopiston opintopalveluiden kautta: https://uusi.opistopalvelut.fi/kristinestad/fi/course/4642


(Konsertti 4.8.2024, klo 14)
Sofie & Vanda Duo
Viskonsert @ Carlsro
Kesämusiikkia kaupunginmuseo Carlsron puistossa. Konsertti on maksuton.

Sofie laulaa Niklas ’Vanda’ Norrgranin säestyksellä. He soittavat laajasti balladeista rokkaaviin kappaleisiin. Laulun ja kitaran lisäksi he soittavat kappaleita huuliharpulla ja kaksoishuilulla.

Repertuaari sisältää musiikkiklassikoita Cornelis Vreesvijkiltä ja Mats Paulsonilta, mutta myös Melissa Hornilta ja Uno Svenningsonin nykyaikaisempia kappaleita.


(Luento 1.8.2024, klo 14-17)
Helbe Pajari | Pikkutunnit
Kulttuuritekstiilit: Kansanomaisia nauhoja ja nyörejä
Tule tutustumaan suomalaiseen käsityöperinteeseen, jolla on juurensa Suomen esihistoriassa.

Tutustumme pirtanauhaan, lautanauhaan sekä peukaloituihin ja iskettyihin nyöreihin. Luennolla on mahdollisuus kokeilla yksinkertaisten nyörien ja nauhojen valmistusta.

Ilmoittautuminen on tärkeää, jotta pystymme varautumaan harjoitusmateriaalien määrään.

Luento on maksuton ja järjestetään yhdessä Kristiinankaupungin Kansalaisopiston kanssa. Ilmoittauduthan luennolle kansalaisopiston opintopalveluiden kautta: https://uusi.opistopalvelut.fi/kristinestad/fi/course/4641


(Tapahtuma 21.7.2024, klo 13)
Jumalanpalvelus
Carlsron puistossa Kristinestads Svenska Församling järjestää jumalanpalveluksen. Tiukan pelimannit soittavat. 


(Konsertti 13.7.2024, klo 15)
I Fäälan @ Carlsro
Maksuton puistokonsertti kaupunginmuseo Carlsrossa. 


(Tanssiesitys 29.6.2024, klo 13)
Läntinen tanssin aluekeskuksen Kesäkulkurit Ira Tuppurainen ja Maiju Tiuraniemi vierailevat kaupunginmuseo Carlsrossa.
Luvassa leikkiä, yllätyksiä ja värien fanfaari!

Esitys- ja työpajakokonaisuus rakentuu tilan ja siinä olevien elementtien ympärille, johdatellen liikkeen, akrobatian, tanssin ja temppujen äärelle. Jokainen esitys ja sitä seuraava työpaja on erilainen ja ainutkertainen - kokoelma tilasta, esiintyjistä ja osallistujista.

Voiko tila olla kuin taikalaatikko, joka avautuu uusiin ulottuvuuksiin? Se selviää Kesäkulkureiden matkassa!

Kulkureiden kilometrit taittuvat yhteistyökumppanin Hertzin hybridiautolla.

Kesäkulkurit on Läntinen tanssin aluekeskuksen esitys- ja työpajakokonaisuus, joka kiertää kesäkuussa Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Kulkurit vierailevat myös yhden päivän ajan Pohjanmaan tanssin keskuksen alueella kesäkuun lopussa. Läntinen tanssin aluekeskus tukee tanssin saatavuuden ja saavutettavuuden alueellista ja sosiaalista edistämistä sekä tanssitaiteilijoiden työllisyyden parantamista.


(Luento 18.6.2024, klo 14-17)
Helbe Pajari | Pikkutunnit
Kulttuuritekstiilit: Japanilaista kirjontaa
Ikivanha japanilainen kirjonta viehättää tällä hetkellä ympäri maailmaa.

Kansanomainen boro-kirjonta on paikkaus- ja parsintatekniikka, jolla voi korjata nykyään hienoimmankin vaatteen ja samalla luoda ja uudistaa itselleen aivan uusissa ulottuvuuksissa olevan vaatekappaleen. Sashiko-kirjonta on aina hyvin pikkutarkasti valmistettua. Aiheen tai aiheiden, valitun pohjakankaan ja langan vahvuuden väliset suhteet kertovat huippuunsa viedystä taituruudesta. Viivat ja pistot ovat ankaran täsmällisiä. Tarkat ohuella langalla tehdyt pienet pistot luovat yhdessä aiheen kanssa vahvan ja samalla ihastuttavan kevyen kontrastin.

Aiheiltaan sashiko-kuviot voivat olla voimakkaasti stilisoituja kasviaiheita. Monet näistä yksittäisistä aiheista ovat ikivanhoja sukujen vaakunasymboleja. Toisaalta sashiko voi olla puhtaasti geometrista pintakirjontaa, joka kattaa kokonaan tai osittain tekstiilin pinnan.

Jos sinulla on kotona palttinapohjaista puuvilla- tai pellavakangasta ja kirjontaan tarkoitettuja puuvillalankoja, ota ne mukaan tälle luennolle Sashiko kokeiluihin. Ota mukaan myös pieniä puuvillatilkkuja (voivat olla yksivärisiä ja kirjavia (siis monenlaisia), sakset, kirjontaneuloja ja kirjontalankaa harjoituskokeilua varten. Vaihtoehtoisesti tuon mukanani pienet tilkut sekä neulat ja langat pientä maksua vastaan, jolloin pääsee kokeilemaan molempia tekniikoita. Muistakaa ilmoittautumisen yhteydessä kertoa, jos tarvitsette opettajalta materiaalia.

Luento on maksuton ja järjestetään yhdessä Kristiinankaupungin Kansalaisopiston kanssa. Ilmoittauduthan luennolle kansalaisopiston opintopalveluiden kautta: https://uusi.opistopalvelut.fi/kristinestad/fi/course/4640


(Luento 11.6.2024, klo 14-17)
Helbe Pajari | Pikkutunnit
Kulttuuritekstiilit: Miten hoidan ja huollan suvun perintötekstiileitä?
Tule keskustelemaan suvun arvotekstiilien tarvitsemasta hoidosta ja huollosta. Ota mukaasi sukusi rakas tekstiili ja kerro mihin kysymyksiin kaipaat vastausta?

Tekstiilien arviointitilaisuus on avoin ryhmä, jossa Helbe Pajari keskustelee ja tarkastelee osallistujien mukanaan tuomia vanhoja arvotekstiilejä. Henkilöt, jotka tuovat tekstiileitä arviointiin voivat varautua tilaisuuteen selvittämällä muutamia taustatietoja tekstiilin historiasta. Tärkeää olisi tietää kuka tekstiilin on valmistanut, missä ja milloin? Mistä tekstiilin malli on peräisin? Miten ja mistä hankittiin materiaalit? Mitä tarkoitusta varten tekstiili on valmistettu? Tekstiilin omistussuhteet, kenen omistuksessa tekstiili on historiansa aikana ollut?

Jos tilaisuus herättää tarvetta ja kiinnostusta tekstiilien säilyväksi tekemiseen voimme lukuvuoden 2024–25 aikana järjestää Kristiinankaupungin kansalaisopistossa arvotekstiilien hoito ja huolto kurssin. 

Luento on maksuton ja järjestetään yhdessä Kristiinankaupungin Kansalaisopiston kanssa. Ilmoittauduthan luennolle kansalaisopiston opintopalveluiden kautta: https://uusi.opistopalvelut.fi/kristinestad/fi/course/4639


(Kesäleiri 11.-12.6.2024)
Leiri peruttu! Kristiinankaupungin 4H ja Närpiön 4H järjestävät kesäleirin Carlsrossa kesällä 2024! 

Kesäleiri on suunnattu noin 4-6-luokkalaisille. Leirillä tutustutaan erilaisiin perinnekäsitöihin, tehdään yhdessä ruokaa, kalastusta, uimista, paljon leikkiä, luontoaiheisia teemoja ja hauskanpitoa yhdessä. Halukkailla on mahdollisuus yöpyä museoalueella teltoissa.


(Konsertti 16.6.2024, klo 14)
Kalle Teir & Camilla Nordlund
Kesämusiikkia Carlsrossa


(Tapahtuma 1.5.2024)
Tervetuloa Vappukonserttiin Kristiinankaupungin kaupunginmuseo Carlsrohon 1.5.2024 kello 15.

Esiintyjänä laulaja ja harmonikkataiteilija Jonna Pirttijoki. Liput konserttiin (15 €) myynnissä Carlsron ovella.

Jonna Pirttijoen esiintymisessä välittyvät ilo, ammattitaito ja tunteen palo. Konsertissa kuullaan Jonnan omaa musiikkia ja esimerkiksi ranskalaista chansonia sekä argentiinalaista tangoa pirteää pohjalaisuutta unohtamatta. Tule mukaan viihdyttävälle ja monipuoliselle musiikkimatkalle!