Pohjanmaan hyvinvointialue tiedottaa: hinkuyskää esiintyy tällä hetkellä yksittäisinä tapauksina

21.05.2024

Paikallisia epidemioita ei ole ilmennyt. Hinkuyskä on herkästi tarttuva hengitystieinfektio, jolla voi olla vakavia seurauksia etenkin pikkulapsille (alle yksivuotiaille ja rokottamattomille).

Suomessa kaikki lapset ja nuoret aikuiset saavat hinkuyskärokotukset maksutta osana kansallista rokotusohjelmaa. Hinkuyskän ehkäisyn kannalta on tärkeää, että kaikki ottavat rokotusohjelman mukaiset rokotukset ajallaan. Hinkuyskärokotukset annetaan kolmen, viiden ja 12 kuukauden iässä ja tehosteet vielä neljän, 14-15 ja 25 vuoden iässä. Lisäksi alle vuoden ikäisiä lapsia sosiaali- tai terveydenhuollon yksiköissä hoitavilta tartuntatautilaki edellyttää tehosterokotusta viiden vuoden välein. Hinkuyskän rokotuskattavuus on Suomessa varsin hyvä.

Hakeutukaa välittömästi hoitoon, jos lapsesi on alle vuoden ikäinen ja hänellä on hinkuvaa yskää tai hengityskatkoksia

Ota yhteys Hoidon tarpeen arviointi  puh. 06 218 6019 Kristiinankaupungissa tai lastenneuvolaan, jos lapsesi on rokottamaton (puutteellisesti rokotettu), jos epäilet, että sinulla tai lapsellasi on hinkuyskä tai jos alle yksivuotias lapsesi on altistunut hinkuyskätartunnalle.

Lisätietoa hyvinvointialueen verkkosivustolla.

Siirry "Uutiset"-sivulle