Kristiinankaupungissa sijaitsevalla Bobergin vanhalla saha-alueella tarvitaan lisätutkimuksia ja...

21.09.2021

Kristiinankaupungissa sijaitsevalla Bobergin vanhalla saha-alueella tarvitaan lisätutkimuksia ja riskienhallintatoimenpiteitä

Bobergin vanhan sahan ympäristössä on tehty maaperä-, sedimentti- ja pohjavesitutkimuksia kesän 2021 aikana. Tutkimuksissa todettiin kohonneita haitta-ainepitoisuuksia dioksiinien ja furaanien (PCDD/F/PCB) osalta. Kristiinankaupungissa, Bobergin vanhan saha-alueella tutkittiin maaperää, sedimenttiä sekä pohjavettä kesäkuussa 2021 (viikolla 23). Vanhalla saha-alueella on sahatavaran sinistymisenestoon käytetty KY5 -nimistä kloorifenolipohjaista käsittelyainetta, jonka valmistusprosessissa muodostui epäpuhtautena polykloorattuja dioksiineja ja furaaneja (PCDD/D). Vanhan sahan alueelta otettiin näytteitä maaperästä, ranta-alueen sedimentistä ja pohjavedestä. Tutkimusten tarkoituksena oli selvittää alueen maaperän, sedimentin ja pohjaveden tila sekä arvioida alueen pilaantuneisuus ja puhdistustarve.

Vanhan saha-alueen ympäristöstä manneralueelta ja Gyltgrundin saaresta otettiin maaperänäytteitä, joista analysoitiin dioksiinien ja furaanien (PCDD/D/PCB), kloorifenolien ja PAH-yhdisteiden pitoisuuksia. Ranta-alueen edustalta otettiin sedimenttinäytteitä, joista analysoitiin pääasiassa dioksiinien ja furaanien sekä kloorifenolien pitoisuuksia. Alueelta otettiin myös pohjavesinäytteitä, joista tutkittiin kloorifenolipitoisuudet. Tutkimusten perusteella kohteessa todettiin kohonneita dioksiinien ja furaanien pitoisuuksia maaperä- ja sedimenttinäytteissä. Alueen pohjavesinäytteissä ei todettu kloorifenoleita.

Perustutkimuksen perusteella kohteessa on todettu tarve riskienhallintatoimenpiteille. Ennen riskienhallintatoimiin ryhtymistä alueella on tehtävä täydentäviä tutkimuksia. Täydentävillä tutkimuksilla tarkennetaan pilaantuneisuuden laajuutta.

Kristiinankaupunki ja Pirkanmaan ELY-keskus ovat tehneet sopimuksen saha-alueen ympäristötutkimuksista. Tutkimukset ovat osa Pirkanmaan ELY-keskuksen koordinoimaa valtakunnallista Maaperä kuntoon -ohjelmaa, jonka tarkoituksena on tunnistaa, tutkia ja puhdistaa riskikohteita. Selvitykseen liittyvät tutkimus- ja suunnittelutyöt toteutti Ramboll Finland Oy.

Lue lisää verkkosivustolta maaperakuntoon.fi

Lisätietoja:

Kristiinankaupunki, Markku Niskala, puh. 040 559 9229, markku.niskala@krs.fi
Pirkanmaan ELY-keskus, Henna-Mari Havana, puh. 0295 038 053, henna-mari.havana@ely-keskus.fi
Ramboll Finland Oy, tutkimusten toteuttaja, Sirpa Muotio, p. 050 3876368, sirpa.muotio@ramboll.fi

Siirry "Uutiset"-sivulle