Maailman merien päivä

Maailman merien päivä

08.06.2024

Valtameremme lämpötiloineen, virtoineen ja elämänmuotoineen pitävät yllä ihmiselämää tekemällä maapallostamme elinkelpoisen. Juomavetemme, sään ääri-ilmiöt, rantaviivamme, suurin osa ruuastamme, kauppareittimme ja joka hengittämämme happi ovat merien säännöstelemiä. Tästä syystä meriemme suojelu on tärkeä resurssi osana kestävää tulevaisuuttamme - varsinkin kun joudumme yhä useammin ajattelemaan sitä resurssina, joka joudumme suojelemaan omilta tekosiltamme.

Alun perin merien päivän idea syntyi Rion kestävän kehityksen huippukokouksessa vuonna 1992, mutta virallisesti päivä päätyi YK-kalenteriin yleiskokouksen päätöksen myötä vuonna 2008.

Yhä useammin valtameret päätyvät jokapäiväiseen uutisvirtaamme esimerkiksi sään ääri-ilmiöiden, merenpinnan nousun, uusien merireittien avautumisen tai vaikkapa merissä kelluvan muovijätteen myötä. Tätä kuoriintuntuvammin ymmärrämme myös sen, kuinka tärkeää merien suojelu on.

Tiesitkö, että:

  • Meret tuottavat ainakin puolet planeettamme hapesta.
  • Meret sitovat noin 30 prosenttia ihmisten tuottamasta hiilidioksidista, mikä hillitsee ilmastokriisiä.
  • Merien talousvaikutuksia kuvaa se, että arviolta 40 miljoonaa ihmistä työllistyy meriin liittyvään teollisuuteen vuoteen 2030 mennessä.

 

Miten ilmastonmuutos vaikuttaa Itämereen?

Se, että maapallon keskilämpötila nousee, on tosiasia. Jopa paikallinen merimme, Itämeri, vaikuttaa ilmaston lämpenemiseen. Seurauksena Itämerelle on muun muassa korkeampi keskilämpötila, happamumpi meri, lisääntynyt rehevöityminen, biologisen monimuotoisuuden väheneminen ja uusien vieraslajien riski.

 

Auta Itämerta

Kestävästi asumalla voit vaikuttaa Itämeren auttamiseen ja ilmastovaikutusten vähentämiseen. Tavaroiden ja palveluiden kulutus aiheuttaa 26 % suomalaisten ilmastojalanjäljestä, 39 % asumisesta, 19 % liikenteestä ja 16 % ruoasta. 8 vinkkiä kestävämpään arkeen:

  • Korjaa, osta käytettynä ja kuluta yleensä vähemmän
  • Käytä S- ja K-ketjujen mobiilisovelluksia ja seuraa ostojesi hiilidioksidipäästöjä
  • Vältä kertakäyttötuotteita ja vältä muovia. Muovituotannon ilmastopäästöt ovat korkeat.
  • Valitse sähkösopimus, jossa on EKOenergian merkki
  • Kävele ja pyöräile, ota auto vain silloin, kun muita vaihtoehtoja ei ole
  • Syö kotimaista kausiruokaa, mieluiten luomu lähiruokaa
  • Vähentämällä lihan ja maitotuotteiden kulutusta voit vähentää merkittävästi ilmastovaikutuksiasi
  • Lajittele, käytä uudelleen ja kierrätä. Kierrätys vähentää kasvihuonekaasupäästöjä tuotannon (uusia materiaaleja ei tarvitse valmistaa) ja jätehuollon aikana (materiaaleja ei tarvitse polttaa)

 

Lähteet: https://www.martha.fi/vardagskunskap/klimatforandringen-och-ostersjon, https://www.ykliitto.fi/tapahtumat/yk-paivat/maailman-merien-paiva

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle