Susiluola
Paleoliittinen luola-asuinpaikka
Susiluola on laaja vaakarako kalliossa ja saanut nimensä sijaintipaikkansa, Susivuoren, mukaan. Luola on muodostunut kalliorapautumisen seurauksena ja sen iäksi on arvioitu yli 2,6 miljoonaa vuotta. Jääkausien välisenä aikana, merenpinnan ulottuessa luolan suuaukon ulkopuolelle se täyttyi maakerroksilla ja säilyi koskemattomana, vaikka luola onkin alueella laajasti tunnettu. Luolan suuaukko on 116,5 metrin korkeudella nykyisestä merenpinnasta ja sen suurin korkeus on 2,2 metriä. Susiluolan kokoa on vaikea määritellä tarkasti sitä yhä osittain täyttävien maakerrosten vuoksi, mutta pinta-alaksi on arvioitu yli 400 m². Ensimmäiset esihistorialliset esineet löydettiin vuonna 1996, kun maa-aineksella täyttynyttä luolaa oltiin tyhjentämässä nähtävyyskohteeksi. Susiluola sijaitsee Pohjanmaalla, Kristiinankaupungin ja Karijoen rajalla Susivuoren pohjoisrinteessä.
Tutkimustulosten perusteella luolassa on asunut Neandertalin ihminen noin 75 000-125 000 vuotta sitten, ennen viimeistä jäätiköitymistä ja nykyihmisen ilmestymistä Eurooppaan. Näin se on Suomen vanhin ja ainoa ns. paleoliittista eli vanhinta kivikautta edustava muinaisjäännös. Mistään muualta Pohjoismaista ei tunneta paikkaa, jossa olisi mannerjään peittämällä alueella säilynyt jälkiä Neandertalin ihmisen toiminnasta. Susiluola on myös koko Pohjois-Euroopan vanhin tunnettu ihmisten asuinpaikka.
Tämä tekee Susiluolasta ainutlaatuisen tutkimus- ja käyntikohteen.
Luolaan johtaa n. 500 metrin pituinen polku, jonka varrella on kivipuisto, pronssikautinen hauta ja kivipelto.
Karijoen Paarmanninvuorella, Alakyläntie 2, on opastuskeskus, jonka näyttelyistä kävijä saa käsityksen jääkautta edeltävästä elämänmenosta. Opastuskeskus on avoinna kesäisin, ja siellä on Susiluolasta, alueen geologiasta, arkeologiasta sekä historiasta kertova näyttely. (Pyhävuoren vapaa-aikakeskuksen Susiluolan Maailma -näyttely on toistaiseksi suljettu).
Museovirasto → Susiluola
Museo Pohjanmaa → Susiluolan opastuskeskus