Lehdistötiedote: Kristiinankaupungin perusterveydenhuolto tulee säilyttää

05.03.2024

LEHDISTÖTIEDOTE koskien Kristiinankaupungin terveydenhuoltoa

Kristiinankaupungin perusterveydenhuolto tulee säilyttää

Selkämeren Terveyden perusterveydenhuolto eli Kristiinankaupungin terveyskeskus tulee säilyttää kolmesta syystä:

  1. kustannustehokkuus
  2. pitkät etäisyydet Vaasan keskussairaalaan
  3. oikeus hoitoon omalla kielellä.

20240305 091924063

Kansalaisfoorumin puheenjohtaja Dennis Rundt lehdistötilaisuudessa 5.3.2024.
Kuva: Kajsa Snickars

 

Kustannukset

Erikoissairaanhoidon kustannukset ovat vuosittain nousseet 2–4 prosenttia, kun taas perusterveydenhuoltoa järjestävät terveyskeskukset kehittävät hoitoa samojen määrärahojen puitteissa.

Toimiva perusterveydenhuolto on kustannustehokasta ja se vähentää erikoissairaanhoidon tarvetta. Perushoitoa tulee olla saatavilla mahdollisimman lähellä. Jos perusterveydenhuolto lakkautetaan, erikoissairaanhoidon kustannukset lisääntyvät. On kustannustehokkaampaa Pohjanmaan hyvinvointialueen, potilaiden, Kansaneläkelaitoksen ja veronmaksajien kannalta hoitaa mahdollisimman montaa potilasta Kristiinankaupungissa.

Ei ole hyväksyttävää, että Pohjanmaan hyvinvointialue uhkaa lakkauttaa toimivia ja kustannustehokkaita hoitokonsepteja etsiessään mahdollisuuksia menojen leikkaamiseen. Perusterveydenhuollon resurssien leikkaukset heikentävät hoitoketjun toimivuutta. Jos perusterveydenhuoltoa ei enää hoideta tyydyttävällä tavalla, erikoissairaanhoidon kuormitus lisääntyy ja kustannukset kasvavat, kun se jo entuudestaan on kallista.

Sosiaali- ja terveydenhuollon ja perusterveydenhuollon valtakunnallisten tavoitteiden mukaan perusterveydenhuoltoa tulee vahvistaa ja sen tulee olla jokaisen saavutettavissa oikea-aikaisesti ja laadukkaasti. Nopeampi hoitoon pääsy vähentää tarvetta hakeutua erikoissairaanhoitoon.

Kristiinalaiset, jotka eivät saa hoitoa omassa terveyskeskuksessa, joutuvat kulkemaan taksilla tai ambulanssilla pitkiä ja aikaa vieviä matkoja Kristiinankaupungin ja Vaasan välillä. Taksimatka Kristiinankaupungin terveyskeskuksesta Vaasan keskussairaalaan maksaa 575 euroa. Nämä kuljetukset maksavat vuosittain vähintään 600 000 euroa, mikä muodostaa 6 % sairaanhoidon menoista. Tämä on kallis järjestelmä, joka lisäksi vie potilaiden aikaa, aiheuttaa heille ylimääräistä vaivaa ja on myös haitallista ympäristölle. Vaikka matkat kustantaa hyvinvointialueen sijaan Kansaneläkelaitos, se tehdään kuitenkin verovaroilla.

Suurten taloudellisten kustannusten lisäksi tämä tarkoittaa myös, että sairaat ihmiset joutuvat viettämään tuntikausia tien päällä, mitä ei voida pitää hyvänä hoitona. Lisäksi tämä on haitallista ympäristön kannalta, eikä siten ole linjassa Suomen ilmastotavoitteiden kanssa. Nyt on korkea aika tarkastella hoidon kokonaiskustannuksia.

Hoitovuorokausi Geritrimissä maksaa 345 euroa, mikä on halvempi kuin hyvinvointialueen keskimääräinen hoitovuorokausi. Tästä huolimatta Pohjanmaan hyvinvointialue lähettää vanhuksen mieluummin 200 km:n päähän paaritaksilla tai ambulanssilla. Hoitovuorokausi Vaasan keskussairaalan päivystysvastaanotolla maksaa reilut 500 euroa.

Vaasan keskussairaala hankki vuonna 2021 uuden röntgenlaitteiston Kristiinankaupungin terveyskeskuksen kunnostettuihin ja tarkoituksenmukaisiin tiloihin. Tämä laitteisto on välttämätön perusterveydenhuollon päivystystoiminnan ja ortopedin vastaanoton kannalta, ja sitä tarvitaan myös työterveyshuollossa ja perusterveydenhuollon perusdiagnostiikassa. Nyt Pohjanmaan hyvinvointialue uhkaa siirtää pois nämä röntgenlaitteet.

Kristiinankaupungissa tehdään vuosittain 3000–3500 röntgen-, ultraääni- ja mammografiatutkimusta. Näistä tutkimuksista 600–700 tekee yksityinen KristinaMedi. Jos Kristiinankaupungin röntgen lakkautetaan, se heikentää yksityisen sairaanhoidon toimintaedellytyksiä ja lisäksi sairaankuljetukset ja niistä aiheutuvat hiilidioksidipäästöt lisääntyvät ja menetetään työaikaa. Päästöt lisääntyisivät arviolta 21 tonnia ja menetetty työaika neljän henkilön osalta olisi 7 000 tuntia.

Pitkät etäisyydet

Kristiinankaupunki on maantieteellisesti laaja kunta, jonka eteläosasta on yli 150 km Vaasaan. Kristiinankaupungin keskustasta on 28 km Närpiön keskustaan, mutta Kristiinankaupungin eteläosasta etäisyys Närpiöön on 60 km. Närpiöstä on yli 60 km lyhyempi matka Vaasaan. Närpiön pohjoisosasta on 45 km Vaasaan.

Koska Vaasan keskussairaalaan on näin pitkä matka, Kristiinankaupungin terveyskeskus on pyrkinyt ylläpitämään perusterveydenhuollon päivystystoimintaa, jota kohtaan Närpiö ei ole osoittanut kiinnostusta.

Kaksikielisyys

Kristiinankaupungissa suomenkielisten osuus on 41,3 prosenttia ja ruotsinkielisten osuus 53,7 prosenttia. Kristiinankaupunki on yksi maamme kaksikielisimmistä kunnista. Elävä kaksikielisyys takaa sen, että sairaanhoitoa todella saa molemmilla kielillä. Närpiö on vain nimellisesti kaksikielinen. Siellä ei vielä ole samanlaista luonnollista kaksikielisyyttä. Närpiössä ruotsinkielisten osuus on 75,3 prosenttia ja suomenkielisten osuus 5,2 prosenttia. Kaskisten asukkaista suomenkielisiä on 59,3 prosenttia ja ruotsinkielisiä 26,9 prosenttia. Närpiön terveyskeskus ei voi korvata Kristiinankaupungin terveyskeskusta.

Kristiinankaupungin terveyskeskus on ainoa kaksikielinen terveyskeskus hyvinvointialueen eteläosassa.

Oikeus hoitoon omalla kielellä koskee myös Pohjanmaan hyvinvointialueen intervallihoitopaikkoja. Närpiössä suomenkielisiä vanhuksia, joiden kielitaito on rajallinen, ovat hoitaneet työntekijät, jotka eivät juurikaan osaa suomea.

- Toimivan ja monipuolisen perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon järjestäminen Kristiinankaupungissa on Pohjanmaan hyvinvointialueen ainoa keino taata Suupohjan rannikkoseudun suomenkielisille asukkaille hoitoa heidän äidinkielellään, toteaa Dennis Rundt Kansalaisfoorumista.

Saman katon alla

Kristiinankaupungissa suunnitellaan suuria teollisuushankkeita, joiden myötä työterveydenhuollon piiriin kuuluvien sekä muiden terveyspalvelujen tarve lisääntyy.

Kristiinankaupungissa toimiva perusterveydenhuolto on rakennettu saman katon alle. Sairaalanmäen perhekeskus perustettiin jo vuonna 2011, ja se oli yksi maan ensimmäisistä. Palvelujen käyttäjien asioinnin helpottamiseksi kaupungin sivistystoimi muutti samaan kiinteistöön muutama vuosi sitten. Sairaalarakennukset muodostavat hoitokokonaisuuden. Täällä useat toimijat tekevät yhteistyötä:

  • Selkämeren Terveys, joka järjestää lääkärin- ja sairaanhoitajavastaanottoa, päivystysvastaanottoa, fysioterapiaa, hammashoitoa ja neuvolatoimintaa sekä ylläpitää yleislääketieteen osastoa.
  • Fimlabin laboratoriopalvelut
  • Pohjanmaan hyvinvointialueen röntgenpalvelut ja dialyysi
  • KristinaMedi, joka järjestää työterveyshuoltoa, yleis- ja erikoislääkärinvastaanottoa, päiväkirurgiaa, gastro- ja endoskopiapalveluita, ja jolla on leikkaussaleja
  • Geritrim, joka tarjoaa hoitoa ja kuntoutusta iäkkäille, mikä tukee hoitoketjuja ja vähentää erikoissairaanhoidon kuormitusta.

KristinaMedi ja Geritrim käyttävät röntgeniä ja laboratoriota. KristinaMedin erikoissairaanhoito on kauttaaltaan ollut halvempaa kuin keskussairaalan erikoissairaanhoito.

- Hoitopolun koordinointi on helpompaa, kun kaikki palvelut ovat saman katon alla, kuten Sairaalanmäellä. Vain tällä tavalla voimme kehittää ja vahvistaa perusterveydenhuoltoa ja hillitä erikoissairaanhoidon jatkuvasti pahenevaa kustannuskierrettä. Parempi ja tehokkaampi perusterveydenhuolto vähentää erikoissairaanhoidon painetta. Sehän oli terveydenhuollon uudistuksen alkuperäinen tarkoitus, huomauttaa kaupunginjohtaja Mila Segervall.

Terveydenhuollon uudistuksen tavoitteena oli taata potilaille helpommin saavutettavissa oleva yhdenvertainen ja laadukas hoito sekä hillitä kustannusten lisääntymistä. Kristiinankaupungissa tämä on mahdollista, jos terveyskeskus saa jatkaa toimintaansa nykyisessä muodossaan.

 

Liite lehdistötiedotteeseen:

Potilaiden kuljetus Kristiinankaupungin ja Vaasan/Pietarsaaren välillä maksaa:

Ambulanssilla

Kristiinankaupungin tk:sta Vaasaan                        575 euroa/matka
Siipyystä Vaasaan                                                   695 euroa/matka

Taksilla

Kristiinankaupungin tk:sta Vaasaan                        160 euroa/matka
Kristiinankaupungin tk:sta Pietarsaareen                320 euroa    ”
paari-/pyörätuolilisä                                                  40 euroa   ”
Edestakainen matka Pietarsaareen                          700 euroa   ”
Pietarsaareen ja taksilla kotiin 1005 + 320 = 1325 euroa   ” (vastaa 4 hoitopäivää Geritrimissä)

Kristiinankaupungin erikoissairaanhoidon menot vuonna 2021 olivat 10 074 euroa. Arvioitu vuosikustannus sairaankuljetuksista Kristiinankaupungista Vaasaan/Pietarsaareen on 600 000 euroa. Mitä terveydenhuoltopalvelua hyvinvointialue voisi tuottaa sillä summalla, joka muodostaa kuusi prosenttia sairaanhoidon menoista?

Kuljetuksia ei maksa hyvinvointialue, vaan Kela, mutta siihen käytetään kuitenkin verovaroja.

 

Kristiinankaupungin Kansalaisfoorumi
puheenjohtaja Dennis Rundt

Kristiinankaupungin kaupunki
kaupunginjohtaja Mila Segervall

Siirry "Uutiset"-sivulle