Kaupungin tavoitteena on tulla valituksi yhdeksi neljästä Itämeren alueen kulttuurihelmistä

04.10.2023

BSR Cultural Pearls on pienille kaupungeille ja kunnille suunnattu ohjelma, joka vahvistaa niiden kykyä työskennellä yhteisöjensä kanssa kulttuurin avulla lisätäkseen yhteiskunnallista resilienssiä, elämänlaatua ja vetovoimaa samalla kun ne parantavat kansainvälistä profiiliaan ja näkyvyyttään. Joka vuosi neljä ehdokasta saavat kansainväliseltä tuomaristolta "Kulttuurihelmi" -tittelin. Projekti yhdistää kaupunkeja, ihmisiä, kulttuurijärjestöjä ja ammattilaisia Itämeren alueella tekemällä näkyväksi kulttuurista monimuotoisuutta.  

Projektin tavoitteena on parantaa kulttuurista ja sosiaalista joustavuutta, ja tärkeä osa sitä on saada viranomaiset laatimaan kulttuuria ja resilienssiä koskeva toimintasuunnitelma, tukea niitä suunnitelman toteuttamisessa ja tuoda esille valittuja kaupunkeja ja alueita kulttuurihelminä Itämeren alueella.  

Haku Baltic Sea Region Cultural Pearls -ohjelman pilottivaiheeseen ja tittelin saamiseksi avattiin elokuussa. Kristiinankaupunki jätti silloin hakemuksen. 

– Pidämme ajatuksesta vahvistaa kaupungin kykyä työskennellä yhteisön parissa lisätäksemme sosiaalista resilienssiä asukkaiden keskuudessa. Tämä sopii myös erinomaisesti Kristiinankaupungin Cittaslow-statukseen, joka tarkoittaa hyvää elämää, toteaa hyvinvointijohtaja Emilia Mattsson Nortamo

Hakemusprosessissa on kaksi vaihetta:  

  1. ennakkovalintavaihe, jossa rajoitettu määrä kuntia on valittu niiden soveltuvuuden, motivaation ja osallistumismahdollisuuksien perusteella,  
  2. toinen vaihe, jossa valittuja pyydetään kehittämään yksityiskohtaisempi visio ja ohjelma toimintamallista kulttuurin ja resilienssin pohjalta.  

Kristiinankaupunki on päässyt toiseen vaiheeseen kahdentoista valitun kunnan joukossa  

Kristiinankaupunki on edennyt toiseen vaiheeseen yhtenä 12 valitusta kunnasta, jotka ovat Cēsis (Latvia), Druskininkai (Liettua), Härnösand (Ruotsi), Helsingborg (Ruotsi), Hiiumaa (Viro), Pietarsaari (Suomi), Kiel (Saksa), Kristiinankaupunki (Suomi), Närpiö (Suomi), Uusikaarlepyy (Suomi), Rūjiena (Latvia) ja Svendborg (Tanska).  

Pilottivaihe, joka kestää 25.10.–16.11.2023, antaa valituille kunnille mahdollisuuden kehittää kulttuurin ja resilienssin toimintasuunnitelmaa. Kunnat saavat tukea kansalliselta mentorilta, osallistuvat asiantuntijawebinaareihin ja saavat käyttöönsä hyviä käytäntöjä koskevan oppaan. Tämä opas tarjoaa oivalluksia ja tietoa sosiaalisen resilienssin vahvistamisesta, yhteisöllisyyden ja yhteenkuuluvuuden edistämisestä sekä vastustuskyvyn lisäämisestä tulevia haasteita vastaan kulttuurin keinoin.  

Kansainvälinen tuomaristo myöntää myöhemmässä vaiheessa neljälle parhaimman toimintasuunnitelman jättäneelle hakijalle BSR Cultural Pearl 2024 -tittelin. Neljä ensimmäistä Kulttuurihelmeä valitaan joulukuun alussa. Joka vuosi valitaan neljä helmeä, ja ne muodostavat verkoston, joka jatkaa tiedon välittämistä.  

Lisätietoa: 

culturalpearls.eu 

interreg-baltic.eu 
  
Baltic Sea Cultural Pearls for more resilient Cities and Regions -projekti alkoi vuoden 2023 alussa ja se kestää kolme vuotta. Projektia hallinnoi Itämeren maiden neuvosto (Council of the Baltic Sea States, CBSS). Projektiin osallistuu lisäksi 11 yhteistyökumppania. Projektin kokonaisbudjetti on 3,5 miljoonaa euroa. Projekti parantaa asukkaiden ja sidosryhmien osallisuutta yhteiskunnassa, jolloin nämä kokevat olevansa sitoutuneita ja työskentelevät yhteisen hyvän puolesta. Näin yhteiskunnasta tulee houkuttelevampi ja se saa paremmat edellytykset kohdata ulkoisia häiriötekijöitä. 

Siirry "Uutiset"-sivulle