Vinkkejä kestävään kulutukseen

1. Käytä ensisijaisesti sitä, mitä sinulla jo on: Meillä on usein paljon tavaraa piilossa kaapeissa ja varastotiloissa. Ehkä emme edes aina muista, mitä olemme vuosien varrella säästäneet. Tutki ullakkosi tai kellarisi, koska sieltä voi hyvin löytyä tavaroita, jotka voit uudelleen ottaa käyttöön.

2. Lainaa: Täytyykö meidän aina omistaa kaikki, mitä käytämme? Olisiko mahdollista lainata vaatteita ja tavaroita joltakin tutultasi?

3. Vaihda: Oletko kyllästynyt tavaroihisi ja vaatteisiisi? Voit vaihtaa niitä jonkun tuttavasi kanssa, joka myös on kyllästynyt omiin tavaroihinsa. Tämä edellyttää, että molemmat haluavat sen, mitä toisella on tarjota. Kannattaa esimerkiksi osallistua vaatteiden vaihtopäiville, mistä voi löytää henkilöitä, joiden kanssa voi vaihtaa vaatteita. Kannattaa myös seurata sosiaalisen median vaihto- ja myyntiryhmiä.

4. Osta käytettyä: Valitsemalla käytettyä säästät uuden tuotteen valmistamiseen tarvittavaa materiaalia ja energiaa sekä edistät tuotteiden kuljetuksen vähentämistä. Lisäksi se tulee sinulle halvemmaksi.

5. Tee itse: Valmistaessasi tuotteen itse tiedät, miten se on valmistettu, ja saat lisäksi juuri sellaisen kuin haluat.

6. Osta uutta: Aina ei ole mahdollista ostaa käytettynä sitä, mitä tarvitsee, eikä lähipiirissäsi välttämättä ole henkilöitä, jotka voisivat lainata tai vaihtaa tavaraa. Silloin meidän täytyy ostaa uutena se, mitä tarvitsemme. Myös tällöin on kuitenkin hyvä vielä kysyä itseltään:

  • Tarvitsenko tuotetta todella, vai onko kyse hetkellisestä mieliteosta, jolloin tuotteelle ei hetken kuluttua ole enää käyttöä?
  • Ketä tuet ostoksellasi?
  • Mitä tuote sisältää?
  • Missä tuote on valmistettu ja täyttääkö se EU:n turvallisuusvaatimukset?
  • Miten helppo ostamaasi tuotetta on kierrättää? Kestävänä kuluttajana sinulla on suunnitelma sen varalta, mitä teet tuotteelle sen jälkeen, kun et enää käytä sitä. Myytkö sen eteenpäin tai voitko korjata sen, jos se menee rikki?
     

Lähde: Marttaliitto

buyarchy 2020 11 02 092602