Onko sinulla tarve puhua jonkun kanssa? Täältä löydät apua!

Jos olet akuutin avun tarpeessa, soita yleiseen hätänumeroon 112.


Lue kaikista palveluista alla olevasta luettelosta. Lisätietoja löydät linkkien kautta, jotka vievät sinut palveluiden omille verkkosivuille.
Sivun alaosasta löydät myös tietoa omaisille tarjottavasta tuesta.
Här hittar du information om vilka tjänster som erbjuds på svenska. 


Kriisipuhelin 09 2525 0111 - keskusteluapua kriisiin
MIELI ry:n Kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä numerossa 09 2525 0111. Voit soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti.

Kriisipuhelin auttaa esimerkiksi silloin, kun elämäsi on juuri muuttunut ja sinun on paha olla, olet kokenut järkyttävän tapahtuman, koet, ettet jaksa yksin pelon, huolen tai surun kanssa, sinulla on itsetuhoisia ajatuksia tai olet huolissasi läheisestäsi.

Jos linja on varattu, kehotamme soittamaan hetken kuluttua uudelleen.

Mieli.fi


Terapia­navigaattori
Tässä kyselyssä kartoitetaan sinun elämäntilannettasi sekä ongelmia tai vaikeuksia, joita olet saattanut kokea. Näitä tietoja kootaan, jotta sinut voidaan ohjata sopivimman avun/tuen pariin.

Terapia­navigaattori


Sekasin-chat
Sekasin – jotta kukaan nuori ei jäisi pahan olonsa kanssa yksin!

Sekasin-chat on valtakunnallinen keskustelualusta 12–29-vuotiaille. Sekasin-chatissa voit keskustella mieltäsi askarruttavasta kysymyksistä tai aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti. Chatissa päivystävät järjestöjen ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset. Välitämme sinusta ja siitä, mikä sinua mietityttää.

Sekasin-chat on auki vuoden jokaisena päivänä, maanantaista perjantaihin klo 9–24 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin klo 15–24. Sulkemisajan jälkeen jonotus ei valitettavasti ole mahdollista, emmekä ota klo 24 jälkeen uusia asiakkaita. Uudelleen jonoon pääsee heti chatin avautuessa.

Sekasin-chattiin


Sekasin Gaming
Sekasin Gaming serveri on auki 24/7. Serverin puhe- ja tekstikanavilla voi tutustua uusiin ihmisiin, luoda kaverisuhteita ja pelailla tuttavien tai tuntemattomien kanssa turvallisesti.

Vertaisten lisäksi serverillä toimii säännöllisesti eri alojen ammattilaisia nuorten tukena. Keskustelua moderoidaan vuorokauden ympäri.

discord.gg/sekasin


Netari - Tervetuloa omaan digitaaliseen nuorisotaloosi!
Täällä voit tavata muita nuoria ja turvallisia aikuisia rennossa ja hyväntuulisessa ilmapiirissä. 
Netari-chat: Keskustele kahden kesken luotettavan aikuisen kanssa. Chat on suunnattu 13-20 vuotiaille.

Netarin chat-kalenterista näet päivän avoimet chatit.

Netari.fi


Mielenterveystalo.fi
Täältä löytyy tietoa ja omahoito-ohjelmia, jotka on suunnattu erityisesti nuorille. Suurin osa Mielenterveystalon sisällöistä sopii kaikenikäisille. 

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa? Teemoista löydät kaikille ikäryhmille sopivaa tietoa mielenterveyden ongelmista, vinkkejä arkeen ja tukea avun hakemiseen.(Pakko-oireet, Paniikki, Pelko, Neuropsykiatriset häiriöt, Syömishäiriöt, Psykoosi, Unihäiriöt, Terapia, Trauma ja kriisi, Uupumus.)

mielenterveystalo.fi


Tukinet
Olemme täällä sinua varten. Tukinetistä löydät palveluita, joiden tarkoituksena on ihmisen auttaminen, tuen tarjoaminen sitä tarvitseville ja kokemusten jakaminen. Tukinetin teemojen kautta voit tutustua sinua koskettaviin aiheisiin, osallistua ryhmächatteihin tai kahdenkeskisiin chatteihin, ottaa osaa ryhmäkeskusteluihin tai saada henkilökohtaisen tukihenkilön. Keskustelu helpottaa.

TUKINET


Poikien Puhelin
Poikien Puhelin on tietoa ja tukea tarjoava palvelu pojille ja nuorille miehille. Soita tai chattaa kun olet juttuseuraa vailla!

Puhelin päivystää arkisin klo 13-18 numerossa 0800 94884
Tarjoamme kuuntelevaa korvaa, juttukaveria sekä hyödyllistä tietoa kaikissa elämään liittyvissä pulmissa ja tilanteissa. Voit jutella kanssamme mistä tahansa sinulle tärkeästä aiheesta, josta kaipaat enemmän tietoa tai joka sinua askarruttaa. Olet tervetullut palveluumme sellaisena kuin olet, riippumatta taustastasi. Olemme täällä sinua varten!

Puhelu on soittajalle maksuton ja soittaa voi nimettömänä. Puheluihin vastaa aikuinen, poikien maailmaan perehtynyt, koulutettu mieshenkilö.

Chat on auki ma-to klo 13-18 ja pe klo 13-15
Chatissa keskustelut käydään kahden kesken Poikien Puhelimen työntekijän kanssa ja puheluiden tapaan ne ovat luottamuksellisia.

Somessa: 
- Poikast on vuorovaikutteinen podcast, joka striimataan livenä Poikien Puhelimen Twitch-kanavalla. Podcastissa käsitellään nuorten elämään liittyviä asioita ja ilmiöitä.
- KellariLIVE striimataan torstaisin klo 16 Poikien Puhelimen Twitch-kanavalla. Rentoa hengailua ja pelaamista Soijiksen ja RanPon kanssa! Voit osallistua lähetykseen kommentoimalla ja esittämällä mieltä askarruttavia kysymyksiä striimin chatissa PP:n asiantuntijoille.
- Poikien Puhelimen YouTube-kanavalta löydät myös vauhdikkaat videot, jotka keskittyvät kuuteen eri teemaan: ihmissuhteet, keho ja kasvu, seksuaalisuus, vapaa-aika ja ilmiöt, mielen hyvinvointi sekä taloustaidot.
Discord-servullamme voit jutella muiden kanssa yleisellä kanavalla.
- Instagram: poikienpuhelin

Poikien Puhelin


Lasten ja nuorten puhelin
Kerro aikuiselle, jolla on aikaa kuunnella. Kaikenlaiset asiat, fiilikset ja tapahtumat kannattaa jakaa. Joko ihan läheisille ihmisille tai sitten hiukan kauempana olevalle. Puhuminen tai kirjoittaminen helpottaa oloa. MLL:n Lasten ja nuorten puhelin ja netti ovat juuri sitä varten. Puheluihin, kirjeisiin ja chat-keskusteluihin vastaavat vaitiolovelvolliset, vapaaehtoiset aikuiset, joilla on aikaa kuunnella. Voit ottaa nimettömästi yhteyttä vuoden jokaisena päivänä missä tahansa asiassa. Meitä kiinnostaa, mitä sinulle kuuluu.

Lasten ja nuorten puhelin päivystää numerossa 116 111
Voit soittaa lasten ja nuorten puhelimeen: ma–pe klo 14–20 ja la–su klo 17–20

Puhelin on avoinna vuoden jokaisena päivänä. Puhelu on sinulle täysin ilmainen eikä näy sinun puhelinlaskussasi. Voit ottaa yhteyttä nimettömästi. Puheluita ei myöskään nauhoiteta.

Lasten ja nuorten puhelin


Lasinen Lapsuus-chatti
Chatista löydät luotettavan aikuisen, jonka kanssa voit nimettömästi pohtia läheisen aikuisen alkoholin juomiseen liittyviä kysymyksiä ja huolia.

Elämässä ja ihmissuhteissa saatat kohdata välillä vaikeita asioita ja haastavia tilanteita. Aikuisen liiallisesta juomisesta aiheutuvat ongelmat vaikuttavat laajalti myös muihin läheisiin. Sinun on hyvä muistaa, että lapsen ja nuoren tehtävä ei ole kantaa vastuuta perheestään. Ympäri Suomea työskentelee suuri määrä lasten, nuorten ja perheiden asioihin perehtyneitä ammattilaisia, jotka haluavat auttaa ja tukea sinua.

Toivomme että otat yhteyttä ja jaat huolesi, sillä usein jo ajatuksiesi ja tunteidesi purkaminen voi helpottaa oloasi. 

LasiNen Lapsuus-chatti


Sinuiksi - tuki- ja neuvontapalvelu
Nevontapalvelu, joka auttaa seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuolen monimuotoisuuteen liittyvissä kysymyksissä netin ja puhelimen kautta anonyymisti. Sinuiksi-palvelun ammattilaiset antavat tukea seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville ja identiteettiään pohtiville henkilöille sekä heidän läheisilleen ja ammattilaisille. Yhteydenoton aiheita voivat olla seksuaalinen suuntautuminen, seksi ja seksuaalisuus, sukupuoli-identiteetti sekä sukupuolen ilmaisu.

SINUKSI


Sateenkaarinuorten verkkonuorisotalo Loiste
Loiste on  13-20-vuotiaille sateenkaarinuorille suunnattu verkkonuorisotalo Discordissa. Loiste tarjoaa paikan vapaamuotoiseen kohtaamiseen turvallisemmassa tilassa, jossa on aina läsnä moderaattoreita. Moderaattoreina toimivat hankkeen työntekijät, yhteistyökumppanit sekä hankkeen edetessä myös koulutetut vapaaehtoiset.

Verkkonuorisotalo Loiste löytyy Instagramista nimellä @verkkonuorisotaloloiste.

Loiste (Discord)


Psykososiaalinen keskus, eteläinen alue
Voit kääntyä psykososiaalisen keskuksen puoleen, jos sinulla on psykososiaalisia haasteita. Näitä voivat olla esimerkiksi väsymyksen ja alakuloisuuden tunteet tai se, ettet tunne voivasi toimia kuten aiemmin. Ihmissuhdevaikeudet ovat myös tavallinen syy avun hakemiseen. Saat keskustella tilanteestasi yhdessä hoitohenkilökuntamme kanssa ja hoitotarpeesi kartoitetaan. Lääketieteellistä hoitoa antavat lääkärit ja psykiatrit.

Ota meihin yhteyttä psykososiaalisen yksikön vaihteen kautta puh.06 224 1831 (ma–pe klo 8–15). Myös omaiset tai hoitohenkilökunta voivat ottaa yhteyttä. Kaikki palvelumme ovat asiakkaalle maksuttomia.

Psykososiaalinen keskus, eteläinen alue


Sosiaalipäivystys
Sosiaalipäivystys vastaa kiireelliseen sosiaaliseen avuntarpeeseen kaikkina vuorokauden aikoina ja viikonpäivinä. Sosiaalipäivystykseen tulee ottaa yhteyttä, kun tarvitaan esimerkiksi lastensuojeluun, perhekriiseihin, perheväkivaltaan, elämänhallintaan, mielenterveyteen tai päihteisiin liittyvää kiireellistä apua. Sosiaalipäivystystä järjestetään ympärivuorokautisesti.

Sosiaalipäivystys toimii yhteistyössä terveydenhuollon päivystyksen, pelastustoimen, poliisin, hätäkeskuksen ja muiden viranomaisten kanssa.

Kiireellistä sosiaalipalvelua vuorokauden ympäri antaa Pohjanmaan sosiaalipäivystys numerossa 06 325 2347.

Sosiaalipäivystys


Psykiatrian päivystys (Vaasan Keskussairaala)
Vaasan keskussairaalan psykiatrisille potilaille tarjotaan ympärivuorokautista avo- ja sairaalahoitoa.

Onko sinulla kysyttävää mielenterveysasioista? Päivystävä sairaanhoitaja vastaa kysymyksiisi ympäri vuorokauden. Kuka tahansa voi soittaa ilmaiseksi milloin tahansa ja saada neuvontaa ja opastusta. Päivystävä sairaanhoitaja vastaa numerossa 06 213 2009.

Psykiatrian päivystys


enjaksa.fi - täältä saat apua perhe-elämän o ngelmiin.

ENJAKSA.FI


Normaali.fi, Huolitesti, videoita ja chat nuorille.

NORMAALI.FI


Syömishäiriöliitto - Syli
Syömishäiriöliitto tuottaa tietoa syömishäiriöistä, tarjoaa tukea syömishäiriöön sairastuneille, oireileville ja läheisille sekä edistää ruoka- ja kehorauhaa yhteiskunnassamme.

Syömishäiriöliitto - Syli


Riku - Rikosuhripäivystys
Rikoksia voi tapahtua arkipäiväisissä tilanteissa ja ympäristöissä, kuten kotona, koulussa, vapaa-ajalla ja verkossa. Rikokset voivat olla esimerkiksi erilaisia väkivallan muotoja tai kohdistua omaisuuteen. Joskus rikoksen tunnistaminen voi olla vaikeaa. Kuka tahansa voi joutua rikoksen uhriksi, eikä tilanteita pysty aina ennaltaehkäisemään.

Apua kannattaa hakea aina, jos epäilee jonkin rikoksen tapahtuneen. Sinun ei tarvitse tietää, mikä rikos olisi kyseessä. Riittää, jos sinulle on jäänyt tunne, että jotain väärää on tapahtunut. 

Apua kannattaa hakea myös silloin, jos epäilee kaverin joutuneen rikoksen uhriksi tai on itse nähnyt jonkun rikoksen tapahtuneen.

Rikosuhripäivystys 116 006
Suomeksi ma–pe klo 9–20

RIKUchat, palvelee arkisin klo 9-15 ja lisäksi maanantai-iltaisin klo 17-19.

RIKU


Nettiturvakoti
Onko joku läheisesi satuttanut tai pelottanut sinua? Tai oletko nähnyt, kun joku perheessäsi satuttaa toista? Jokaisella meistä on oikeus turvalliseen elämään ja saada apua!

Lasten ja nuorten chat auttaa väkivaltaan liittyvissä kysymyksissä.
Chat on avoinna: ma-pe klo 15-18.

Nettiturvakoti


Vaasan ensi-ja turvakoti - et ole yksin
Pohjanmaan turvakoti tarjoaa apua kaikille perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille. Turvakotipäivystys 24H, puh. 06 312 9666

Avopalveluyksikkö Avokki tukee ja auttaa perhe- ja lähisuhdeväkivallan kokijoita, tekijöitä ja näkijöitä. 

Taloudellinen väkivalta tutuksi -hanke: Tehdään tunnetuksi taloudellisen väkivallan ilmiötä ja sen seurauksia.

Ero lapsi-perheessä-työ: Ero lapsiperheessä -työ tarjoaa tukea perheille, joissa vanhemmat ovat eronneet.

Vaasan ensi-ja turvakoti


Naisten Linja - Väkivaltaa vastaan
Kuuntelemme sinua. Uskomme sinua. Tehdään toipumisesta totta.

Naisten Linja on tarkoitettu kaikenikäisille väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille naisille ja tytöille sekä heidän läheisilleen. Voit soittaa, kirjoittaa chattiin tai lähettää meille nettikirjeen. Kaikki yhteydenotot ovat luottamuksellisia.

Naisten Linjan puhelinpalvelu, puh. 0800 02400, suomeksi: ma-pe klo 16–20
Naisten Linjan Chat, tiistaisin ja torstaisin klo 17–19

Naisten Linja


Nollalinja lähisuhdeväkivallalle ja naisiin kohdistuvalle väkivallalle
Nollalinja auttaa:
- kaikkia, jotka ovat kokeneet henkistä, fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa tai väkivallan uhkaa läheisessä ihmissuhteessaan
- naisia, jotka ovat kokeneet henkistä, fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa tai väkivallan uhkaa
- väkivaltaa kokeneiden läheisiä
- ammattilaisia ja viranomaisia, jotka tarvitsevat neuvoja asiakastyöhönsä.

Nollalinja on ilmainen auttava puhelin, jonne voi soittaa ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä.
Nollalinjan puhelinnumero on 080 005 005.

Sinun ei tarvitse kertoa puhelimessa nimeäsi. Päivystäjä ei myöskään näe puhelinnumeroasi puhelun aikana eikä sen jälkeen. Puhelusta ei jää jälkeä puhelinlaskuusi. Voit keskustella päivystäjiemme kanssa suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.

Nollalinja


Päihdelinkki.fi
Päihdelinkki-verkkopalvelu tarjoaa tietoa ja tukea päihteistä ja riippuvuuksista. Päihdelinkistä löytyy kattavan tietopankin lisäksi testejä, oma-apusisältöjä, vertaistukea ja neuvontapalvelu. Palvelu on tarkoitettu päihteiden käyttäjille, pelaajille, läheisille ja kaikille riippuvuustiedosta kiinnostuneille. Palvelu on hyödyllinen myös ammattilaisille ja opiskelijoille.

Päihdelinkki.fi


Pelituen E-neuvonta
Pelituen E-neuvonta on kohtaamispaikka kaikille, joita pelaaminen tai netin käyttö mietityttää. E-neuvonnasta saat vinkkejä ja ohjausta pelaamisen ja netin käytön hallintaan sekä tietoa tarjolla olevista palveluista ja materiaaleista. E-neuvonnassa osallistujat pääsevät myös kertomaan ja kysymään juuri heitä pohdituttavista asioista tai huolista peli- ja nettihaittojen parissa työskentelevälle ammattilaiselle.

E-neuvonta toteutetaan Teams-alustalla ja neuvonnassa keskustellaan anonyymisti kirjoittamalla chattiin tai mikrofonin välityksellä.

Joka viikko 
Maanantaisin klo 11.30-12.30
Keskiviikkoisin klo 16-17.30

Pelituen E-neuvonta


Peluuri - tukee, neuvoo ja ohjaa peliongelmissa
Voit olla yhteydessä meihin, jos jokin omassa tai toisen pelaamisessa mietityttää ja haluat pohtia asiaa tarkemmin. Olipa huolesi pieni tai suuri me kuuntelemme ja voimme etsiä sinulle sopivia ratkaisuja yhdessä.

Kuulemme usein pelaajan tai läheisen sanovan: "Olisinpa ottanut yhteyttä aikaisemmin." Koskaan ei ole liian aikaista tai liian myöhäistä hakea apua!

Avoinna ma-pe klo 12-18. Puhelu on täysin maksuton ja voit asioida nimettömänä. Soita 0800 100 101
Peluurin chat on avoinna ma, ke ja pe klo 12-15.

Peluuri.fi


JobCenter
Kouluväsymystä? Ilman opintopaikkaa? Etkö tiedä mikä sinusta tulee isona? Työtön? Ilman harrastuksia? Tarvitsetko tukea työhakuun? 

JobCenter työskentelee moniammatillisesti eri tahojen kanssa. Tärkeimmät ovat työ- ja elinkeinotoimisto, kunnat, terveydenhuolto, koulut, yritykset ja kolmas sektori.

JobCenter


Kirkon keskusteluavun chat
Keskustelut ovat kahdenkeskisiä. Yhteydenottaja näkyy päivystäjälle nimettomänä. Kirkon keskusteluavun chat on valtakunnallinen palvelu, jonka keskustelut ohjautuvat päivystäjille ympäri maata.

Chat on avoinna ma-pe klo 12-20.

Kirkon keskusteluavun chat


Tietoa omaisille tarjottavasta tuesta


FinFami Pohjanmaan ry
Huolestuttaako läheisesi psyykkinen sairaus ja oma jaksamisesi? FinFami Pohjanmaa ry on omaisyhdistys, joka toiminnallaan edistää omaisten hyvinvointia, kun perheessä tai lähipiirissä ilmenee mielenterveysongelmia.
Annamme tietoa psyykkisistä sairauksista sekä tukea omaisen jaksamiseen arjen haasteissa. Tarjoamme omaisille myös ryhmiä, luentoja, kursseja ja virkistystoimintaa. Vertaistukiryhmät ovat ammattilaisten ja vertaisohjaajien ohjaamia ja ne on tarkoitettu puolisoille, sisaruksille, vanhemmille ja aikuisille lapsiomaisille.

Yhdistys pyrkii toiminnallaan vaikuttamaan Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueen mielenterveyspalveluihin korostaen omaisnäkökulmaa perheen pärjäävyyden edistämisessä. Yhdistys toimii yhteistyössä kuntien, mielenterveystyötä tekevien viranomaisten ja ammattilaisten, asiantuntijoiden sekä järjestöjen kanssa.

FinFami Pohjanmaa ry


Surunauha ry
Vertaistukea itsemurhan tehneiden läheisille.
Olet kohdannut valtavan kriisin, johon voi liittyä monenlaisia vaikeita tunteita kuten surua, hämmennystä, häpeää, ahdistusta, pelkoa tai vihaa.
Lohtua voi tuoda se, ettet ole yksin, ja tukea on saatavilla.

Jos haluaisit puhua jonkun kanssa juuri nyt, voit soittaa arkisin klo 9–15 numeroon  044 751 9916 

Surunauha ry


Kriisipuhelin 09 2525 0111 - keskusteluapua kriisiin
MIELI ry:n Kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä numerossa 09 2525 0111. Voit soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti.

Kriisipuhelin auttaa esimerkiksi silloin, kun elämäsi on juuri muuttunut ja sinun on paha olla, olet kokenut järkyttävän tapahtuman, koet, ettet jaksa yksin pelon, huolen tai surun kanssa, sinulla on itsetuhoisia ajatuksia tai olet huolissasi läheisestäsi.

Jos linja on varattu, kehotamme soittamaan hetken kuluttua uudelleen.

Mieli.fi


Puuttuuko tietoa?
Ota yhteyttä Jessica Bårdsnesiin,
jessica.bardsnes@krs.fi 
puh. 040 508 5240