1649–2024

Juhlavuoden logo.Kristiinankaupungin 375 juhlavuosi      

Kristiinankaupungin perustamiskirja päivättiin Turun linnassa 5. päivänä joulukuuta 1649. Vuonna 2024 vietämme 375 juhlavuotta.

Kristiinankaupungin 375- vuotisjuhlavuotta nostetaan kaikessa toiminnassa. Juhlavuoden tavoite vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta ja asukkaiden välistä vuorovaikutusta.

Historia

Kristiinankaupunki perustettiin vuonna 1649 Koppön saarelle kauppapaikaksi. Kreivi, kenraalikuvernööri Per Brahe antoi kaupungille nimen senhetkisen kuningattaren Kristiinan mukaan, tai vaimonsa mukaan, kreivitär Kristina Katarina Stenbock.

Kristiinankaupungin ympärillä oli vireä pohjalainen maaseutu, jolta riitti maailmalle vietäväksi tervaa, lihaa ja viljaa. Ulkomailta purjehtivat laivat toivat satamaan suolaa, rautaa ja Tampereelle perustetuille tehtaille puuvillaa.

Hyvän luonnonsataman ja taitavien laivanrakentajien ansiosta Kristiinankaupungista kasvoi 1800-luvulla merimahti. Kaupungissa oli parhaimmillaan 200 merikapteenia ja Suomen kolmanneksi suurin laivasto. Paikallisia asukkaita palvelivat porvareiden kauppaliikkeet, ja vuotuiset markkinat olivat kuuluisia koko maassa. Vuonna 1850 Kristiinankaupunki oli Suomen 14. suurin kaupunki, asukkaita oli 2 404.

Kun purjelaivojen aikakausi alkoi painua historiaan ja rautakylkiset höyrylaivat valtasivat maailman meret, Kristiinankaupungin mahtiaika alkoi hiipua. Väkeä siirtyi samaan aikaan siirtolaisina meren taakse Amerikkaan ja myöhemmin Ruotsiin.

Kristiinankaupunki onnistui välttymään vuosisatojen ajan tulipaloilta lähes ainoana Pohjoismaisista puutalokaupungeista. Kaupungin historialliseen keskustaan on rakennettu myös uudisrakennuksia, mutta alkuperäinen ruutukaava, raatihuone, historiallinen 1700-luvun kirkko Ulrika Eleonora ja suurin osa keskustan puutaloista on säilynyt.

Nykyään Kristiinankaupungissa on noin 6200 asukasta. Kaupunkiin ovat vuodesta 1973 kuuluneet myös Siipyyn, Lapväärtin ja Tiukan kunnat. Alue tunnetaan erityisesti yrittäjyydestä ja perunanviljelystä - Suomen ruokaperunoista kolmasosa tuotetaan Kristiinankaupungissa. Rikas pohjalainen kulttuuriperintö, elävä kaksikielisyys ja energiahankkeet tuovat paikkakunnalle elämää.

 

Pääjuhla järjestetään 17.8.2024

Kristiinankaupunki 375-juhlavuoden kunniaksi järjestettävä kaikille avoin ja maksuton Puistojuhla järjestään lauantaina 17.8.2024 klo 15 Raatihuoneen puistossa. Puistojuhla on Cittaslow viikolla vuonna 2024. Muut tapahtumat löytyvät tästä.

Haluamme kaikki mukaan juhlimaan! Asukkaat, yhdistykset, yritykset -kaikki ovat tervetulleita keksimään tapahtumia.

Haluatko ilmoittaa tapahtumasta? Ota yhteyttä hyvinvointijohtajaan Emilia Mattsson Nortamoon, emilia.mattsson.nortamo@krs.fi

375 juhlavuosityöryhmässä ovat seuraavat henkilöt: Anja Heinänen, Kent Taipale, Riitta Raikio-Söderlund ja Emilia Mattsson Nortamo.