Kristiinankaupungin kirje hyvinvointialueelle

18.10.2023

Kristiinankaupungin kaupunginhallitus on huolestuneena todennut Pohjanmaan hyvinvointialueen sopeuttamisohjelman seuraukset Kristiinankaupungin osalta. Tämän vuoksi kaupunginhallitus on päättänyt lähettää kirjeen Pohjanmaan hyvinvointialueen hallitukselle ja Pohjanmaan hyvinvointialueen johtoryhmälle:

Hyvät hallituksen jäsenet Pohjanmaan hyvinvointialueella sekä Pohjanmaan hyvinvointialueen johtoryhmän jäsenet,

Kristiinankaupungin kaupungin puolesta haluamme ilmaista suuren huolemme Kristiinankaupungin terveydenhuollon purkamisesta. Ymmärrämme täysin sopeutustoimien tarpeen, mutta toivomme, että toteutatte ne tavalla, joka ei poista kiireellistä vastaanottoa lauantaisin Kristiinankaupungin lääkärinvastaanotolta. Sen sijaan kiireellisen vastaanoton poistamisen sijaan olisi kustannustehokkaampaa ohjata enemmän asiakkaita sinne, jotta keskussairaalan kuormitusta voitaisiin vähentää. Kiireellisen vastaanoton poistaminen haittaa lääkärikeskuksen mahdollisuuksia rekrytoida lääkäreitä ja tarjota hoitoa, joka samalla vähentää painetta Vaasan päivystykseen. Tämä päätös vaikuttaa lopulta myös kielteisesti muihin toimintoihin Kristiinankaupungin terveyskeskuksessa. Jos suunnitelmanne on lopettaa terveyskeskuksen toiminta Kristiinankaupungissa, arvostaisimme avoimuutta ja selkeää viestintää eikä päätösten tekemistä salassa, kuten kiireellisen vastaanoton poistaminen tarkoittaa.

Olemme myös ymmärtäneet, että dialyysin, ihopoliklinikan ja sosiaalihuollon on suunniteltu siirtyvän Kristiinankaupungista Närpiöön. Mitkä ovat todelliset säästökustannukset tämän suhteen? Mikä on seuranta-analyysi niille asiakkaille, jotka tarvitsevat tätä hoitoa?

Pelkäämme, että päätös siirtää intervallihoidot Närpiöön johtaa vähemmän kristiinankaupunkilaisten hakemiseen, mikä puolestaan lisää taakkaa omaishoitajille.

Olemme huolissamme siitä, että tällä hetkellä hoitopaikkaa odottavat kuormittavat sairaaloiden ja vuodeosastojen paikkoja. Geritrimistä ostettujen palvelujen lopettaminen, jossa asiakkaat saisivat kuntoutusta palveluasumispaikan odottamisen aikana, lisää henkilöstön kuormitusta. Riskinä on sairauspoissaolojen lisääntyminen ja työvoimapulan kasvu. Eikö Pohjanmaan hyvinvointialueen johto voi nähdä kokonaisuuden hoito- ja palveluketjuissa päätöksiä tehtäessä, jotta ongelmia ja terveyshaittoja hyvinvointialueella voitaisiin välttää?

Kun Pohjanmaan hyvinvointialueen yhteistoiminta-alue rakennettiin, silloisen sairaanhoitopiirin johdon viesti oli selkeä: palvelujen ei tulisi heikentyä kenellekään, vaan parantua. Kristiinankaupungin palveluihin ehdotetut muutokset eivät vastaa tähän lupausta, vaan ovat selkeä heikennys.

Kristiinankaupungin kaupunginhallitus pyytää Pohjanmaan hyvinvointialueen hallitusta ja johtoryhmää uudelleen arvioimaan edellä mainitut suunnitelmat palvelujen heikentämiseksi Kristiinankaupungissa.

 

Kristiinankaupunki 16.10.2023

Thomas Söderlund, rkp
Kaupunginhallituksen pj.

Mikael Hoxell, rkp
Kaupunginhallituksen II varapj.

Stina Lähteenmäki, rkp
Kaupunginhallituksen jäsen

Eva Lillmangs, rkp
Kaupunginhallituksen jäsen 

Agneta Teir, rkp
Kaupunginhallituksen jäsen

Anja Heinänen, sdp
Kaupunginhallituksen jäsen 

Paavo Rantala, kesk
Kaupunginhallituksen jäsen

Mikael Perjus, kok
Kaupunginhallituksen varajäsen                                                                            

Tapani Rentola, kd
Kaupunginvaltuuston I:n varapj.

Mila Segervall
Kaupunginjohtaja 

Siirry "Uutiset"-sivulle