Merkkihenkilöt

tyraborg
sjoblom

Museon perustaja Tyra Borg (1872-1948) oli suuryrittäjä Antti Ahlströmin ja Eva Holmströmin tytär. Eva Holmström oli Lebellin suvun jälkeläinen. Käydessään Rantakadun talossa kerran 1930-luvulla, tietoisena esi-isiensä asuneen täällä, Tyra Borg kertoi spontaanisti päättäneensä: ”Tähän minä perustan museon”. Määrätietoisesti ja sinnikkäästi hän toteutti visionsa. Vuonna 1936 Tyra Borg osti kiinteistön, joka silloin oli perintönä joutunut De Gamlas Hem -yhdistyksen omistukseen. Hän lahjoitti sittemmin kiinteistön Svenska Odlingens Vänner-nimiselle järjestölle sekä perusti museon hallitsijaksi säätiön. Vuosina 1936-38 tehtiin restaurointi- ja korjaustyöt. Tyra Borg itse tarkisti kaikki hankinnat, jotta häntä ohjaava perusajatus toteutuisi; Lebellin kauppiaantalon tuli olla ”tyylihistoriallinen museo joka kuvastaa porvarisperheiden elämää”.

Tyra Borgin avustajina perustusvuosien aikaan olivat museoalan tuntija Arne Appelgren ja rautatiekirjuri Rafael Sjöblad.

Arne Appelgren toimi vuosikymmenien ajan aina vuoteen 1988 asti kauppiaantalon museaalisena ja kulttuurihistoriallisena asiantuntijana. Ehtymättömine tietoineen hän loi museolle oman selkeän ilmeen.

Rafael Sjöblad (kuollut 1948) maalasi suurella taidolla ja työpanostansa säästämättä tapetit kaikkiin huoneisiin talosta talteen otettujen alkuperäisten tapettiosien perusteella. Hän etsi oikeat värivivahteet, kunnosti ja maalasi uudelleen kalusteita jne. Käsityötaitonsa ja tyylitajunsa vuoksi hän käytännössä toteutti työryhmän muiden osapuolten ideat.

Carl Sjöblom (1909-1996)

Calle Sjöblom oli aito kristiinalainen. Nuoresta pitäen hän oli kiinnostunut rakennushistoriasta ja arkkitehtuurista. Tätinsä Matilda Bergin vaatimuksesta Sjöblomin oli kuitenkin vaihdettava arkkitehtiopintonsa tätinsä omistaman kaupunginhotellin johtajan tehtäviin. Calle Sjöblom johti hotellia vuodesta 1936 vuoteen 1961, jolloin hotelli lopetti toimintansa. Sjöblom oli yhteiskunnallisesti erittäin aktiivinen. Hän toimi kaupunginvaltuuston jäsenenä, kaupunginhallituksessa, seurakunnan vastuutehtävissä, yhdistystoiminnassa ja erilaisten yritysten johdossa. Tärkein ja rakkain hänelle oli kuitenkin Lebellin kauppiaantalo. Sen johdossa Sjöblom oli aktiivisesti mukana vuodesta 1945 viiden vuosikymmenen ajan. Lukemattomat vieraat saivat nauttia Callen elävästä, hyvän muistin ja historiantajun ja hauskojen kaskujen höystämästä opastuksesta museossa, joka kiinteästi yhdistetään hänen persoonaansa. Tyra Borgin museoluomus sai Calle Sjöblomissa uskollisen hallitsijan ja hänen intendenttiaikanaan museo kehittyi yhdeksi Pohjolan parhaista 1700- ja 1800-luvun porvariskulttuuria esittävistä museoista.