Kokoelmat

sisakuva1

naytempire


Lebellin kauppiaantalon kokoelmat koostuvat huonekaluista, käyttöesineistä ja koriste-esineistä joista valtaosa on peräisin 1700-luvun lopulta ja 1800-luvun alkupuoliskolta. Barokkisalin vanhimmat esineet ovat 1600-luvulta; sellaisia ovat esimerkiksi Stralsundissa valmistettu valtava kaappi ja Kristiinankaupungin ensimmäisestä raatihuoneesta peräisin olevat nahkapäällysteiset raatimiesistuimet ja pienet kabinettikaapit.

Museon perustajan Tyra Borgin päämääränä oli luoda mahdollisimman paikallislähtöinen kokoelma, joka kuvastaisi Kristiinankaupungin historiaa kauppa- ja merenkulkukaupunkina. Perunkirjojen ja muiden asiakirjojen avulla tässä on onnistuttu. Jotkut esineistä ovat tiettävästi kuuluneet Lebellin ja Holmströmien perheille, toiset tunnettujen kauppamiesten, laivanvarustajien ja muiden kristiinalaisten porvarien perheille. Esineitä on hankittu huutokaupoista ja kaupunkilaisten lahjoituksina. Päänäyttelyn kokonaisuus on hyvin autenttinen.

Felénin talon 1800-luvun loppua ja 1900-luvun alkua esittävät interiöörit koostuvat testamentatuista, lahjoitetuista ja lainassa olevista esineistä. Felénillä ovat myös Carl Sjöblumin ja Marina Donnerin lahjoittamat lasikokoelmat.

Museon hallussa on myös suurehko valokuvakokoelma sekä Kristiinankaupungin vanhaa kaupunkielämää kuvaavaa arkistomateriaalia.