Yleisötilaisuuteen, yleiseen kokoontumiseen tai julkiseen tilaan ei saa mennä oireisena

24.09.2020

Tiedote 23.9.2020 

Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky. Yleisötilaisuuteen, yleiseen kokoontumiseen tai julkiseen tilaan, jossa on muita henkilöitä samanaikaisesti paikalla, ei saa mennä, jos on edes lieviä sairastumiseen viittaavia oireita.

Asiasta muistutetaan Opetus- ja kulttuuriministeriön ja THL:n tarkennetussa ohjeessa yleisötilaisuuksista, yleisistä kokoontumisista ja julkisista tiloista. Aluehallintovirastot antoivat eilen 22.9. lokakuussa voimaan astuvat päätöksensä yleisötilaisuuksista.

Turvavälit ja kasvomaskin käyttö ehkäisevät tartuntoja

Yleisötilaisuuksissa, yleisissä kokoontumisissa ja julkisissa tiloissa on pidettävä huolta turvaväleistä lähikontaktien välttämiseksi. Henkilömäärää tulee rajata siten, että henkilöiden tai seurueiden väliin jää vähintään 1–2 metriä. Seurueella tarkoitetaan esimerkiksi samassa taloudessa asuvia tai muutenkin jatkuvasti tai säännöllisesti yhteydessä olevia henkilöitä.

Tilaisuuden tai toiminnan järjestäjällä on velvollisuus seurata alueellista epidemiatilannetta. Järjestäjä voi epidemiatilanteen mukaan suositella kasvomaskin käyttöä, jos lähikontakteja ei ole mahdollista välttää koko tilaisuuden ajan.

Yleisötilaisuuksissa myös voimakas äänenkäyttö esimerkiksi kannustettaessa lisää pisaratartunnan riskiä.

”Maskin käyttäminen ei kuitenkaan poista muiden varotoimien tarvetta”, muistuttaa asiantuntijalääkäri Emmi Sarvikivi THL:stä.

Kädet voi kuivata myös rullakäsipyyhkeeseen

Käsihygieniasta on tarkennettu ohjeeseen, että kädet kuivataan pesun jälkeen huolellisesti puhtaaseen, kuivaan pyyhkeeseen. Tämä voi olla joko kertakäyttöinen paperipyyhe tai rullakäsipyyhe, jossa puhdas ja likainen osa eivät ole kosketuksissa toisiinsa.

Linkit:

Ohje koronavirustartuntojen ehkäisemisestä yleisötilaisuuksien ja yleisten kokoontumisten yhteydessä sekä julkisten tilojen käytössä

Aluehallintovirastojen lokakuun päätökset kokoontumisrajoituksista

Tarttuminen ja suojautuminen – koronavirus

Käsienpesu ja yskiminen

 

Siirry "Uutiset"-sivulle