Tiedote: Bobergin vanhan saha-alueen mahdolliset ympäristö- ja terveysriskit selvitetään

03.06.2021

Bobergin vanhan sahan ympäristössä tehdään maaperä- sedimentti- ja pohjavesitutkimuksia kesän 2021 aikana.

Kristiinankaupungissa, Bobergin vanhan saha-alueella tutkitaan maaperää, sedimenttiä sekä pohjavettä kesäkuussa 2021 (viikolla 23). Vanhan sahan alueelta otetaan näytteitä maaperän, sedimentin ja pohjaveden laatua koskevia analyysejä varten. Tutkimusten tarkoituksena on selvittää alueen maaperän, sedimentin ja pohjaveden tila sekä arvioida alueen pilaantuneisuus ja puhdistustarve.

Historiatietojen mukaan kohteessa on toiminut Bobergin saha. Saha-alueen kokonaispinta-ala mantereen puolella on ollut noin 1,45 ha. Lisäksi saha-alueen länsipuolella sijaitseva Gyltgrundin saari on sahan toiminta-aikana toiminut lautataapelialueena. Saha oli toiminnassa vuosien 1908-1954 välisenä aikana. Alueella käsiteltiin sahatavaraa sinistymänestoaineilla (mm. KY5) enintään aikavälillä1940-1954. Historiatietojen mukaan sahalla tehtiin sota-aikana myös ratapölkkyjen kreosoottikyllästystä. Sahatoiminnan lopettamisen jälkeen saha paloi vuonna 1958. Sahatavaraa on jäänyt sahan alueen rannalle sekä Gyltgrundin saaren ympärille.

Kristiinankaupunki ja Pirkanmaan ELY-keskus ovat tehneet sopimuksen saha-alueen ympäristötutkimuksista. Selvitys on osa Pirkanmaan ELY-keskuksen koordinoimaa valtakunnallista Maaperä kuntoon -ohjelmaa, jonka tarkoituksena on tunnistaa, tutkia ja puhdistaa riskikohteita. Selvitykseen liittyvät tutkimus- ja suunnittelutyöt toteuttaa Ramboll Finland Oy. Tutkimustulosten perusteella arvioidaan alueen pilaantuneisuus ja puhdistustarve sekä tarve mahdollisille muille jatkotoimenpiteille tai riskiarviolle. Selvitys valmistuu elokuun 2021 loppuun mennessä.

Lue lisää: maaperakuntoon.fi

Lisätietoja:
Kristiinankaupunki, Markku Niskala, puh. 040 559 9229, markku.niskala@krs.fi
Pirkanmaan ELY-keskus, Henna-Mari Havana, puh. 0295 038 053, henna-mari.havana@ely-keskus.fi
Ramboll Finland Oy, tutkimusten toteuttaja, Sirpa Muotio, puh. 050 3876368, sirpa.muotio@ramboll.fi

Siirry "Uutiset"-sivulle