Mitä suljetussa kirjastossa tapahtuu?

03.04.2020

Kirjasto on asiakkaille suljettuna 18.3 – 13.5.2020 välisenä aikana hallituksen ja presidentin päätöksellä. Sulkemispäätöksellä pyritään estämään coronatartuntojen leviäminen. Sosiaalisten kontaktien välttämisellä on suuri merkitys taudin leviämisen hillitsemiseen. Sulkemis-ohjeistukseen kuuluu myös se, ettemme voi mitenkään toimittaa kirjoja lainaajillemme toistaiseksi. Haluamme osaltamme minimoida riskit taudin leviämiseen asiakkaillemme tai työntekijöillemme noudattamalla myös aluehallintoviraston kirjastoille antamia ohjeita ja suosituksia.

Henkilökunta on kirjastossa silti töissä vaikka ovet ovat asiakkaille kiinni. Mitä kirjastossa tapahtuu kiinnioloaikana?

Kysymyksiin vastaamme tietenkin puhelimitse ja s-postilla tavalliseen tapaan.

Entiseen tapaan hankitaan koko ajan uutta aineistoa asiakkaille lainattavaksi. Kirjalähetykset tulevat kirjastoon näissä poikkeusoloissakin. Kaikki uusi aineisto luetteloidaan ja kuvaillaan tietokantaan tarkkojen kansallisten ja kansainvälisten luettelointisääntöjen mukaisesti. Kirjat varustetaan koodeilla ja tarroilla sekä muovitetaan lainauskuntoon.
bibl01Posti kulkee normaalisti. Päivä- ja aikakauslehdet kirjataan tietokantaan päivittäin, vaikka asiakkaat eivät voikaan niitä nyt lukea. Lehtiaineistonkin tulee olla lainattavissa silloin kun ovet taas avautuvat asiakkaille.

bibl02

Nyt on lisäksi aikaa hyllyjen täydelliseen järjestelyyn ja siivoamiseen, tilojen järjestelyyn ja suunnittelutyöhön. Käymme läpi kirjastojen, kirjastoauton ja lainausasemien aineistoa mm. poistamalla ja varastoimalla.

bibl03
Kaikki kirjat arvioidaan tarkistamalla lainauskerrat ja arvioimalla onko kirja tarpeen varastoida vai voidaanko kokonaan poistaa kokoelmista. Tietokirjoja arvioidaan myös sisällöllisesti : onko olemassa tuoreempaa tutkimustietoa joka kumoaa tarjolla olevan aineiston sisällön : kirja menee poistoihin ja uudempia teoksia aihealueelta kirjataan hankintalistalle.

bibl04
Kaikki pitää olla järjestyksessä kun voimme taas avata ovet!

 

Siirry "Uutiset"-sivulle