Kristiinankaupungin Vaasankatu

18.12.2019

Vaasassa on huomattu, että ympäri maailmaa sijaitsevat Vaasankadut eivät muistuta aitoa Vaasaa. Yksi näistä Vaasankaduista sijaitsee Kristiinankaupungissa, minkä vuoksi vastaamme leikkimieliseen vaasalaisaloitteeseen. 

Kuvamontaasi; Vaasankadun katukyltti sekä Kristiinankaupungin keskustanäkymä.

Kristiinankaupunki on pieni mutta pippurinen kaupunki. Niin on myöskin meidän noin 350 metriä pitkä Vaasankatu. Olemme suurella mielenkiinnolla seuranneet Vaasan kaupungin aloitetta Vaasankatujen saattamisesta edustettavaan kuntoon.

Kristiinankaupungin Vaasankatu, joka kulkee samansuuntaisesti Kristiinankatumme kanssa, on varsin edustava katu. Alla on selvitys siitä, miten täytämme kriteerit:

 

Vaatimuslista kaikille Vaasankaduille

 1. Merinäköala
  Vaasankatu sijaitsee vain kivenheiton päässä merestä. Näin ollen ei ole lainkaan mahdotonta saada merinäköalaa Vaasankadun kodilleen, kunhan vain rakentaa talonsa tarpeeksi korkeaksi. Meillä on myös 370 km pitkä rantaviiva (saaret mukaan laskettuina), jonka yhteydessä merinäköala on taattu.

 2. Ylihyvät työpaikat
  Vaasankadun yhteydessä on useita yrityksiä. Kristiinankaupungilla on ylipäätään monipuolinen ja elinvoimainen elinkeinoelämä kaupungissa sijaitsevien yli 600 yrityksen sekä n. 320 maatilan ansiosta. Kaupungin elinkeinoelämän ydin muodostuu palveluelinkeinoista, teollisuudesta sekä maa- ja metsätaloudesta. Pienet paikalliset yritykset huolehtivat arkielämän sujumisesta. Kunnalla on yksi maan parhaista kuituverkoista, ja se on tärkeä osa etätyön ja työmatkaliikenteen mahdollistamisessa. Yritystoiminta, sukupolvenvaihdokset ja eläköitymisen myötä vapautuvat työpaikat luovat uusia työllistymismahdollisuuksia kaupunkiin.

 3. Energiaklusteri
  Hankkeita on toteutettu ja toteutetaan energia-alalla. Työstämme strategia- ja toimintasuunnitelmaa, joka perustuu kiertotalouden vähähiilisyyden ja resurssitehokkuuden periaatteisiin.

 4. Unescon maailmanperintökohde
  Kristiinankaupungin ainutlaatuinen puutalomiljöö pitäisi ehdottomasti sisällyttää maailmanperintökohteisiin, mistä on myös jätetty anomus.

 5. Strömsö
  Vaasankadun varrella on hienoja omakotitaloja. Kristiinankaupunki voi kerskailla sillä, että Mr. Strömsö, Jim Björni, on varttunut kauniissa puutalomiljöössämme, mikä varmasti on inspiroinut häntä hänen työssään Strömsössä.

 6. 20 kulttuurikohdetta kilometrin säteellä
  Kristiinankaupunki on eloisa ja täynnä kulttuurihenkeä, pienen kokonsa ansiosta (koko kaupungin keskusta mahtuu kilometrin säteelle) yhden kilometrin säteelle mahtuu vallan helposti 20 kulttuurikohdetta. Meillä on kulttuuritalo Dux, jossa toimii myös elokuvateatterimme, kaksi museota, Myllyvuori, taidegalleria, Kissanpiiskaajankuja, veturitalli, panimo ja satamakonttori, useita hotelleja, ravintoloita, uimarantoja, puistoja ja leikkipuistoja, luontopolkuja, sekä historiallisia rakennuksia kuten raatihuone, kirjasto ja tullituvat. Tietenkin haluamme myös korostaa, että me olemme parhaiten säilynyt suurvallanaikainen ruutukaavakaupunki, jossa on monia mahtavia aikoinaan merikapteenien ja kauppiaiden omistuksessa olleita rakennuksia, mistä todisteena on myös vanha hautausmaa kaupungin itäpuolella.

 7. Edulliset ja tasokkaat asunnot
  Vaasankadun varrella on viihtyisiä omakotitaloja. Tällä hetkellä on Vaasankadulla yksi vapaa tontti valmiina ottamaan vastaan uudet asukkaat! Kivenheiton päässä Vaasankadulta on myös aivan uusi asuntoalue. Asuntoalue on hyvällä paikalla meren läheisyydessä ja parasta aikaa on käynnissä kampanja, joka mahdollistaa tontin ostamisen puoleen hintaan 30.4.2020 asti!

 8. 97 kieltä ja 120 kansallisuutta
  Kristiinankaupungissa puhutaan tilastokeskuksen mukaan vähintään 10 kieltä, mikä tavallaan vastaa Vaasan tasoa, kun asukasmäärämme on n. 10 % Vaasan asukasmäärästä. Toivomme luonnollisesti lisää asukkaita, esim. yllä mainitulle asuntoalueelle.

 9. Aurinkopäivien määrä Vaasan tasolle
  Kristiinankaupunki ei ole kovinkaan kaukana Vaasasta, mikä tarkoittaa, että sää on sama kuin Vaasassa.

 10. Joka neljäs vastaantulija kadulla on opiskelija
  Suomenkielinen lukiomme sijaitsee aivan kulman takana. Molemmat lukiomme ovat saaneet loistavia tuloksia vertailuissa, muutama viikko sitten Kristiinankaupungin ruotsinkielinen lukio sijoittui kolmannelle sijalle kansallisessa pienten lukioiden vertailussa. Pohjanmaan vastaavassa listauksessa ylsi kaksi lukiotamme sijoille 1 ja 4.

 11. Helppo elämä
  Kristiinankaupunki elää #leppoisaaelämää vuodesta 2011 jolloin meistä tuli Suomen ensimmäinen ja toistaisesi ainoa Cittaslow-kaupunki. Kaupungilla on monia vetonauloja kuten hyvät koulutuspalvelut ja muut peruspalvelut sisältäen terveyskampuksen, monipuoliset vapaa-ajanpalvelut ja vireän yhdistystoiminnan. Tavoitteena on hyvinvoinnin ja elämänilon tuottaminen asukkaille. Vuonna 2011 myönnetty Cittaslow-jäsenyys on tunnustus kaupungin henkeä ja elämänlaatua kohtaan. Cittaslow-filosofia korostaa täysiarvoista elämää ilman stressiä ja kiirettä paikallisia ja kestäviä ratkaisuja kunnioittaen. Voit usein mennä töihin kävellen tai pyörällä. Jos kuljet töihin autolla vältyt ruuhkilta ja parkkipaikka löytyy aina helposti. Cittaslow-filosofiasta on tullut kaupungin luonnollinen kehittämisen väline. Leppoisa elämä jatkuu kuten myös kehitys.

 

Kiitos Vaasan kaupungille, että huomioitte meidät tässä asiassa. Tarkastimme luonnollisesti innoissamme löytyykö maailmalta Kristiinankaupunginkatuja. Löysimmekin yhden, joka sattumoisin sijaitsee Vaasassa.

Mielestämme Kristiinankaupunginkadun varrella tulisi olla puutaloja ja siellä pitäisi olla tilaa vähintään yhdelle perunaviljelmälle, koska 1/3 Suomen perunasta tulee Kristiinankaupungista.

Tervetuloa vierailemaan kaupunkiimme ja tutustumaan sen ilmapiiriin!

 

 

Siirry "Uutiset"-sivulle