Tidigare studerande berättar

Philip Eriksson
01 philip eriksson

”Lappfjärds folkhögskolas ljudtekniklinje gav mig både energi och glädje, det var kul att lära sig! Jag fick en stadig grund att stå på, speciellt teoretiskt, vilket vi sedan under många olika övningar fick omsätta i praktik. På skolan hade jag möjlighet att använda musikstudion i princip dag och natt.” Efter studierna på Lappfjärds folkhögskolas ljudtekniklinje år 2009 startade Philip Eriksson sin karriär inom ljud med att jobba som livetekniker. Efter att ha jobbat med en rad olika artister och på festivaler under några år studerade han vidare på Stockholms dramatiska högskola på kandidatprogrammet för filmljud. Philip är nu krediterad för kortfilmer, dokumentärer samt en långfilm, men gick över till spelvärlden och jobb på Battlefield Hardline. Nu är han mest känd för sitt arbete som ljuddesigner på olika Star Wars Battlefront– och Battlefield-titlar på EA DICE i Stockholm. ”Jag använder mig dagligen av den kunskap som utbildningen gav och jag har aldrig ångrat att jag valde Lappfjärds folkhögskola! Under utbildningen knyter man många fina kontakter, och dem har jag samarbetat med efteråt. Skolan har en fin pedagogik som är både praktisk och teoretisk. Den gör att alla har möjlighet att lära sig, och jag måste också få tillägga att maten är helt fantastisk!” Philip Eriksson har arbetat med: Ljuddesigner (spel): Battlefield Hardline, Star Wars Battlefront, Star Wars Battlefront: Battle of Jakku, Star Wars Battlefront: Outer Rim, Battlefield 1, Star Wars Battlefront: Scarif, Battlefield 1: They shall not pass, Star Wars Battlefront II, Star Wars Battlefront II: The Last Jedi. Ljuddesigner (film): Catwalk, Rosa Moln

 

Victor Sågfors - Låtskrivare / Musikproducent , Multi-platinum belönad med framgångar i Japan
02 victor sagfors
Tiden på produktionslinjen var ett viktigt steg i min karriär som låtskrivare och producent! För mig var folkhögskolan en lugn och inspirerande miljö med likasinnade studerande. Kunskaperna och kontaktnätet som jag fick där har jag nytta av ännu idag!

 

Mathias ”Vreth” Lillmåns - Sångare i Finntroll, Freelance ljudtekniker och producent, Yrkeshögskolan Novia, mentor
03 mathias lillmans

Direkt efter mina studier på ljudtekniklinjen fick jag anställning på studion KRS-Music i Nykarleby. Min tid där började från min arbetspraktik där under studietiden i Lappfjärd, 2002-2004. Nu efter 15 år gör jag fortfarande jobb för studion, men år 2006 fick jag platsen som sångare i metalbandet Finntroll och har levt som heltidsmusiker fram till 2012 då jag bestämde mig för att ta upp studioarbetet igen vid sidan om musicerandet. Jag blev frilansproducent och har jobbat i Finland och Sverige med bl.a. Sonic Pump Studios, Chartmakers och FinnVox, Studio Korkeakoski, Studio Fredman, Fascination Street, Sonic Lab, Wolfthrone Studios, Nordic Audio Labs och Biotech Audio för att nämna några. År 2016 inledde jag ett samarbete med Yrkeshögskolan Novia som mentor för unga musiker. Det viktigaste som jag fick med mig från Lappfjärd, utöver bred och stadig grundkunskap inom ljudteknik, var ett väldigt kritiskt öra. Alla dessa timmar spenderade på kritisk lyssning har varit till otroligt stor nytta inom mitt arbete som tekniker och framför allt numera som producent!

 

Kristoffer Svenn
04 kristoffersvenn

Vad har jag fått ut av studierna på ljudtekniklinjen? Ett yrke! Redan under studieiden började jag få ljudkeikkor som freelancer och efter ett par år som ljudtekniker kom jag av en slump in på ljus, och här är jag nu! Har nu jobbat 10 år heltid som ljustekniker. Har eget företag och har turnerat med ett stort antal artister land och rike runt och i hela världen. Jobbar som bäst som ljusdesigner och operator för Sonata Arctica och Lauri Tähkä. Ett tips: kom ihåg att markera på timmarna i skolan.

 

Tom ”Riddo” Ridberg - Musiker, kapellmästare, regissör
05 tom ridberg

När jag som 23-åring började studera på musiklinjen kände jag att jag hade hittat rätt! Före det hade jag spelat i dansband och studierna öppnade nya musikaliska dörrar. Snart kände jag att det var musik jag ville arbeta med och livnära mej på. Efter tre år som studerande och ett år som lärare har jag jobbat som frilans, varav de senare åren mest inom teatern, men musiken har alltid varit närvarande i projekten som jag har lett. I början av 1990-talet hann jag också fungera som inspelningstekniker i Music Box-studion i Pargas.

 

Jacob Jern
06 jacob jern

Som AV-tekniker på ett fartyg är min uppgift att sköta om ljud, ljus och bild, främst i nattklubben men även på andra ställen där vi har artister. Vi sköter även tekniken i konferensavdelningen och arkitekturbelysningen på hela båten. Jag har förmånen att få jobba med ny och modern utrustning och massor av fina artister. Jag kan varmt rekommendera folkhögskolan åt alla som är intresserade av att studera ljudteknik! På ljudtekniklinjen 2012-2014 fick jag en bra grund som gav mig möjlighet att börja jobba i en intressant och mångsidig bransch. Ännu idag när jag stöter på problem tänker jag tillbaka till studietiden och funderar hur vi löste motsvarande problem där, eller ”vad var det nu vi läste/lärde/testade/ konstaterade”. Förutom en bra, mångsidig och intressant utbildning har jag även fått många vänner från studietiden och en massa fina minnen!

 

Stefan ”Kilju” Lindblom - Basist, arrangör, producent, pedagog
07 stefan lindblom

Jag landade i Lappfjärd efter gymnasiet 1986, eftersom jag ville utforska vart mitt stora musikintresse kunde ta mig. Tiden på folkhögskolan blev starten på en lång karriär, som inneburit allt från TV, teater, studio och live-framträdanden m.m.

 

Christian Hernberg
08 christian hernberg

Jag studerade på ljudtekniklinjen under åren 2000-2002, och efter det studerade jag vidare till medianom inom film- och tv-produktion med inriktning på ljudteknik. Efter det har jag jobbat som frilansande ljudtekniker på festivaler, spelningar och långfilmer mm. Idag är jag teknisk ansvarig på Tanssiteatteri Raatikko i Vanda, där jag sköter om att allt tekniskt fungerar på teatern. Jag jobbar bl.a. med att köra föreställningarnas ljud, ljus och video och planerar shower tillsamman med ljus- och ljuddesigners. Jag bygger också en del dekorer och rekvisita samt ansvarar för service och underhåll. Som tekniker på en liten teater behöver man en bred kunskap om allt mellan antenn till jord. Under utbildningen fick jag lära mig grunderna i ljud- och ljusteknik, och det har jag nytta av varje dag i mitt arbete!

 

Svante Colérus
09 svante colerus

Ett evigt tack till folkhögskolan i Lappfjärd! Skolan var den bästa plattformen för att lära sig grunderna i ljudteknik. Undervisningen var lättförståelig och inspirerande. Jag studerade vidare på Aalto-Universitets avdelning för filmkonst och blev BA i filmkonst med inriktning på filmljud och ljud design hösten 2009 och MA hösten 2015. Jag har livnärt mig på heltid med filmarbete sedan 2010. Bland annat har jag gjort inspelning och mixning för alla tre säsonger av tv-serien Sami Yaffa SoundTracker. Svante Colérus har arbetat med: Full of Love, Pohjolan Enkeli. Spandex Sapiens, Fingerpori, Tumma Kristus, Miami, Hymyilevä Mies, Tyttö nimeltä Varpu, He ovat paenneet, Bekas

 

Jenny Lahtinen - Frilansmusiker, låtskrivare, Steinway Piano Gallery Helsingfors
10 jenny lahtinen

Folkhögskolan i Lappfjärd gav mig färdigheter för att kunna söka vidare till universitet och förberedde mig för ett liv som yrkesmusiker. I Lappfjärd lärde jag dessutom känna många blivande arbetskollegor. Utbildningen gav mig möjlighet att studera pop/jazz piano i en modern och inspirerande omgivning och med de bästa lärarna. Vi fick mycket erfarenhet av att spela in i en professionell studio och det inspirerade mig sedan till att söka in till Piteå Musikhögskolas studiomusikerlinje. I Lappfjärd lärde jag mig goda inspelningsrutiner och dem hade jag nytta av när jag arbetade med olika producenter i Los Angeles under min tid som utbytesstudent från Piteå.

 

Stefan Backas
11 stefan backas

Jag hade nöjet att börja mitt livslånga lärande om ljud i Lappfjärds Folkhögskola åren 2001-2003. Mitt stora intresse för ljud har tillsammans med den mångsidiga kunskap som så generöst delades ut under utbildningstiden gett mej en mångfald av olika erfarenheter genom åren. Jag har haft äran att jobba som ljudmästare på Wasa Teater och funnit mig själv i de flesta andra situationer och sammanhang som en ljudtekniker kan föreställa sig. Jag har jobbat med liveproduktioner och konserter, i studio med musikproduktioner, TV-produktioner och film, foley, radioteater, field recording, dans, konst, performances, installationer et.c. De senaste åren har jag studerat ljud som terapiform och utforskat ljudens primära egenskaper och hur de påverkar oss människor både fysiskt, mentalt, känslomässigt och spirituellt. Med ljud som intresse kan du hålla dej sysselsatt i flera livstider!

 

Sebastian Lindqvist
12 sebastian lindqvist

Jag studerade på ljudtekniklinjen från år 2012-2013. Utbildningen var mycket lärorik med en stor dos praktik—allt från att rigga upp hela ljudåtergivningen och sköta om ljudet på olika ställen till att arbeta i en otroligt fin studio. Där lärde jag mig grunderna i inspelning och t.ex. skillnaden mellan olika mikrofoner. Våren 2013 sökte jag vidare till musikteknologilinjen på Pop & Jazz Konservatoriet, dit jag garanterat inte skulle ha kommit in utan studierna i Lappfjärd! Samma vår gjorde jag också en provspelning för Jessica Wolff och sedan dess har jag spelat i hennes band. Vi har turnerat i Japan, Indien och runt om i Finland. Under inspelningarna av hennes andra skiva, Grounded, jobbade jag med de finländska topproducenterna Jonas Olsson och Hiili Hiilesmaa. På hösten 2018 sticker vi iväg till Tyskland! I dagens läge jobbar jag på F-musik i Vanda samt deltid som online mixare på mitt eget företag Lindqvist Recording.

 

Anders Vestergård
13 andersvestergard

Musiker, pedagog, Ledare för Kulturlinjerna på Fridhems Folkhögskola, Delägare i Drumvoice Records. För mig var musiklinjen i Lappfjärd av oerhört stor betydelse för min utveckling. Utbildningen var mitt första steg mot att ägna mig åt musik på heltid och gav mig en gedigen musikalisk grund att stå på. Utan den kunskap och de kontakter jag fick där hade jag troligtvis inte blivit musiker. - Folkhögskola kan verkligen göra skillnad i folks liv!

 

Sara Långvik - Låtskrivare, producent, lärare
14 sara langivk

Efter att ha gått på musikproduktionslinjen jobbar jag idag som Broadcast engineer på TV-kanalen Eurosport, men även som intern föreläsare på SAE institute i Stockholm, bland annat i ”okonventionell musikproduktion”.

 

Sam Fröjdö - Musiker, dirigent, kompositör
15 samfrojdo

Folkhögskolan i Lappfjärd kom att bli det första steget in i mitt liv som proffsmusiker. Med drömmen om att bli en trummis av världsklass klev jag in i den vackra byggnaden vid Lappfjärds å. Med hjälp av de som där tog hand om min musikalitet och breddade min syn på densamma har jag därefter åstadkommit så mycket mer. Som grundare av Åbo School of rock, kompositör, kördirigent, arrangör, sångare och musiker på otaliga scener står jag tacksam för det som Lappfjärd gav mig!

 

Ralf Nyqvist - Kompositör, arrangör, musiker, pedagog
16ralfnyqvist

Vi fick undervisning på hög nivå och ambitionerna att bli professionell musiker växte under de tre år jag gick på skolan. Lappfjärd har en gedigen och lång tradition inom musik- och ljudtekniker-utbildningen i Finland med behöriga och yrkeskunniga lärare. Som pedagog har jag ofta besökt skolan för att ge något tillbaka till skolan som varit så viktigt för mig i mitt yrkesval!

 

Niklas Harju - Frilansande ljudtekniker och tekniskt ansvarig på Schaumansalen i Jakobstad
17niklasharju
De två åren jag gick i Lappfjärd öppnades helt nya dörrar för mig. När jag kom dit visste jag nästan ingenting om ljudteknik, men jag fick möjlighet att utveckla den kompetens jag nu använder i mitt professionella liv. Studierna gav mig väldigt mycket och jag ser tillbaka på tiden som några av de roligaste åren i mitt liv!

 

Janne Hyöty - Låtskrivare, producent, musiker
18jannehyoty

Jag studerade musik i Lappfjärd mellan 1988 och 1991 och utvecklade en stadig musikalisk grund att stå på! Efter studierna jobbade jag i många år som musiker och musiklärare. Idag är jag i första hand låtskrivare, musikproducent och musikförläggare med framgångar bl.a. på den japanska marknaden.

 

Mikaela Pada - Låtskrivare, producent CM-Music
19mikaelapada

Jag studerade musikproduktion och ljudteknik i Lappfjärd åren 2006-2009 och fick en stabil grund i form av musikteori, branschkunskap, projektarbeten och konserter. Skoltiden gav mig värdefulla erfarenheter av hur det är att jobba i musikbranschen och ett fint kontaktnät inom det finlandssvenska musiklivet. Idag jobbar jag som musikproducent och låtskrivare för musikförlaget Sugar House Publishing och är delägare i CM-Music. Jag ser tillbaka på tiden på folkhögskolann med glädje. Stämningen i skolan var familjär bland såväl stude-rande som personal och jag fick vänner för livet!

 

Emil Nordström - Musiker, arrangör och pedagog
20emilnordstrom

Läsåret i Lappfjärd var ett av de mest givande åren under min utbildning! Där träffade jag många nya vänner och framtida kollegor och blev säker på att det var just musik jag ville jobba med i framtiden. Vi kunde använda övningsutrymmena från morgon till kväll och gjorde många olika typer av live-och studioprojekt. Musikteoriundervisningen var i toppklass! Det jag lärde mig har fungerat som en stadig grund att stå på i mitt jobb!

 

Jahorina Kolppanen - Dramainstruktör, Musikalartist
21jahorinakolppanen

Min tid på folkhögskolan i Lappfjärd gjorde mig till en skickligare sångerska, gav mig större scenvana och gav mig många goda vänner och minnen för livet! Utbildningen gav mig möjlighet att pröva på och utforska musikens mångfald och hitta mig själv i den. Jag upplevde att jag fick undervisning efter mina egna behov och att lärarna var väldigt bra på att både utmana mig och uppmuntra mig att göra nya saker. Studierna fick mig att inse att musik och sång var något jag ville fortsätta med och återuppväckte min kärlek till musikal. Ett år blev till två, och min tid i Lappfjärd blev mycket mer betydelsefull än vad jag någonsin hade trott att den skulle kunna bli!

 

Owe Inborr - Musiker, producent, företagare
22oweInborr

Jag studerade i Lappfjärd mellan 2011 och 2015. Det blev 2 år på musiklinjen, 1 år på musikproduktion och 1 år på ljudtekniklinjen. Jag satt uppe till midnatt otaliga gånger i studion för att jag ville lära mig allt om ljudteknik och inspelning. Jag minns också hur roligt vi hade på ljudtekniklinjen då vi jobbade med de riktigt stora showerna tillsammans med Närpes Skolmusikkår. Vid sidan om studierna byggde jag en egen studio, och idag har jag en framgångsrik verksamhet och samarbetar med ett av världens största skivbolag inom metal genren. Jag har också en egen ljud– och ljusfirma. Tack vare Lappfjärds Folkhögskola blev allt detta möjligt för mig!

 

Marcus Söderström - Frilansande musiker, Utbildningsansvarig för musik och scenkonst, Yrkeshögskolan Novia
23Soderstrom

Jag började studera på Lappfjärds folkhögskola 1989, direkt efter hög-stadiet. Det var himmelriket för en ung och nyfiken musiker där man umgicks, spelade, övade och andades musik dagar, kvällar och nätter i en kreativ miljö! Studierna gav en bred och stabil musikalisk grund att stå på som yrkesmusiker och inför vidare studier. Flera av mina studiekompisar är idag aktiva inom musikbranschen.

 

Tony Lagerström - Artist, producent
24Lagerstrom

Jag studerade på musikproduktionslinjen 2014-2015. Den professionella utrustningen och de fina utrymmena på skolan gav stora möjligheter att utvecklas inom inspelning och mixning samtidigt som jag fick möjligheten att lära mig musikteori. Idag jobbar jag heltid med elektronisk musik, och främst med mitt artistprojekt Tontario. Det senaste året har jag släppt musik på det brittiska skivbolaget Anjunadeep och haft spelningar i bl.a. Storbritannien, Island och Indien.

 

Stefan Brokvist - Frilansmusiker , lärare
25Brokvist

Jag studerade under åren 1987-90 på musiklinjen i Lappfjärd. Förutom tillgången till några av landets bästa lärare och föreläsare var kontakterna med andra musikintresserade ungdomar viktiga för mitt fortsatta laborerande i musikens underbara värld. En stor del av de jag mötte i Lappfjärd blev vänner, kollegor, arbetsgivare och konkurrenter.