Elinkeinot

Kunnan elinkeinorakenne 2015:

Alkutuotanto: 12 %

Teollisuus: 16,2 %

Palvelut: 70,7 %

Maa- ja metsätalouden sekä kalastuksen osuus on siten 12 %, palvelujen osuus 70,7 % ja teollisuuden runsaat 16,2 % alueen työpaikoista. Seutukunnan elinkeinoelämä tarjoaa myös entistä enemmän uusia työpaikkoja ja yrittämismahdollisuuksia.


Alkutuotanto

Kunnan alkutuotantoon lasketaan maa- ja karjatalous, puutarhaviljely, metsätalous ja kalastus. Niiden työllistävä vaikutus on arviolta 12 %. Kristiinankaupungin perunanviljelijät tuottavat vuosittain noin 70% koko maan ruokaperunoista ja noin 30 % perunantuotannosta kokonaisuudessaan.


Teollisuus

Teollisuuselinkeinojen osuus on runsaat 16 % työpaikoista. Elinkeinoteollisuus koostuu pääasiassa perunanviljelystä ja siihen liittyvästä jatkojalostuksesta.

Metalliteollisuus ja puunjalostus ovat tärkeitä toimialoja, teollisuustyöpaikkoja on noin 770. Alueella on myös runsaasti teknistä osaamista omaavia huipputeknologiayrityksiä. Metalli- ja puunjalostusteollisuudessa on myös monivuotista kokemusta, ja yritykset tarjoavat laadukkaita tuotteita sekä kotimaan markkinoille että vientiin.


Palvelualat ja matkailu

Matkailun merkitys on edelleen kasvussa. Vuonna 1649 rakennetun perinteisen puutalokaupungin kapeat kadut ja kujat henkivät 1800-luvun tunnelmaa. Valkoisen raatihuoneen, kirkontornin ja tuulimyllyn koristama silhuetti toivottaa matkailijat tervetulleiksi kaupunkiin. Kaupunki on tunnettu paitsi kesämarkkinoistaan, jotka houkuttelevat joka vuosi 50 000 kävijää, myös Mikkelin- ja Kynttilänmarkkinoistaan sekä syyskuussa järjestettävistä Vanhanajan toripäivistä. Kristiinan markkinoille tulee ihmisiä ostoksille edelleenkin sekä läheltä että kaukaa. Keskustassa on vierailijoille hyvät pysäköintimahdollisuudet.

Runsas vapaa-ajanasutus elävöittää Kristiinankaupungin katukuvaa varsinkin huhtikuusta syyskuuhun sekä isojen juhlapyhien aikaan. Myös muina vuodenaikoina kävijöille on tarjolla viihtyisiä elämyksiä, ja kaupungissa käy matkailijoita ympäri vuoden. Torilla voi tuntea pikkukaupungin sykkeen. Jokainen löytää mieleisensä majoitus- ja ruokapaikan, ja halutessaan kaupunkiin voi tutustua lähemmin tilaamalla opastuksen. Lisätietoja saa matkailutoimistosta ja sivustosta www.visitkristinestad.fi
| Ostetaan | Vuokrataan | Myydään |