Juli: Torkning på klädstrecket ger sommarkänsla i kläderna

I Finland ställer vädret utmaningar för torkning av kläderna, men inte på sommaren! Kläder som hänger på klädstrecket torkar snabbt i solen och får även en doft av sommar. Kläderna slits heller inte som de gör i torktumlaren.

Besparingar: Att torka kläderna utomhus kräver ingen energi. Kläderna slits mindre på klädstrecket än jämfört med torktumlaren så du behöver inte köpa nya kläder så ofta.

Observera: Kläderna torkar långsammare på klädstrecket än i torktumlaren och med undantag av sommaren är möjligheterna att hänga upp kläderna på tork begränsade.         I ett eluppvärmt hus är det inte mer energieffektivt att torka kläderna på snöre inomhus underuppvärmningssäsongen, eftersom batterierna tvingas avlägsna den fukt som kommer från tvätten.

Mindre koldioxidavtryck: Genom att torka kläderna på ett klädstreck en gång i veckan i stället för i torktumlaren minskar ditt koldioxidavtryck med en och an halv procent om året. Om en miljon finländare gör så här blir besparingen det totala koldioxidavtrycket från 14 000 personer. Det uppstår besparingar i tillverkningen av torktumlare och genom den mindre elförbrukningen.

Källa: https://www.sitra.fi/sv/projekt/100-smarta-vardagsgarningar/