10 år av medlemskap

Cittaslow-symbolen hänger på en röd trävägg.

Vet du vad Cittaslow är?

Kristinestad blev medlem av det internationella Cittaslow-nätverket 9.4.2011 och firarde förra året 10 år som Cittaslow-stad.

De städer som är medlemmar i nätverket ska uppfylla ett 70-tal kriterier som berör bland annat infrastruktur, gästfrihet, miljöarbete, partnerskap, jordbruk, turism och social samhörighet. Men vad betyder dessa kriterier för oss i Kristinestad?

Under jubileumsåret kommer vi att presentera en del av kriterierna för att ge en tydligare bild av vad Cittaslow är och vad det betyder för oss i Kristinestad.

Häng med, antingen här eller på stadens Facebooksida

Kriterium: Stöd för kampanjer och aktiviteter som stöder Slowfood konceptet

Under Cittaslow-veckan arrangeras evenemanget CittaGo där olika gårdar och besöksmål runtom i Kristinestad är öppna för besökare. Evenemanget visar upp bredden på den lokala matproduktionen och uppmuntrar Kristinestadsborna att utnyttja våra lokalproducerade varor. Slowfood är också ett bekant fenomen inom stadens egna kök och hos restaurangerna och caféerna. Lokalt producerade livsmedel används så långt det bara är möjligt. Potatis, grönsaker, fisk, kött, ägg och mycket mer finns att fås inom kommunens gränser. Och lokalproducerat är dessutom gott!

Kriterium: Områden och utrymmen för unga att samlas (första av flera inlägg)

Vem behöver Lappland då vi har Bötombergen? Tänk att det i Kristinestad finns denna underbara, natursköna plats som erbjuder aktiviteter både vintertid och sommartid. På vintern är backen full av barn och unga: man kan åka ner för backen, pulka eller ta en tur i längskidspåret. Sommartid kan man vandra längs vandringslederna, träna i motionstrappan eller ta ett dopp i sjön. Här finns något för alla! Dessutom drivs detta område med hjälp av talkokrafter - ett stort Cittaslow-tack till eldsjälarna på Bötombergen!