Fysioterapia


Avoinna

Maanantai–torstai klo 8.00-16.00;
Perjantai klo 8.00-14.15
vard o omsorgscentralen kristinestad 7Apuvälinelainaus arkisin klo 8.00-9.00 tai ajanvarauksella.

Puhelinaika arkisin klo 8.00-9.00
Puh. (06) 221 8471


Osastonhoitaja Robert Sunden
robert.sunden@krs.fi

Fysioterapiaosaston tavoite on edistää ja ylläpitää väestön työ- ja toimintakykyä sekä kannustaa asiakkaita itsehoidon avulla tuki- ja liikuntaelinvaivojen hoitoon ja ehkäisyyn.

 

Fysioterapiosaston toiminta


Fysioterapeutin suoravastaanotto tuki- ja liikuntaelinvaivoissa

2.5.2016 Kristiinankaupungin perusturvakeskuksessa käynnistyi fysioterapeutin suoravastaanottotoiminta, joka tarkoittaa että henkilö, jolla on olkapää-, niska-, alaselkä- lonkka-, polvi-  tai jalkaterän alueen vaivaa, pääsee suoraan fysioterapeutin vastaanotolle. Fysioterapeutti tutkii, ohjaa kivunhoidossa sekä antaa itsehoito-ohjeita. Seurantaa järjestetään tarpeen mukaan. Tarvittaessa potilas ohjataan yksityisen fysioterapian puolelle.

Toiminnan tavoitteena on sairauslomatarpeen vähentyminen sekä vaivojen kroonistumisen ehkäisy.

Otat yhteyttä hoitotarpeenarviointiin (päivystys, 06 221 8600). Mikäli olet fysioterapiaan soveltuva asiakas, saat ajan varattua suoraan fysioterapiaan.

Ennen fysioterapiakäyntiä täytät esitietolomakkeen. Tämän voit joko tulostaa itsellesi (linkki alla) ja täyttää kotona, tai saapua 15 min. aikaisemmin fysioterapiaan ja täyttää lomake paikan päällä.

Fysioterapeutti voi kirjoittaa sairaslomaa 5 päivää, sekä tarpeen mukaan järjestää tarvittava kipulääkitys päivystävän lääkärin kautta.

Sinulla on aina oikeus tavata lääkäri, mikäli niin toivot.

Fysioterapian kautta potilas saa kattavamman tutkimuksen ja tarkemmat itsehoito-ohjeet. Fysioterapeutin suoravastaanotto on osoittautunut tehokkaaksi tavaksi hoitaa tules-vaivoja, jota myös asiakkat ovat arvostaneet.

Esitietolomake (pdf, 113 kb)

 

Apuvälinepalvelu

1.1.2018 lähtien apuvälinelainaamo on osa Vaasan alueellista apuvälinekeskusta. Lyhytaikaiseen 3 kk, lainaukseen luovutetaan kyynärsauvoja, keppejä ja muita liikunnallisia apuvälineitä. Pitkäaikaislainasta päätetään tapauskohtaisesti. Jos kyseessä on lääkinnällisen kuntoutuksen apuväline, kuten yksilöllinen pyörätuoli, sähkösänky tai vastaava, päättää hankinnasta kuntoutustyöryhmä. Pehmeitä tukia tilapäiseen käyttöön tarkoitetut tuet eivät enää kuulu lainaamolle, mutta lainataan koekäyttöön maks. 2 viikoksi niin kauan kun varastoa on. Tämän jälkeen tuki on hankittava itse.
Apuvälinepalvelu on maksutonta.

 

Ryhmätoiminta

Terveysliikuntaryhmiä järjestetään erikoisryhmille. Näitä ovat mm. selkä-, sydän-, niska- ja preoperatiivinen ryhmä. Terapia-altaassa järjestetään ryhmiä tuki- ja liikuntaelinsairaille lääkärin lähetteellä. Ryhmät ovat maksuttomia ja niihin tarvitaan terveyskeskuslääkärin lähete tai fysioterapeutin suositus. Allasmaksu on 5 €/ käynti.

 

Polikliininen fysioterapia

Fysioterapiaa annetaan yksilöllisesti 2-5 kertaa terveyskeskuslääkärin tai erikoissairaanhoidon lääkärin lähetteellä, mikäli hoidon aloite on tehty perusturvakeskuksen lääkärin toimesta. Fysioterapia sisältää ohjausta ja neuvontaa itsehoidon tueksi sekä liikehoitoa ja fysikaalisia hoitoja. Poliklinikkamaksu on 11,40 € /käynti. 

 

Kuntoutusosasto

Kuntoutusosaston potilaiden fysioterapiatarpeen määrittelee osaston lääkäri; terapia sisältyy hoitopäivämaksuun. Tarvittaessa tehdään kotikäyntejä apuvälinetarpeen ja kotona selviytymisen arvioimiseksi.

 

Kotikuntoutus

Puhelin: 0400 861 665

Kotikuntoutus aloitettiin kotona asuvien ikäihmisten tukemiseksi.Kotikuntoutus aloitettiin kotona asuvien ikäihmisten tukemiseksi. Aloite kotikuntoutukseen voi tulla kotihoidosta, kuntoutusosastolta, fysioterapiasta tai lääkärinvastaanotolta. Omainen voi myös itse tehdä aloitteen. Kotikuntoutuksesta vastaa fysioterapeutti. Kotikuntoutuksessa tehdään toimintakyky ja apuvälinetarvekartoitus sekä kuntoutusta tarpeen mukaan yhteistyössä kotihoidon henkilökunnan ja omaisten kanssa. Myös toimintakykytestejä voidaan tarvittaessa tehdä.