VKS: Suositus kasvomaskin käytöstä jatkuu elokuun loppuun saakka

28.07.2021

Vaasan keskussairaalan tiedote

Koronatilanne on heikentynyt Pohjanmaalla viime viikkoina. Huomattavan suuri osa tartunnoista on peräisin Pohjanmaan ulkopuolelta muualta Suomesta. Tiistaina kokoontunut Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä jatkoi kasvomaskien käytön suositusta elokuun loppuun saakka tartuntojen leviämistä ehkäisevänä toimenpiteenä. Samalla ryhmä myös kiitti alueen väestöä hyvästä ja kattavasta suojainten käytöstä.

Koronaviruksen ilmaantuvuusluku on noussut tasaisesti Pohjanmaalla viime viikkoina. Edellisen vuorokauden aikana uusia tartuntoja on todettu kymmenen (keskiviikon 28.7. tilanne). Tartunnoista 91 prosentissa tartuntaketju on pystytty tunnistamaan. Valtaosa viime aikojen tartunnoista on todettu 1990- ja 2000-luvulla syntyneillä.

Pohjanmaa on edelleen koronaviruksen leviämisen perustasolla. Kasvaneen ilmaantuvuuden vuoksi Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kokoontuu taas vastedes viikoittain tarkastelemaan alueen tilannetta. Alkusyksyksi ryhmä suunnittelee matalan kynnyksen mobiilinäytteenoton järjestämistä etenkin korkeakoulujen alkamisen ajankohtiin.

Kasvomaskin käytön suositus elokuun loppuun saakka

Jälleen nousuun kääntyneiden koronatapausten vuoksi Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä päätti jatkaa kasvomaskien käytön suositusta elokuun 31. saakka, jolloin tilannetta tarkastellaan uudelleen.

– Kasvomaskin käyttö ja muut turvallisuustoimet ennaltaehkäisevät tehokkaasti koronavirustartuntoja. Loppukesällä alueella järjestetään erinäisiä festivaaleja ja juhlia, joihin kokoontuu ihmisiä ja joissa tartuntojen riski kasvaa. Suojainten käyttö on perusteltua ja tärkeää, kertoo Vaasan keskussairaalan infektioylilääkäri Juha Salonen.

Samalla ryhmä kiittää ja kehuu Pohjanmaan alueen väestöä hyvästä kasvomaskien käytöstä, mikä näkyy katukuvassa muuta Suomea parempana.

Muistathan toisen koronarokoteaikasi

Ryhmä kannustaa alueen väestöä ottamaan koronarokotuksen. Muun muassa Vaasassa on järjestetty, ja järjestetään parhaillaan myös tällä viikolla, matalan kynnyksen koronarokotetilaisuuksia, joista saatujen kokemusten myötä jatkoa tilaisuuksille harkitaan.

Ryhmä muistuttaa väestöä myös pitämään kiinni ajoista, jotka on annettu koronarokotteen toisen annoksen saamiseksi.    

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 3.8.2021 klo 15.00. 

Alueella voimassa olevat suositukset ja rajoitukset ovat luettavissa Vaasan keskussairaalan verkkosivuilta.

Pohjanmaan koronatilanteen tunnusluvut kootusti

Epidemian vaihe: Perusvaihe

Koronavirustartuntojen määrä yhteensä: 2582 (keskiviikko 28.7.2021)

Alueellinen ilmaantuvuus (14 vrk): 28 (keskiviikko 28.7.2021)

Positiivisten näytteiden osuus (viimeisin viikko, keskiarvo): 1,5 %

Sairaanhoitopiirissä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleet, epidemian alusta alkaen, 27.7.2021: 16 henkilöä.

Siirry "Ajankohtaista koronavirukseen liittyen"-sivulle