VKS: Pohjanmaa siirtyi jälleen koronaviruksen kiihtymisvaiheeseen

04.08.2021

Koronakoordinaatiotyöryhmän tiedote

Viime viikolla ennakoitu koronavirustartuntojen kiihtyvä nousu on käynyt toteen. Tiistaina 3.8. kokoontunut Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä totesi alueen siirtyneen jälleen virustartuntojen kiihtymisvaiheeseen.

Viikon aikana alueen ilmaantuvuusluku on tuplaantunut. Keskiviikkona 4.8. luku on 45. Tartuntoja on esiintynyt erityisesti Vaasassa ja Pietarsaaressa. Muissa alueen kunnissa on esiintynyt yksittäisiä tapauksia. Tartunnat ovat aiheuttaneet useita joukkoaltistumisia Vaasassa, Mustasaaressa sekä Pietarsaaressa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä yksi tartunnan saanut henkilö. Tartuntaketjuista on tunnistettu 78 prosenttia, mikä on lukuna edelleen melko hyvä.

Moniin suosituksiin painotuksia

Ryhmä tarkensi suosituksia seuraavalla tavalla:

  • Pohjanmaan alueella ei ole tällä hetkellä voimassa yleistä etätyösuositusta, mutta monet työnantajat alueella ovat toimineet aktiivisesti ja antaneet työpaikoilla omia ohjeita etätyön tekemisestä. Ryhmä seuraa tilannetta.
  • Vahva suositus kasvomaskin käyttöön on alueella voimassa 31.8. saakka.
  • Riskiryhmien suojaamista virustartunnoilta suositellaan vahvasti.
  • Lasten, nuorten ja aikuisten ryhmäharrastustoiminnan suhteen ei annettu erillisiä suosituksia, mutta terveysturvallisuusohjeiden noudattamisen tärkeyttä korostetaan. Tähän kuuluu muun muassa riittävien turvavälien noudattaminen.

Erityisenä kohtana ryhmä käsitteli yksityistilaisuuksien järjestämistä, jonka kohdalla osallistujien enimmäismäärän suosituksesta keskusteltiin pitkään. Ryhmä suosittelee, että yksityistilaisuuksia järjestetään mahdollisimman pienimuotoisesti, terveysturvallisuusohjeet huomioiden ja siten, että tilaisuuden henkilömäärässä huomioidaan tilojen koko sekä se pidetäänkö tilaisuus sisä- tai ulkotilassa. Asian suhteen Pohjanmaan tartuntatilannetta seurataan tiiviisti ja tarvittaessa ryhmä kokoontuu pikaisestikin tekemään uusia suosituksia. 

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä antoi tiistaina alueen tilannekuvan Aluehallintovirastolle, joka osaltaan tekee arvion mahdollisista rajoituspäätöksistä.

Koronarokotteiden saatavuus hyvä, rokotteen ottoon kannustetaan

Koronarokotteita on hyvin tarjolla Pohjanmaalla, minkä vuoksi kansalaisia kannustetaan rokotteiden ottamiseen. Koronarokote antaa tehokkaan suojan taudin vakavimpia muotoja vastaan. 

Seuraavan kerran Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kokoontuu tiistaina 10.8.2021 ja tarvittaessa jo aikaisemmin.

Alueella voimassa olevat suositukset ja rajoitukset ovat luettavissa Vaasan keskussairaalan verkkosivuilta.

Pohjanmaan koronatilanteen tunnusluvut kootusti

Epidemian vaihe: Kiihtymisvaihe

Koronavirustartuntojen määrä yhteensä: 2623 (keskiviikko 4.8.2021)

Alueellinen ilmaantuvuus (14 vrk): 45 (keskiviikko 4.8.2021)

Positiivisten näytteiden osuus (viimeisin viikko, keskiarvo): 2,9 %

Siirry "Ajankohtaista koronavirukseen liittyen"-sivulle