VKS: Koronakoordinaatioryhmän kokous

20.10.2021

Oireiset aina matalalla kynnyksellä testiin, erityisesti matkustuksen jälkeen

VKS:n tiedote 

Oireisena, kahdenkin rokotteen jälkeen, on syytä hakeutua herkästi koronavirustestiin. Pohjanmaalla virustilanne on huono, vaikka se osoittaa jonkinasteista rauhoittumista edellisiin viikkoihin verrattuna. Myös kasvomaskisuositusta jatkettiin Pohjanmaalla marraskuun loppuun saakka alueen huonoon tilanteeseen perustuen. Maskisuositus koskee kaikkia yli 12-vuotiaita.

Etenkin syyslomalla tapahtuneen matkustelun jälkeen sekä aikuisia että lapsia kehotetaan hakeutumaan koronavirustestiin jo lievistäkin oireista. Näin totesi Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä tiistaisessa kokouksessaan. Aktiivisella testaamisella saadaan ennaltaehkäistyä tartuntojen leviämistä päiväkodeissa, kouluissa ja työpaikoilla lomajakson jälkeen.

Positiivisten virustartuntojen määrä on Pohjanmaalla hieman laskenut. Edellisellä viikolla uusia tartuntoja todettiin 115, kun luku sitä edeltävällä viikolla oli 161. Myös ilmaantuvuus on kääntynyt laskuun ollen tiistaina 153. Epidemian keskus on alueen pohjoisissa osissa, Luodossa ja nyt myös Pedersöressä. Epidemiologisen tilannekuvan perusteella Pohjanmaa on edelleen viruksen leviämisvaiheessa.

Pohjanmaan maskisuositusta jatkettiin marraskuun loppuun saakka

Kasvomaskien käytön suositus jatkuu Pohjanmaalla marraskuun loppuun saakka. Ryhmän päätös perustuu alueen virustartuntojen tilannekuvaan.

Kasvomaskisuositus koskee kaikkia 12 vuotta täyttäneitä eli myös koulujen ja oppilaitosten oppilaita ja opiskelijoita 6. luokasta lähtien. Maskia suositellaan käyttämään aina joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä, työyhteisöissä sisätiloissa, aina julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa sekä esimerkiksi kaupoissa. Suositus on voimassa Pohjanmaalla. THL on päivittänyt oman yleisen ohjeensa kasvomaskin käytöstä 30.9.2021.  On kuitenkin tärkeää huomata, että alueet antavat aina omaan paikallistilanteeseensa perustuvat alueellisen ohjeistuksen, joka saattaa poiketa THL:n yleisestä ohjeesta.

Vahva kannustus täyden rokotesuojan hankkimiseen

Pohjanmaan väestöstä 66,2 % on saanut kaksi koronavirusrokotetta 19.10.2021 mennessä. Yhden rokotteen saaneita on 74 %. Yli 12-vuotiaissa yhden rokotteen saaneita on 86,3 % ja kahden rokotteen saaneita 77,4 %.

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kannustaa väestöä vahvasti koronarokotteen ottamiseen. Rokote on tehokas suoja koronaviruksen aiheuttaman taudin vakavia muotoja vastaan.

Seuraava kokous 2.11.

Seuraavan kerran Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kokoontuu kahden viikon kuluttua tiistaina 2.11. Tarvittaessa ryhmä kokoontuu jo aikaisemmin.

Alueella voimassa olevat suositukset ja rajoitukset ovat luettavissa Vaasan keskussairaalan verkkosivuilta

Matkusta koskien koronaviruksen korkean tartuntariskin maat on tarkistettavissa THL:n verkkosivuilta.

Pohjanmaan koronatilanteen tunnusluvut kootusti

Epidemian vaihe: Leviämisvaihe

Koronavirustartuntojen määrä yhteensä: 3961 (tiistai 19.10.2021)

Alueellinen ilmaantuvuus (14 vrk): 153 (tiistai 19.10.2021)

Sairaanhoitopiirissä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleet, epidemian alusta alkaen, 19.10.2021: 17 henkilöä.

Siirry "Ajankohtaista koronavirukseen liittyen"-sivulle