THL: Suomeen saapuu ensi viikolla suuri määrä koronarokoteannoksia

02.06.2021

TIEDOTE

Suomeen saadaan ensi viikolla jopa noin 356 000 koronarokoteannosta. Kyseessä on merkittävän suuri määrä, sillä esimerkiksi tällä viikolla annoksia saatiin maahan noin 240 000.

”On tietenkin erittäin hieno asia, että saamme ensi viikolla näin suuren määrän rokoteannoksia. Myös tämän jälkeisinä viikkoina toimitukset jatkuvat arviolta yli 280 000 rokoteannoksen viikkotahdilla, eli pystymme pitämään kiinni hyvästä rokotusten etenemisen tahdista”, THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio kertoo.

Ensimmäisen rokoteannoksen saaneita jo yli 50 prosenttia aikuisväestöstä

Tällä viikolla ensimmäisen rokotusannoksen saaneiden osuus kaikista 16 vuotta täyttäneistä on noussut 51 prosenttiin.

”Rokotuskattavuus nousee hyvään tahtiin. Esimerkiksi 50 vuotta täyttäneistä jo 80 prosenttia on saanut vähintään ensimmäisen rokoteannoksen. Tällä hetkellä rokotteita tarjotaan ikäryhmittäin vanhimmista nuorimpiin. Pääosin kunnissa on siirrytty 40–60 -vuotiaiden rokotuksiin, mutta paikoin on jo avattu aikoja kaikille 16 vuotta täyttäneille”, Kontio kertoo.

Rokotuskattavuus vaihtelee alueittain, ja tällä hetkellä se on eri kunnissa 37–54 prosenttia. Rokotuskattavuuden vaihteluun alueittain vaikuttavat muun muassa seuraavat tekijät:

  • Rokotteita on jaettu alueille rokotusvuorossa olevien ryhmien arvioidun koon mukaan. 
  • BionTech-Pfizerin rokotteet tulevat isoissa laatikoissa, ja koska laatikot jaetaan kokonaisina, voivat saapuvat määrät vaihdella kunnissa.
  • Alueen väestön rokotushalukkuus vaikuttaa siihen, millä tahdilla uusia rokoteaikoja eri ikäryhmille avautuu.
  • Kuntien tieto saatavista rokotemääristä vaikuttaa siihen, miten nopeasti kunnat voivat avata uusia aikoja

Ensimmäisen rokoteannoksen saaneita on nyt Suomessa noin 43 prosenttia koko väestöstä eli 2,4 miljoonaa ihmistä. Toisen annoksen saaneita on puolestaan noin 8 prosenttia eli 460 000 ihmistä. Tulevilla viikoilla annetaan noin 110 000 – 130 000 toista annosta.

”On erittäin tärkeää, että myös toinen annos otetaan, jotta saadaan paras mahdollinen rokotesuoja. Toisella annoksella pidennetään suojan kestoa ja vahvistetaan suojatehoa myös Suomessa liikkeellä olevia virusmuunnoksia vastaan”, Kontio sanoo.

Koronarokotusten alueellinen kohdentaminen päättyy

Valtioneuvoston asetuksen mukaisesti koronarokotteita on ollut mahdollista kohdentaa toukokuun loppuun asti niille alueille, joissa koronatapausten ilmaantuvuus on edeltävän 14 päivän aikana vähintään 100 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohden. Alueellinen kohdentaminen on nyt päättynyt.

Toukokuun aikana THL kohdensi Modernan rokotteita alueille seuraavasti:

  • Viikko 19: Päijät-Häme 12 000 annosta
  • Viikko 20: Päijät-Häme 5 700 annosta ja Varsinais-Suomi 7 500 annosta
  • Viikko 21: Päijät-Häme 10 700 annosta ja Keski-Pohjanmaa 3 300 annosta

Seuraa kunnan tiedotusta koronarokotusajoista

Ajan koronarokotukseen voi varata omasta kunnasta silloin, kun oma rokotusvuoro on koittanut. Tiedon siitä, mitä ryhmiä kunnassa parhaillaan rokotetaan ja miten ajan voi varata, saa seuraamalla kunnan verkkosivuja, lehti-ilmoituksia ja muuta viestintää. 

COVID-19 rokotusten edistyminen

Siirry "Ajankohtaista koronavirukseen liittyen"-sivulle