Sosiaali- ja terveysministeriö: Koronaviruksen testausta nopeutetaan ja tehostetaan syksyn aikana

20.08.2020

Koronaviruksen testausta nopeutetaan ja tehostetaan syksyn aikana – tavoitteena on päästä testiin vuorokaudessa

Sosiaali- ja terveysministeriö 19.8.2020 18.13
TIEDOTE 186/2020 

Sosiaali- ja terveysministeriö on päivittänyt koronaviruksen testausstrategian. Koronavirustestausta tehostetaan ja nopeutetaan syksyn aikana monin eri keinoin, jotta koronaviruksen leviämistä saadaan torjuttua Suomessa mahdollisimman tehokkaasti.

Päivitetyn testausstrategian mukaisesti tavoitteena on, että testiin pääsee yhdessä vuorokaudessa ja testitulos tulee yhdessä vuorokaudessa. Keskeisiä keinoja ovat henkilöstön rekrytoinnit, sisäiset järjestelyt, uudenlaisten testausmallien kehittäminen sekä tiivis yhteistyö alueen julkisten ja yksityisten palveluntuottajien kesken.

Lisäksi testaamisessa tulisi mahdollisuuksien mukaan hyödyntää myös pikatestejä ja kehittää prosesseja, joilla testaaminen sujuvoituu. Myös julkisen ja yksityisen terveydenhuollon yhteistyötä on tarkoitus vahvistaa.

Testauskapasiteettia tarvitaan lisää, kun syksyn flunssakausi alkaa

Testauskapasiteetti on tällä hetkellä jo yli 14 000 näytettä vuorokaudessa ja suurimmat päivittäiset testimäärät ovat olleet yli 10 000 näytettä vuorokaudessa. Toiseen aaltoon varautuessa tavoite on nostaa kapasiteetti syksyn 2020 aikana 20 000 näytteeseen vuorokaudessa. Testauskapasiteetin nostoon liittyviä toimenpiteitä valmistellaan yhteistyössä laboratorioiden ja muiden palvelujärjestelmän toimijoiden kanssa.

Näytteenoton ja analysoinnin lisäksi on huolehdittava riittävästä jäljitysresurssista, jotta tartuntaketjut saadaan katkaistua. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tukee tartuntaketjujen jäljittämisen kansallista koordinaatiota. Lisäksi syyskuussa käyttöönotettava mobiilisovellus Koronavilkku tehostaa jäljittämistä.

Tavoitteena on myös entisestään parantaa ja sujuvoittaa karanteenipäätösten toimintaprosesseja alueilla, jotta jatkotartunnat saadaan estettyä.

Testauskriteereitä päivitetään tarpeen mukaan. Kriteereiden päivittämisellä turvataan riittävän laaja ja tarkoituksenmukainen testaaminen uusien tartuntojen estämiseksi. Jatkossa testauksia toteutetaan ja laajennetaan riskiperusteisesti esimerkiksi kohdennetuissa testauksissa.

Testausstrategian pääperiaatteena on edelleen testaa-jäljitä-eristä-hoida. Testaus on kokonaisuus, johon kuuluu tartuntariskin arviointi, näytteenotto, näytteen analysointi ja tarvittavat jälkitoimet.

Kansallinen Covid-19-testausstrategia (päivitetty 19.8.2020) pdf 896 kB

 

Siirry "Ajankohtaista koronavirukseen liittyen"-sivulle