Pohjanmaan koronatilanteessa valoa tunnelin päässä –maskeihin, testaukseen ja rokotuksiin...

03.11.2021

VKS:n tiedote

Pohjanmaan koronatilanteessa valoa tunnelin päässä –maskeihin, testaukseen ja rokotuksiin kannustetaan hyvän suunnan säilyttämiseksi

Pohjanmaan koronavirustilanne on osoittanut jonkin verran rauhoittumisen merkkejä voimassa olevien ohjeiden ja suositusten myötä. Virustilanne on kuitenkin edelleen haastava etenkin alueen pohjoisissa osissa, minkä vuoksi Pohjanmaa jatkaa viruksen leviämisvaiheessa. Kasvomaskeja on käytetty alueella tunnollisesti, ja maskien käytön jatkamiseen kannustetaan yhä. Oireisia aikuisia ja lapsia suositellaan hakeutumaan koronavirustestiin matalalla kynnyksellä, vaikka kaksi tai kolme rokoteannosta olisikin saatuna.

Viikoittaisten tartuntojen määrä on ollut Pohjanmaalla laskusuuntainen viimeisen kahden viikon aikana. Viime viikolla tartuntoja todettiin yhteensä 61, sitä edeltävällä viikolla 81. Tätä edeltävällä viikolla tartuntoja todettiin yhteensä 115. Ilmaantuvuus on laskenut, ja on tiistaina 77. Kaksi viikkoa sitten ilmaantuvuus oli 153. Epidemiologisen tilannekuvan perusteella Pohjanmaa on kuitenkin edelleen viruksen leviämisvaiheessa. Alueen tartuntatapauksista 75 % on pystytty jäljittämään.

Täysrokotettujen karanteenit harkitaan tapauskohtaisesti

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä korostaa, että täysrokotettujen karanteeniin asettamisessa käytetään aina tapauskohtaista harkintaa. Täyden rokotussuojan saaneita ei siis automaattisesti aseteta karanteeniin. Karanteenipäätökseen vaikuttaa altistustilanteen olosuhteet ja pituus sekä yleinen terveydentila ja perussairaudet.

Maskisuositus jatkuu marraskuun loppuun saakka

Suositus kasvomaskien käytöstä jatkuu Pohjanmaalla marraskuun loppuun saakka, perustuen alueen virustartuntojen tilannekuvaan.

Kasvomaskisuositus koskee kaikkia 12 vuotta täyttäneitä eli myös koulujen ja oppilaitosten oppilaita ja opiskelijoita 6. luokasta lähtien. Maskia suositellaan käyttämään aina joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä, työyhteisöissä sisätiloissa, aina julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa sekä esimerkiksi kaupoissa. Suositus on voimassa Pohjanmaalla. THL on päivittänyt oman yleisen ohjeensa kasvomaskin käytöstä 30.9.2021.  On kuitenkin tärkeää huomata, että alueet antavat aina omaan paikallistilanteeseensa perustuvat alueellisen ohjeistuksen, joka saattaa poiketa THL:n yleisestä ohjeesta.

Koronarokotukset etenevät kansallisesti verraten hyvin

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kannustaa väestöä vahvasti koronarokotteen ottamiseen. Alueen rokotuskattavuus on noussut vähitellen ja rokotukset etenevät kansallisesti verraten hyvin. Pohjanmaan väestöstä 69,9 % on saanut kaksi koronavirusrokotetta 2.11.2021 mennessä. Yhden rokotteen saaneita on 74, 9 %. Yli 12-vuotiaissa yhden rokotteen saaneita on 86,3 %, ja kahden rokotteen saaneita 80,2 %.

Seuraava kokous 23.11.

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan kerran kolmen viikon kuluttua tiistaina 23.11. Tarvittaessa ryhmä kokoontuu jo aikaisemmin.

Alueella voimassa olevat suositukset ja rajoitukset ovat luettavissa Vaasan keskussairaalan verkkosivuilta.

Matkustusta koskien koronaviruksen korkean tartuntariskin maat on tarkistettavissa THL:n verkkosivuilta.

Pohjanmaan koronatilanteen tunnusluvut kootusti

Epidemian vaihe: Leviämisvaihe

Koronavirustartuntojen määrä yhteensä: 4092 (tiistai 2.11.2021)

Alueellinen ilmaantuvuus (14 vrk): 77 (tiistai 2.11.2021)

Sairaanhoitopiirissä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleet, epidemian alusta alkaen, 2.11.2021: 19 henkilöä.

Siirry "Ajankohtaista koronavirukseen liittyen"-sivulle